Pori on yllättänyt yhteisöllisyydellään ja aktiivisella opiskelijaelämällä muualta muuttaneen Nellan sekä porilaiset Annan ja Hennan
Nella Kontiainen, Anna Ojalainen ja Henna Mattila osallistuvat aktiivisesti opiskelijatoimintaan. Esimerkiksi urheilu, rento yhdessäolo ja gaalatapahtumat saavat nykyään opiskelijoita liikkeelle parhaiten.
Pauliina Vilpakka
Porin Yliopistokeskuksessa opiskelevilla Nella Kontiaisella, Anna Ojalaisella ja Henna Mattilalla riittää akateemisen vapun korvilla ohjelmaa. On pesisturnausta, kirkkovenesoutukisaa, vappusitsejä, yhteisruokailua, sulkkisvuoroa, uimahallia, jaloviinatastingia, karhun lakitusta, silliaamiaista ja opiskelijoiden kastetta Kokemäenjokeen.
– Sellainen käsitys, että täällä ei tapahtuisi mitään, koska Pori on vähän pienempi kaupunki, ei tosiaankaan pidä paikkaansa, naiset sanovat.
Kontiainen, Ojalainen ja Mattila kuuluvat Porin Ylioppilasyhdistys Pointerin hallitukseen. He kertovat, että opiskelijoiden osallistuminen yhteiseen toimintaan on nykyään jonkin verran heikompaa. Ja muista kaupungeista on kantautunut samaa viestiä: koronan jälkeinen osallistumishype on laantunut. Naisten mukaan kyse ei ole siitä, että porukka olisi vain ”sober curious”, sillä opiskelijatoimintaa on nykyään tarjolla monipuolisesti: myös sellaista, johon ei liity alkoholi. Pointerin tapahtumavastaavat ovat panneet merkille, että nykyään opiskelutoverit on helpointa saada osallistumaan esimerkiksi urheiluun, rentoon yhdessäoloon tai hienompiin gaalatapahtumiin.
Nella Kontiainen opiskelee Turun kauppakorkeakoulun Porin yksikössä kolmatta vuotta pääaineenaan johtaminen ja organisointi. Hän kirjoittaa kandiksi tänä keväänä. Etelä-Pohjanmaalta kotoisin oleva Kontiainen haki Poriin vasta viidentenä vaihtoehtona jo logistisistakin syistä. Hän kokee, että lukiolaisena Porin yliopistokeskuksesta kerrottiin heille yllättävän vähän. Se täytyi itse löytää.
– Tutustuin Porin yliopistokeskuksen toimintaan oikeastaan googlettamalla. Ehkä opiskelijoiden ajatellaan aina haluavan niihin isoihin kaupunkeihin ja siksi vain niitä tuodaan esille, Kontiainen pohtii.
Pori saa Annalta, Hennalta ja Nellalta kiitosta muun muassa edullisemmasta asumisesta, yhden euron koulumatkasta citylinjan kyydissä ja siitä, että pienemmässä yliopistoyksikössä opettajiakin uskaltaa puhutella matalalla kynnyksellä.
Samaa alaa samalla vuosikurssilla opiskeleva Henna Mattila on alkuperäinen porilainen. Hänellä on vertailupintaa ison yliopistokaupungin opiskelijaelämään Turusta, jossa hän opiskeli kahden vuoden ajan, kunnes päätti vielä vaihtaa opintojen suuntaa. Opiskelijaelämä kotikaupungissa on imaissut mukaansa ja vastoin odotuksia antanut runsaasti uusia kavereita Mattilalle, joka kuvitteli viettävänsä aikaa Porissa enimmäkseen vain vanhojen tuttaviensa kanssa.
– Porin yliopistokeskuksella olen kokenut hiukan pienemmän yhteisömme niin tiiviiksi ja lämminhenkiseksi, että ystävien saaminen omalta sekä muiltakin yliopistokeskuksen aloilta on ollut helppoa, Mattila sanoo.
Anna Ojalainen on ensimmäisen vuoden opiskelija digitaalisen kulttuurin, maiseman ja kulttuuriperinnön tutkinto-ohjelmassa. Hänkin on Porista kotoisin, ja varsinkin nuorempana ajatteli, ettei missään nimessä voisi jäädä kotikaupunkiin opiskelemaan. Jäämään hänet houkutteli kuitenkin mahdollisuus ristiinopiskella Turun ja Tampereen yliopistoissa. Niiden tarjonnasta Ojalainen aikoo valita yhteiskuntatieteitä, joita hän haki ensimmäisenä vaihtoehtonaan opiskelemaan.
Pori saa opiskelija-kolmikolta kiitosta myös edullisemmasta asumisesta, yhden euron koulumatkasta citylinjan kyydissä ja siitä, että pienemmässä yliopistossa opettajiakin uskaltaa puhutella matalalla kynnyksellä. Kontiolaisen mielestä julkisen liikenteen sovellus on ollut myös kiva yllätys. Hänellä itsellään on autokin, koska kotopuoleen sillä pääsee nopeammin ja ehkä jopa halvemmalla kuin junalla.
Porin yliopistokeskuksessa opiskelee viimeisimmän tilaston mukaan 1108 tutkinto-opiskelijaa. Paras imu ja eniten hakijoita on kauppatieteillä. Ylioppilaspohjaiseen kauppatieteiden tutkinto-ohjelmaan saatiin tämän kevään yhteishaussa ennätykselliset 1692 hakemusta.
Kaikkiaan Satakunnassa opiskelee yli 9600 korkeakouluopiskelijaa Satakunnan ammattikorkeakoulussa, Porin yliopistokeskuksessa, Diakin Porin yksikössä ja Rauman OKL:ssä. Viidessä vuodessa opiskelijamäärissä on tapahtunut vain vähän muutoksia. Suurinta muutosta on tapahtunut Satakunnan Ammattikorkeakoulussa, jossa opiskelijoiden määrä on noussut viidessä vuodessa reilulla 900 hengellä. Samassa ajassa kansainvälisten opiskelijoiden määrä on kasvanut merkittävästi, ja nykyään heitä on jo yli 1100.