Eläkeläisten verokurimus
Olemme kaikki yhtä mieltä siitä, että eläkeläinen on eläkkeensä ansainnut. Alle 23-vuotiaana kertyneestä palkkatulosta ei ole kuitenkaan kertynyt eläkettä. On toki monta kertaa kysytty, että miksi ei ja miksi sitä asiaa ei ole jälkeenpäinkään korjattu.
Eikä tässä vielä kaikki. Nyt meiltä eläkeläisiltä peritään veroina noin 8 prosenttia enemmän kuin palkansaajilta. Tätä perustellaan sillä, että palkansaajat maksavat varsinaisen veron lisäksi työttömyysvakuutusmaksua ja työeläkemaksua. Työttömyysvakuutusmaksulla palkansaaja saa kuitenkin työttömyysturvaa, jota eläkeläinen ei tarvitse vaikka ylimääräisenä verona maksaakin saman summan.
Eikä tässäkään vielä kaikki. Eläkeläinen maksaa ylimääräisenä verona saman noin 7-8 prosenttia, jonka palkansaaja maksaa työeläkemaksuna. Eläkeläinen ei saa tälläkään maksulla mitään. Palkansaaja sen sijaan kerryttää sillä itselleen eläkettä. 2.000 euron tulosta maksetaan noin 7 prosenttia työeläkemaksua. Työeläkettä kertyy 1,5 prosenttia eli vuodessa kertyy eläkettä niin, että kuukausieläke nousee 30 eurolla.
Kymmenessä vuodessa tämä tekee yhteensä 300 euroa lisää eläkettä joka kuukauden 1. päivänä. Inflaatio nostaa vielä summaa helposti kymmenillä prosenteilla. Eläkeläinen maksaa ylimääräisenä verona koko ajan saman summan, eikä saa sillä siis yhtään mitään. Liian vähän tästäkin puhutaan.
Ja vielä lisää. Leikattu indeksi on parina viime vuotena suosinut eläkeläisiä palkansaajiin verrattuna. Sama indeksinkorotus otetaan huomioon myös palkansaajan tulevassa eläkkeessä eläkekertymän muodossa.
Leikatun indeksin vaikutus on pitkällä tähtäimellä ollut eläkeläisten reaalituloa ja elämisen edellytyksiä pienentävä. Tästäkin huolimatta suomalaiset eläkeläiset pääsääntöisesti tyytyvät kohtaloonsa ja ovat tyytyväisiä elämäänsä ja moni vielä auttaa pienistäkin tuloistaan jälkikasvunsa arkea. Eläkeläiset ovat ainakin arvostuksen ansainneet.
Ari Nordström
kaupunginvaltuutettu (sd), Pori