Arttu Tuomisen kolumni: Tekoäly tulee, pahoitetaan mielemme
Tuomas Kyrön romaanihenkilö Mielensäpahoittaja huokailee, että ennen kaikki oli paremmin. Hahmossa on hieman samaa kuin Veikko Huovisen Havukka-ahon ajattelijassa, joka itseoppineena filosofina pui nopeasti muuttuvan maailman ilmiöitä. Molemmat hahmot ovat allegorioita paikalleen jäävistä ihmisistä, jotka näkevät ympärillä tapahtuvan muutoksen häiritsevänä. Maailma on entisestään muuttunut Veikko Huovisen 50-luvulla kirjoittaman teoksen ajoista. Mitä mahtaisi Konsta Pylkkänen ajatella Tekoälystä?
Kirjankustantamo Kosmos esitteli jokin aika sitten ensimmäisen tekoälyn suunnitteleman kirjankannen: Jenna Viro, Tuhkimoleikkaus. Suuntaus on selvä. Jatkossa tekoälyä tullaan hyödyntämään entistä enemmän myös kulttuurialalla.
Tekoäly pystyy säveltämään musiikkia. Algoritmien avulla se tietää, millaisia biisejä striimataan eniten ja se pystyy luomaan uusia hittejä vanhojen pohjalta. Maailmalla on jo liikkeellä tekoälyn kirjoittamia kirjoja, kohta varmasti myös elokuvia ja TV-sarjoja. Tekoäly tietää ihmistä paremmin millaista kirjallisuutta kannattaa julkaista.
Tulevaisuudessa keinoälyä voidaan käyttää muun muassa äänikirjojen lukijana. Kun näyttelijältä saadaan riittävä määrä ääninäytettä, keinoäly pystyy kopioimaan puhetta. Teoriassa on mahdollista, että jatkossa esimerkiksi Väinö Linna lukee omat teoksensa. Vai kelpaisiko mieluummin Tuntematon sotilas tarjoiltuna Tauno Palon äänellä?
Tieteessä tekoälyn mahdollisuudet ovat rajattomat. Tekoälyllä on myös kiistämätön kyky luoda uniikkia musiikkia, tekstejä ja kuvia, mutta se perustuu jo olemassa olevaan aineistoon. Kulttuuri on ihmisen luomaa. Jos ihminen jää pois taiteesta, köyhtyykö ja yksipuolistuuko kulttuurimme, koska tekoäly ei pysty luomaan uutta? Ja haluammeko, että tarinamme henkilöhahmomme keksivät koneet, jotka imitoivat tunteitamme?
Milloin mahtaa tulla hetki, jolloin tekoäly kirjoittaa kirjan, jossa päähenkilö pahoittaa mielensä tekoälystä? Ehkäpä annan ensi kerralla tekoälyn hoitaa kolumnin kirjoittamisen puolestani.
Arttu Tuominen
Porilainen kirjailija ja ympäristöinsinööri, joka ammentaa luomisvimmansa porilaisesta hulluudesta, rannikon luonnosta ja Selkämeren aalloista.