Ko­ro­na­e­pi­de­mi­an ai­heut­ta­ma en­sim­mäi­nen pa­niik­ki­aal­to on ta­ka­na, mut­ta vi­rus on edel­leen pääl­lim­mäi­nen pu­hee­nai­he ap­tee­kin asi­ak­kai­den huu­lil­la. To­e­jo­en ap­tee­kin ap­teek­ka­ri far­ma­si­an toh­to­ri Manu Ee­va ha­lu­aa rau­hoi­tel­la asi­ak­kai­ta ja muis­tut­taa, et­tä lääk­kei­tä riit­tää kai­kil­le.

– Vaik­ka meil­le on edel­leen epä­sel­vää, mil­loin epi­de­mi­an huip­pu­koh­ta saa­puu tän­ne Sa­ta­kun­taan, Ih­mi­set ovat sel­väs­ti va­rau­tu­neet sen tu­loon. Hen­gi­tys­suo­jai­met ja kä­si­de­si ovat vä­lil­lä ol­leet ti­la­päi­ses­ti lop­pu äkil­li­ses­ti kas­va­neen ky­syn­nän vuok­si, mut­ta lääk­kei­tä riit­tää. Ko­to­na on ai­na nor­maa­li­o­lois­sa­kin hyvä pi­tää jon­kin ver­ran sär­ky- ja kuu­me­lääk­kei­tä. Mi­hin­kään yli­mää­räi­seen hamst­raa­mi­seen ei nyt ole tar­vet­ta, hän va­kuut­taa.

Manu Ee­va an­taa asi­ak­kail­leen kii­tos­ta sii­tä, mi­ten asi­al­li­ses­ti he ovat käyt­täy­ty­neet poik­keus­ti­lan­tees­ta huo­li­mat­ta. Hän kui­ten­kin ha­lu­aa muis­tut­taa pa­ris­ta to­del­la tär­ke­äs­tä sään­nös­tä. Tär­kein­tä on, et­tä sai­raa­na ei men­nä ap­teek­kiin.

– On si­nul­la sit­ten nu­ha­kuu­me, inf­lu­ens­sa tai ko­ro­na­vi­rus­tar­tun­ta, älä mis­sään ni­mes­sä tule sai­raa­na ap­teek­kiin. Pait­si, et­tä voit sai­ras­tut­taa mui­ta, voit it­se saa­da kau­pan pääl­le toi­sen vi­ruk­sen ja vaa­ran­taa myös hen­ki­lö­kun­nan ter­vey­den ja ap­tee­kin toi­min­nan. Jos sai­ras­tut, voit soit­taa ap­teek­kiin ti­lauk­se­si ja nou­taa sen so­vi­tus­ti ovel­ta. Ap­tee­kil­la on vel­vol­li­suus huo­leh­tia alu­een­sa asuk­kai­den lää­ke­huol­los­ta. Sik­si toi­mi­tam­me tar­vit­ta­es­sa asi­ak­kai­dem­me ti­lauk­sen myös ko­tiin, jos it­se ei pää­se asi­oi­maan ap­tee­kis­sa ris­ki­ryh­mään kuu­lu­mi­sen tai sai­rau­den vuok­si.

Pu­he­lin­ti­lauk­sen yh­tey­des­sä ap­tee­kis­ta saa­te­taan nyt ky­sel­lä kum­mal­li­sel­ta kuu­los­ta­via asi­oi­ta.

– Ha­lu­am­me ky­sy­myk­sil­lä var­mis­tua sii­tä, et­tä pu­he­li­mes­sa on var­mas­ti oi­kea hen­ki­lö. To­e­jo­el­la to­sin ap­tee­kin väki tun­tee asi­ak­kaan­sa ja asi­ak­kaat ap­tee­kin väen, jo­ten asi­at saa­daan kyl­lä jär­jes­ty­mään. Va­li­tet­ta­vas­ti poik­keus­ti­lan­ne voi saa­da myös vää­rin­käyt­tä­jät liik­keel­le. Ap­tee­kis­ta on saa­ta­vil­la myös val­tuu­tus­lo­mak­kei­ta, joi­den avul­la voi val­tuut­taa vaik­ka su­ku­lai­sen tai ys­tä­vän käy­mään puo­les­taan ap­teek­ki­a­si­oil­la.

