Jazzeilla on vaikka mitä mahdollisuuksia
Pori Jazzin asiakkaista 60 prosenttia tulee muualta kuin Satakunnasta, ja se tekee Jazzeista poikkeuksellisen, vuosittaisen Porissa järjestettävän suurtapahtuman. Jazzeilla pitäisi olla aina jotain niin ainutlaatuista että suuret massat lähtevät myös muualta Suomesta Poriin. Tätä kysymystä pitää alkaa työstää.
Huono sää on aina ulkoilmatapahtumien suuri riski. Pori Jazz-festivaali elää asiakaskuntansa vuoksi myös keskellä kovaa kansainvälistä ja kotimaista kilpailutilannetta. USA:ssa eletään parasta aikaa festivaalien buumia. Siten yhdysvaltalaisilla nimekkäillä artisteilla on valita myös kotimaassa, missä esiintyä. Jos he lähtevät kiertueelle Eurooppaan, keikkahinnan voi määritellä kotimaan tason mukaan. Kesä on muuallakin Euroopassa festivaalien aikaa. On logistisesti eri asia siirtyä Keski-Euroopassa tunnissa miljoonakaupungista toiseen kuin tehdä pistokeikka Poriin, josta ne eivät nykymaailmassa enää jatku Suomesta itään.
Myös kotimainen kilpailutilanne on kiristynyt. Viime viikonloppuna järjestettiin muitakin festivaaleja: Turussa Slot-festivaali, Tampereella Tammerfest ja Seinäjoella Vauhtiajot. Lisäksi yksi Suomen suosituimmista yhtyeistä eli Haloo Helsinki esiintyi Laitilassa Karjurockissa. Viime vuonna Jazzien isot nimet eli Tom Jones, Sam Smith ja Robbie Williams toivat Kirjurinluotoon yli 60 000 kävijää. Tänä vuonna vastaava luku oli 32 000. Vaikka viime vuosi oli kävijämäärän osalta menestys, taloudellisesti se oli raskas. Ylen tietojen mukaan Jazz tekisi viime tilikaudelta yli 300 000 euron tappion. Järjestäjän näkökulmasta tilanne on vaikea. Ennätysyleisölläkään ei kyetä kustantamaan supertähtien keikkapalkkioita ja kallista tuotantoa, ja toisaalta yleisö haluaisi superkattauksen vuodesta toiseen.
Pori Jazzin yhteydessä mainintaan usein Jyrki Kankaan nimi. Se maailma, jossa Kangas varasi suoraan omilla kontakteillaan Poriin artisteja on valitettavasti mennyt. Nyt toimitaan toisin. Mutta kontaktien lisäksi Kangas tunnettiin visionäärinä, hän oli avoin uudelle. Sitä asennetta tarvitaan nytkin. Jotain uutta on tehtävä järkevän budjetin raameissa, jotta festivaalin kiinnostus on kansallisesti suurta. Esimerkiksi Helsingin Flow -festivaaleilla on musiikin lisäksi tarjolla myös korkeatasoista taide- ja puheohjelmaa. Se on yksi mahdollinen polku, kun Porin taidemuseokin avautuu ensi kesäksi.
Kim Huovinlahti
Päätoimittaja