Viinien nimikkotapahtuma rantautuu porilaisiin ravintoloihin
Jukka Silvast
Johanna Koskirannan elämässä Viinipäiväntasaus painottuu erityisesti. Hääpäivästä tulee kuluneeksi 20 vuotta keväällä. Hänen miehensä kertoi vitsinä ensitapaamisella viettävänsä Viinipäiväntasausta, kun kuuli Johannan kuuluvan Porin Viiniseuraan.
Laajalle levinneen Viinipäiväntasauksen on perustanut nimenomaan Johanna Koskiranta.
– Aika kiva tarina on taustalla, joka lähti lentoon Hellan ja viinilasin välissä -blogin kautta.
Hän puhuu nyt jo rekisteröidystä tuotemerkistä. Sitä on vietetty laajalti kotioloissa, mutta Porin kaupunkikeskustan kehittämiseen paneutunut Porikorttelit ry kyseli taannoin Johannalta, saisiko sitä kokeilla porilaisissa ravintoloissa. Yhteistyön siemen syntyi.
– Kokeillaan. Porista on puhuttu, että kaupunki on olutpääkaupunki, mutta valitettavasti panimot ovat vähentyneet. Jos nyt olisi viinin vuoro. Ei tällaisia tapahtumia voi olla liikaa, Koskiranta sanoo.
Kevään Viinipäiväntasauksessa kohotetaan punaviinillä malja menneelle, puhdistetaan aistit kuohuvalla, jonka jälkeen toivotetaan valkoviinillä kevät ja kaikki hyvä tervetulleeksi. Syksyn toteutuksessa tämä toteutuu käänteisessä järjestyksessä. Kevään virallinen nimikkopäivä on ankkuroitu huhtikuun ensimmäiseen lauantaihin, syksyn kiintopiste on syyskuun kolmas lauantai. Porin tapahtumaan varataan useampia päiviä.
Koskiranta kertoo, että protokollaan kuuluu nimenomaan kolme viiniä – puna-, kuohu- ja valkoviini. Hän ennakoi, että kaikki mukaan lähteneet ravintolat valitsevat tarjolle erilaiset viinit, ehkä myös erilaista ruokaa, joilla on erilaisia lähdealueita tai -maita.
Koskiranta kertoo, että viini on tapahtuman tärkein osa. Kotioloissa valitaan ensin viini, ja sitten vasta siihen sopiva ruoka. Näin viini voidaan valita vapaasti.
– Tämä on hauska juhla – se on ylistys viinille, ruualle, hyville ystäville ja rakkaudelle.
Koskiranta miettii, että Porissa Pintxo-tapahtuma on saavuttanut jo suosion ja saanut väen liikkeelle kiertelemään ravintoloissa. Tässä olisi mahdollisuus samaan.
– Toivottavasti porilaiset innostuvat.
Ravintoloissa tarjoillaan viinit kahdeksan senttilitran kaatoina. Tämä mahdollistaa erilaisten viinien maistelun.
Viinipäiväntasausta vietetään Porikortteleissa 29.3.–1.4. seuraavissa ravintoloissa: Amarillo, BORG Kitchen & Bar, Caffe Locale, Coffee House, La Copa, Tapas&Wine, Martina, Panimoravintola Beer Hunter's, Rosso, Steak & whisky house Galle, Steakhouse Rosenbom, The Black Horse, Torero, Winston & Yrjönkatu 10. Virallisesti Viinipäiväntasaus on tänä vuonna lauantaina 1.4., mutta ravintolatoteutuksessa Viinipäiväntasausta vietetään koko loppuviikko.
Johanna kertoo, että keskiviikosta perjantaihin hän kiertelee miehensä kanssa mukana olevissa ravintoloissa ja tutustuu tarjontaan. Lauantaina hän keskittyy kotona ystäviin ja viralliseen Viinipäiväntasaukseen.
Juttua aikaisemmista Viinipäiväntasauksista löytyy Johanna Koskirannan Hellan ja viinilasin välissä -blogista.
Viinipäiväntasaus on saanut myös Facebook- ja instagram-sivut.
– Olisi ihanaa, jos Viinipäiväntasausta viettävät tägäisivät kuvia @viinipäiväntasaus #viinipäiväntasaus.