Kalli: Kasvuriihi – vai sittenkin historiallinen velkariihi?
Suomi sai huhtikuussa todistaa politiikan äkillistä suunnanmuutosta, kun Orpon ja Purran suulla kerrottiin rahaa olevan jaettavana miljardimäärin. Kahden vuoden leikkaus- ja veronkorotustalkoot vaihtuivat yhtäkkiä miljardiluokan veroaleihin.
Tavoite suunnanmuutoksen takana on oikea – kotimaan talouskasvu on saatava liikkeelle. Mutta tapa, jolla kasvua nyt lähdetään hakemaan, on julkisen talouden näkökulmasta vähintäänkin kyseenalaista. Uhkapeliä kovilla panoksilla.
Työn verotuksen keventäminen on tarpeen ja perusteltua. Veronkevennysten kohdentamisessa on kuitenkin unohdettu laaja veroja maksava keskituloisten joukko. Hallitus on nimittäin päättänyt samalla poistaa oikeuden moniin keskituloisille tärkeisiin verovähennyksiin. Tämän johdosta esimerkiksi opettajan, insinöörin tai sairaanhoitajan verotus saattaakin hallituksen toimin jopa kiristyä – ei siis laskea. Lopputuloksena kulutus ja kotimarkkinakysyntä ei siis välttämättä lähdekään nousuun, mikä olisi kasvun kannalta ongelmallista.
Keskusta olisi tehnyt toisenlaiset valinnat talouskasvun tuplaamiseksi. Keventäisimme keskituloisten suomalaisten verotusta enemmän kuin hallitus eli kohdentaisimme veronkevennykset eri tavalla. Parantaisimme myös kotitalousvähennystä ja korottaisimme yrittäjävähennystä. Näin edistäisimme työtä, yrittäjyyttä ja talouskasvua.
Kysymys hallitukselle kuuluukin, onko nyt valittu linja kestävä ja oikeudenmukainen? Entä jos vauhtia saa pikemminkin velkaantuminen kuin talouskasvu? Huolta herättää kohdennusten lisäksi toimien rahoitus. Miljardi ”pikavipataan” valtion eläkerahastolta. Myös koulutuksesta ja kunnilta leikataan, mikä puolestaan nostaa kuntien veronkorotuspaineita.
Vasen käsi ei tunnu tietävän mitä oikea käsi tekee. Hallitus siis sysää taas vastuuta omalta pöydältään kunnille, hyvinvointialueille ja tavallisille suomalaisille ja toivoo, että talouskasvu lähtee liikkeelle.
Jos näin ei käy, on veroja kevennetty velaksi ja olemme todellisessa lirissä. Vasta aika näyttää oliko kyseessä kasvuriihi, vai sittenkin historiallinen velkariihi. Hallituksen valitsema linja tuo joka tapauksessa mieleen hiekkalaatikoilta tutun lorun: ”Älä tule paha kakku, tule hyvä kakku.”
Eeva Kalli
Kansanedustaja (kesk.)