Villikala tutuksi Naantalissa
Lukuisilla palkinnoilla palkittu Herrankukkaro Naantalin Rymättylässä on voittanut myös Luonto matkailussa -kilpailun.
Voitto tuli Herrankukkaron kalatorppatilan uudella villikala aktiviteetilla Mertemme salaiset herkut – villikalojen matka mereltä lautaselle.
– Olemme yli 30 vuotta tarjonneet vieraillemme luonnossa ja luonnollisesti kasvanutta ruokaa. Toimimme vanhalla kalastajatilalla, Suomen kuuluisimman kalastuspitäjän kainalossa, joten palkinto oli meille erityisen mieluisa ja hieno arvostus pitkäaikaisesta työstämme ympäristövastuun ja kestävän kehityksen parissa, kiittää Suomen matkailuhenkilöksikin palkittu Pentti-Oskari Kangas.
Kilpailuraati perusteli valintaansa muun muassa sillä, että villikalan käyttö on kestävää ja tässä kulutustottumuksien muuttaminen on erinomainen ympäristöteko.
– Villikalan hyödyntäminen olisi koko Suomessa hyvä juttu. Tässä esimerkki, kuin se käytännössä voidaan tehdä hyvin ja asiakasta kiinnostavasti, raati toteaa.
Herrankukkaron aktiviteetti poistaa harhaluulot mertemme salatuista herkuista, joskus jopa roskakaloiksi tituleeratuista kaloista. Kalatorppatilan kalaisännän valtakunnassa savustusuunien ja nuotioiden äärellä tutustutaan villikalan matkaan merestä lautaselle sekä lähikalan syömisen etuihin.
Matka alkaa kalojen tunnistamisella ja päättyy herkulliseen maistelumenuun. Lisäksi osallistujat saavat mukaansa arvokasta tietoa lähikalojen syömisen hyödyistä vesistöillemme sekä itse ruokailijoille.
Aktiviteetin aikana villikalat perataan, käsitellään ja valmistetaan savustamalla, loimuttamalla ja hiillostamalla. Lisäksi saadaan vinkkejä kalan graavaukseen. Kalatilanteesta riippuen osallistujien veitsien alle tuodaan lähivesien kaloja: lahnaa, särkeä, norssia, suutaria sekä ahventa ja haukea eli kaloja, joita tarttuu koukkuun mökkilaiturilta.
Itse valmistetuista kaloista tehdään herkulliset, joihin aktiviteettiin osallistuvat saavat vapaasti käyttää omaa sisäisen keittiömestarin luovaa mielikuvitustaan.
Raati piti aktiviteetin ohjelmaa mukavan kuuloisena oppia kaloista, kalastamisesta ja kalan valmistamisesta ruoaksi.
Valtakunnallisen kilpailun järjesti Arktiset Aromit ja Suomussalmen kunta tavoitteenaan saada uusia tuotteita, joiden avulla lisätä kansainvälistä kiinnostusta ja näkyvyyttä kotimaisen luonnon tarjoamista mahdollisuuksista.