Tutkimusmatka Itämeren ympäri
Raumalaisnelikko aikoo kiertää kesällä koko Itämeren purjeveneellä samalla erilaisia mittauksia tehden ja kokemuksiaan striimaten.
ASKO TANHUANPÄÄ
Raumalaiset kaverukset Pellervo Kunnaala ja Mikko Puolitaival, Aleksandria-pankkiiriliikkeen aluepäällikkö ja Satakunnan pelastuslaitoksen riskienhallintapäällikkö, ovat lähdössä vappuna kiertämään Itämerta ensinmainitun Jeanneau Sun Fizz 41 -purjeveneellä, Fugalla. Eikä pelkästään Itämeren osia, vaan reissulla kohdataan koko murtovesiallas aivan sen itäisintä kolkkaa eli Pietarin edustaa lukuunottamatta.
Matkan aikana on tarkoitus tehdä myös erilaisia mittauksia, kuvata koulutusmateriaalia ja testata uutta tekniikkaa. Syystä matka onkin nimetty tutkimusmatkaksi.
– Pietariin ei kannata lähteä tutkimusalukseksi nimetyllä paatilla. Voi olla, että sieltä ei saisi vieläkään paluulippuja, Kunnaala hymähtää.
Gasteikseen miehet saavat kaksi reipasta nuorukaista, 14-vuotiaan Elmeri Kunnaalan ja tämän kolme vuotta nuoremman pikkuveljen Viljamin.
– Ei jännitä yhtään. Muutama tuhat purjehdittua mailia pitäisi olla jo takana, ilmoittaa Elmeri Viljamin nyökkäillessä hyväksyvästi vieressä.
– Pojat ovat jo niin luotettavia vahtimiehiä, että minä uskallan nukkua ilman mitään ongelmia heidän ollessaan ruorissa, Pellervo Kunnaala ilmoittaa.
Kunnaala Senior ja Mikko Puolitaival sanovat, ettei kumpikaan heistä ole mikään Itämeri-pessimisti, mutta huoli meren tilasta on silti jokapäiväinen. Havainnoillaan kaksikko tutkii yhdessä Ilmatieteen laitoksen kanssa IoT-teknologian käyttöä ja tiedonsiirtotekniikoita merellisessä ympäristössä.
– Jos havaintoja Itämereltä pystyttäisiin levittämään nykyistä paremmin, pystyttäisiin samalla parantamaan myös kaikkien ihmisten tietoisuutta meren tilasta. Itämerihän on meidän kaikkien yhteinen juttu. Sille ei toki voi mitään, että nettiyhteydet ovat välillä rajalliset, Puolitaival tiivistää.
Kunnaalan ja Puolitaipaleen syksyllä 2018 Amsterdamista Raumalle seilaama Fuga on varustettu yhdessä yhteistyökumppaneiden kanssa muun muassa PowerUp-Techin vetypolttokennolla ja Naps-aurinkopaneeleilla. Yhteistyötä tehdään myös Itämeren hyväksi käynnissä olevaa hanketta vahvasti tukevan sähköyhtiö Oomin kanssa.
– Teemme matkan aikana koulutusmateriaalia Suomen Purjehdus- ja Veneilyliitolle ja toimimme myös EU:n CBSmallports-kehityshankkeen lähettiläänä, jonka tehtäviin kuuluu viestin välitys satamien kestävästä kehityksestä, energiatehokkuudesta ja turvallisuudesta, kertoo Puolitaival.
– Etukäteen on tietysti kartoitettu myös kaikki potentiaaliset riskit koronaa myöten. Merellä liikkujan pitää varautua moniin asioihin ennen kuin lähtee reissuun, hän muistuttaa.
Tutkimusmatka Itämerelle starttaa siis Raumalta vapunpäivänä ja ensimmäisen jakson etappeja tulevat olemaan ainakin Saaristomeri, Kotka, Hamina, Tallinna, Riianlahti, Wismar, Bornholm, Gotlanti ja Ahvenanmaa.
Toinen etappi alkaa puolestaan virallisesti 27.7. Maarianhaminasta, mistä Fuga purjehtii ulos Tall Ships -armadan mukana. Nyt kohteina ovat Kemi, Tornio, Itämeren pohjoisin piste Tore, Gävle, Öregrund, Tukholman saaristo ja Ahvenanmaa.
Sailing Fuga -projektin etenemistä voi seurata reaaliajassa internetissä sailingfuga.fi-osoitteen kautta. Sinne toimitetaan säännöllisesti myös livestriimiä.