Arttu Tuominen: Elämän uurteet
On taas se aika vuodesta, kun ihmiset lupaavat parantaa elintapansa, hankkivat kuntosalikortin ja päättävät tiputtaa painoaan. Mutta jo helmikuussa on palattu siihen vanhaan tuttuun. Mitäpä sitä hyvin toimivaa muuttamaan.
Uuden vuoden startatessa, ihmiset heräävät myös ajan kulumiseen. Mihin se vuosi taas katosi? Asioista, jotka tuntuivat tapahtuneen edellisellä viikolla, ovatkin jo viiden vuoden takaisia. Ajan kulun näkee myös naamasta. Kelkan jäljet syvenevät, tukka ohenee ja harmaantuu. Nuoruuden hurjat päivät ovat kaukana takanapäin eikä vanha rippipukukaan enää istu niin kauniisti.
Uuden vuoden alku onkin monelle ikäkriisin paikka. Lapset muuttavat pois kotoa ja selkä herää tuntia aikaisemmin kuin itse. Eikä aikaakaan, kun huomaat, että lapsesi, joiden vaippoja vaihdoit ja joiden vanhempainilloissa istuit, saapuvatkin kotiisi asentamaan uutta digitelevisiotasi, sillä itse olet jämähtänyt analogiseen aikaan. Tarinoit kaihoten lapsenlapsillesi ajasta, jolloin kännykät ja sosiaalinen media olivat tieteisfantasiaa.
Mutta ei ikääntyminen lopulta ole kovinkaan ikävä asia, sillä se on ainoa keino elää pitkään. Se on jo ajatuksena lohduttava.
Kun nuorena jaksoi stressata jokaista ylimääräistä kiloa tai otsaan ilmestynyttä näppylää, iän myötä ymmärtää, että tärkeintä on olla terve. Peili ei enää ole vihollinen, vaan vanha tuttu, joka katsoo takaisin ja sanoo: ”Vielä täällä? Ei hullumpaa.”
Nuoret pyrkivät sankaritekoihin ja vakuuttamaan kaikki osaamisellaan. Pitää edetä työuralla, rakentaa taloja ja juosta maratoneja. Vanhempana ymmärtää, että riittää sellaisena kuin on. Ikä antaa myös aikaa pysähtyä. Usein elämän hidastuessa sen kauneus paljastuu. Monet asiat, jotka ennen tuntuivat suurilta kriiseiltä, muuttuvat ajan myötä pieniksi. Vastoinkäymiset opettavat sietämään epävarmuutta ja ymmärtämään, että harvoin mikään on lopullista.
Näiden sanojen myötä toivotan kaikille paineetonta vuotta 2025. Elämä on tässä ja nyt. Nautitaan jokaisesta päivästä ja hetkestä.
Arttu Tuominen
Porilainen kirjailija ja ympäristöinsinööri, joka ammentaa luomisvimmansa porilaisesta hulluudesta, rannikon luonnosta ja Selkämeren aalloista.