KOLUMNI: Opettajien pitkät kesälomat
Kohta on taas se aika vuodesta, kun opettajat jäävät kadehdittaville kesälomilleen. Kaksi ja puoli kuukautta pelkkää lonkkaa, ja palkka juoksee, kun toiset joutuvan pärjäämään vaivaisella neljän viikon lomalla, ja raatavat lopun kesää. Kerrassaan epäreilua, kun opettajien työpäivätkin päättyvät jo puolenpäivän jälkeen.
Eikö kuulostakin liian hyvältä? Korjataanpa pari asiaa. Esimerkiksi luokanopettajan opetusvelvollisuus on 24 tuntia viikossa. Tämä tarkoittaa, että hänellä on 24 opetustuntia, mikä oikeuttaa täyteen palkkaan. Työhön sisältyy myös paljon muuta. Opettaja valmistelee tunnit, korjaa kokeet, arvioi, pitää yhteyttä huoltajiin, kouluttautuu, istuu lukuisissa palavereissa ja kokouksissa sekä paljon muuta. Harvoin auto todella starttaa koulun pihalta klo 14, eikä sen jälkeen tarvitse tehdä kotonakaan mitään. Paremminkin kuvailisin, että opettaja on töissä 24/7.
Pettymykseksenne kerron totuuden myös lomista. Opettajalla ei itseasiassa ole enempää palkallisia lomapäiviä kuin muillakaan. Loppu on opetusvapaata. Alunperin on sovittu, että opettajille maksetaan palkka opetusajalta, eli noin yhdeksältä ja puolelta kuukaudelta. Palkka on kuitenkin jaettu vuoden jokaiselle kuukaudelle. Asia erikseen ovat määräaikaiset opettajat ja sijaiset. He eivät saa kesäajalle jaettua palkkaa välttämättä ollenkaan. Virassa olevalla opettajalla on vastuu tehdä työtä myös vapaa-aikana, jos työnantaja niin määrää.
Opettajan työ ei ole henkisesti kevyimmästä päästä, ja lasten aggressiivisuuden lisääntyessä ei aina fyysisestikään. Koen leponi ansainneeni. Opetus on Suomessa avointa, joten periaatteessa kuka tahansa on tervetullut luokkaan etukäteen sovitusti katsomaan, mitä se on.
Vaikka moni joutuukin nyt keksimään uuden kadehtimisen aiheen, kaunista tulevaa kesää kaikille!
Peppi Kärki
Kirjoittaja on luokanopettaja ja Instagram-vaikuttaja @pitkatossula