Korona-ajan matkailua
Sataedun opiskelijat tekivät opintomatkan Turkuun ja Ahvenanmaalle. He huomasivat, että alalla on onneksi vielä uskoa tulevaan.
Sirpa Luukko, juuri valmistunut matkailupalvelujen tuottaja ja Marjut Kuusisto-Niemipelto, matkailualan lehtori, Sataedu
Yli vuoden ajan kestänyt korona-aika on ollut opiskelijoille melko haastavaa. Suurimpana miinuksena useimmat opiskelijat ovat kokeneet vuorovaikutuksen puutteen ryhmätovereiden kanssa, etenkin etäopintojaksojen aikana. Plussana tässä korona-ajan opiskelussa koettiin kuitenkin itseohjautuvuuden oppiminen ja luovan ongelmanratkaisukyvyn kehittyminen.
Kun kaikkia asioita ei voitu tehdä niin kuin ne ennen koronaa oli tehty, piti keksiä uusia tapoja ja muokata vanhoja. Niinpä Sataedun Ulvilan yksikön matkailu- ja cateringalan opiskelijat päättivät lähteä toteuttamaan kevään päätteeksi yhteistä opintomatkaa Ahvenanmaalle. Aina ei tarvitse lähteä ulkomaille asti oppiakseen uutta ja saadakseen elämyksiä. Ja kun aiemmin matkalle oli aina lähdetty ainoastaan matkailualan opiskelijoiden toimesta, nyt catering-opiskelijoiden yhdistäminen ryhmään oli loistava ajatus. Matkailu ja ravintolathan perinteisesti kuuluvat yhteen ja tukevat toisiaan.
Svenska Kulturfonden i Björneborg ansaitsee kaikki mahdolliset ylisanat ja kiitokset meille antamastaan avustuksesta, jota ilman matkamme ei olisi ollut mahdollinen. Kolmen päivän mittainen opintomatka Turussa ja Ahvenanmaalla hotelleineen, laivoineen ja ravintoloineen oli siis enemmän kuin tervetullut lisä matkailu- ja ravintola-alan opiskelijoiden arkeen.
Ehdimme matkan aikana matkustaa bussilla ja Viking Linen laivoilla, yöpyä kahdessa varsin erityyppisessä hotellissa (Hesehotelli ja Hotel Pommern), syödä Turun ammatti-instituutin opiskelijoiden valmistamaa ja tarjoilemaa lounasta sekä Smakbyn ravintolan päivällistä, nauttia aamiaista hotellissa ja laivalla ja tutustua kahden hotellin ja kahden laivan kokous- ja ravintolamaailmaan sekä Stallhagenin panimoravintolan toimintaan. Lisäksi pääsimme kierrokselle entiseen vankilamiljööseen rakennettuun Hotelli Kakolaan ja perehdyimme ruotsin kielellä opiskelijoiden johdolla Turun keskustan historiallisiin nähtävyyksiin. Ohjelma oli sopivan monipuolinen ja aikataulut riittävän väljiä, joten ehdimme myös nauttia keväisestä Turusta ja Ahvenanmaasta.
Opiskelijat otettiin hienosti vastaan kaikkialla ja jokainen esittelijä kannusti valmistuvia tai harjoittelupaikkaa tarvitsevia hakemaan rohkeasti juuri heille. Tuntui hyvältä huomata, että kaiken kokemansa jälkeen matkailu- ja ravintola-alan työntekijät edelleen jaksavat uskoa tulevaan. Meillä alan opiskelijoilla on siis toivoa työllistymisestä ja siitä, että elämä jatkuu koronankin jälkeen. Ihmiset kaipaavat kaikkien rajoitteiden ja koronauutisten jälkeen elämyksiä.