Sen li­säk­si, et­tä sai­raa­na ei men­nä asi­oil­le, ap­teek­ka­ri ha­lu­aa muis­tut­taa toi­ses­ta asi­as­ta.

– Kol­me seu­raa­vak­si tär­kein­tä muis­tet­ta­vaa asi­aa ovat kä­sien­pe­su, kä­sien­pe­su ja kä­sien­pe­su, hän nau­rah­taa.

Kä­sien­pe­sun mer­ki­tys­tä ei voi lii­kaa ko­ros­taa, kos­ka saip­pua yh­des­sä läm­pi­män ve­den kans­sa saa­vat vi­ruk­sen te­hok­kaim­min hen­gil­tä.

– Van­han oh­jeen mu­kaan kä­sien saip­pu­a­pe­sun pi­tää kes­tää niin kau­an, et­tä eh­tii hy­räil­lä kak­si ker­taa hä­mä­hä­mä­häk­ki-lau­lun, Manu Ee­va sa­noo.

Kä­si­de­si ei kor­vaa saip­pu­aa, mut­ta sen apuun voi tur­vau­tua sil­loin, kun mah­dol­li­suut­ta kun­non kä­sien­pe­suun saip­pu­al­la ei ole.

– Kä­si­de­siä pi­täi­si käyt­tää rei­lus­ti, noin 5–10 mil­liä, ja hie­roa kä­siin niin hy­vin, et­tä se eh­tii kui­vua ko­ko­naan, Manu Ee­va opas­taa.

Jat­ku­vas­sa kä­sien­pe­sus­sa on kui­ten­kin yk­si var­jo­puo­li; kä­det kui­vu­vat.

– Nyt on ap­teek­ka­ri­kin jou­tu­nut tur­vau­tu­maan kä­si­voi­tee­seen, hän nau­rah­taa.

Kos­ka ko­ro­na­ti­lan­ne ai­heut­taa pal­jon kes­kus­te­lua, myös vää­rää tie­toa on pal­jon liik­keel­lä. Manu Ee­va ke­hot­taa asi­ak­kai­taan seu­raa­maan vain vi­ral­lis­ten ta­ho­jen, ku­ten so­si­aa­li- ja ter­veys­mi­nis­te­ri­ön sekä Ter­vey­den- ja hy­vin­voin­nin­lai­tok­sen tie­do­tus­ta.

– Var­sin­kin so­si­aa­li­ses­sa me­di­as­sa on liik­keel­lä pal­jon eri­lai­sia suo­si­tuk­sia vi­ta­mii­neis­ta ja jopa lääk­keis­tä, joi­den us­ko­taan aut­ta­van ko­ro­na­vi­ruk­sen tor­jun­nas­sa. Näi­den ko­kei­lu il­man lää­kä­rin mää­räys­tä voi ol­la pa­him­mil­laan hen­gen­vaa­ral­lis­ta.

Ap­teek­ka­rin mie­les­tä C- ja D-vi­ta­mii­ni­li­sää voi naut­tia, kos­ka mo­nis­sa tut­ki­muk­sis­sa on ky­et­ty osoit­ta­maan, et­tä niil­lä on vai­ku­tus­ta eli­mis­tön puo­lus­tus­jär­jes­tel­mään. Suo­si­tel­tu­ja an­nok­sia ylit­tä­viä mää­riä ei kui­ten­kaan kan­na­ta vi­ta­mii­neis­ta­kaan ot­taa. An­nos te­kee ai­nees­ta myr­kyn -sään­tö pä­tee myös vi­ta­mii­ni- ja hi­ve­nai­ne­val­mis­tei­siin. Sa­mas­ta asi­as­ta hän muis­tut­taa myös sär­ky­lääk­kei­den kans­sa.

– Vi­ral­li­sia an­nos­tu­soh­jei­ta tu­lee nou­dat­taa. Tu­leh­dus­ki­pu­lääk­keet är­syt­tä­vät vat­saa, ja

voi­vat esi­mer­kik­si nos­taa ve­ren­pai­net­ta ja pa­ra­se­ta­mo­li­val­mis­tei­den enim­mäi­san­nos­ten

ylit­tä­mi­ses­tä voi seu­ra­ta va­ka­via mak­sa­vau­ri­oi­ta.