Terja Wahlberg haluaa ruokaperinteen matkailuvaltiksi – Ei ole yhdentekevää, mitä satakuntalaisissa ravintoloissa tarjotaan
Maarit Kautto
Terja Wahlberg muistetaan muun muassa Villilän Kartanon emäntänä. Nykyään hän emännöi Ravintola Savipakaria Leineperin Ruukilla ja toimii myös Gourmeeta – Satakunnan ruokamatkailun kehittämishankkeen projektipäällikkönä.
Terja on käynyt syntymässä Raumalla, mutta on sittemmin täysin porilaistunut. Opiskelut ja työelämä veivät Terjan aikoinaan joksikin aikaa Helsinkiin, mutta paluu kotikonnuille tuntui itsestään selvältä. Koulutukseltaan Terja on restonomi, mutta on toiminut yrittäjänä jo vuosikymmeniä.
– Hotelli- ja ravintola-ala vei mukanaan jo nuorena. Mummu aikoinaan sanoi, että Terjasta tulee hovimestari, mutta kyllä se jotain muutakin keksii. No en keksinyt, Terja nauraa ja jatkaa:
– Vaikka se ehkä vähän kliseeltä kuulostaakin, niin tämän työn suola ovat kaikki ne erilaiset ihmiset, joiden kanssa saa olla tekemisissä. Monenlaisia kohtaamisia tulee päivittäin.
Gourmeeta -hanke on Terjan mukaan siinä mielessä ainutlaatuinen Satakunnassa, että se keskittyy pelkästään ruokamatkailuun.
– Tavoitteena on kehittää ruokamatkailusta yksi vetovoimatekijöistä, niin, että Satakunta ei olisi tässä asiassa musta aukko Suomen kartalla. Meillä on maakunnassa merkittävää elintarviketeollisuutta. Lisäksi haluamme tuoda perinteisiä ruokia ja raaka-aineita esille hiukan uudella tavalla, sillä kaikki eivät enää nykypäivänä halua syödä vanhan ajan klimppisoppaa, Terja hymyilee.
Gourmeeta-hanke on kehittänyt Taste Satakunta -brändin, joka toimii sateenvarjona maakunnan ruokamatkailulle. Taste Satakunta -nettisivuilta löytyy erilaisia menuja resepteineen, ja tällä hetkellä yksi ruokamatkailureitti.
– Ruokamatkailureittejä on tulossa vielä ainakin kaksi lisää. Työn alla on myös lähiruokakartta, johon merkitään upeita, satakuntalaisia lähiruokakohteita. Kartta päivittyy koko ajan, kun kohteita löytyy lisää.
Hanke järjestää myös yrityksille webinaareja ja Tehdään yhdessä -ruokapajoja. Parhaillaan laaditaan kesälle uutta Taste Satakunta -lähiruokamenuta yhteistyössä Satakunnan Keittiömestareiden kanssa.
– Kevään menussa on käytetty tyypillisiä satakuntalaisia raaka-aineita, kuten kalaa. Esimerkiksi hiukan hyljeksitty kuha on nostettu nyt esiin. Ja tietenkin liharuoissa on käytetty oman maakunnan tilojen luomulihoja, esimerkiksi karitsaa.
– Ajatuksena on, että ravintolat voisivat hyödyntää vuodenaikojen mukaan vaihtuvia menuita joko kokonaan tai osittain. Ja tietenkin jokainen käyttää niiden tuottajien tuotteita, joita omalla paikkakunnalla on saatavissa. Pääasia on, että käytetään satakuntalaisia raaka-aineita niin pitkälle kuin mahdollista, Terja selvittää.
Terjan omaa lempiruokaa ovat kalaruoat ja erityisesti ristiinnaulittu siika. Hän tunnustautuu myös jäätelön suurkuluttajaksi ja kehuu satakuntalaisten jäätelöntekijöiden tuotteita erittäin hyviksi.
– Kaupasta pyrin ostamaan satakuntalaisia tai ainakin kotimaisia tuotteita niin paljon kuin mahdollista. Ymmärrän silti hyvin, että satakuntalaisen ja espanjalaisen tomaatin hintaero saa näinä aikoina helposti kuluttajan kallistumaan sinne ulkomaisen puolelle.
Terja tunnustaa, että kokkaa itse nykyään melko harvoin.
– Minulla on onnekseni mies joka kokkaa kotona ja kesäaikana Savipakarilla tehdään ruokaa. Käymme myös satakuntalaisissa ravintoloissa mielellämme syömässä. Syksyisin käymme yleensä tutustumassa italialaiseen ruokakulttuuriin.
Vapaa-ajalla Terja lukee paljon, tekee kävelylenkkejä ja harrastaa yhdistystoimintaa.
– Kaksi Espoossa asuvaa lastenlasta ovat myös tärkeä osa elämäämme. Kesät vietämme kesäasunnollamme Ahlaisissa. Ruoka on tärkeässä osassa myös vapaa-aikana, kuten varmasti kaikilla. Ruoan parissa rentoudutaan, nautitaan ja viihdytään. Lomamatkoillakin syödään. Siksi ei ole yhdentekevää, mitä satakuntalaisissa ravintoloissa ja kahviloissa tarjotaan.