Pau­li Uu­si-Kil­po­nen

Nyt Ma­ti­as Mart­ti­nen, 35, is­tuu Alek­san­te­rin­ka­tu 4:n toi­ses­sa ker­rok­ses­sa työ­mi­nis­te­rin tuo­lil­la.

– Voin ihan re­hel­li­ses­ti sa­noa, et­tei mi­nul­la ol­lut kak­si vuot­ta sit­ten aa­vis­tus­ta­kaan sii­tä, mis­sä nyt olen, sa­noo tuo­re työ­mi­nis­te­ri Ma­ti­as Mart­ti­nen.

Kuu­den vuo­den kan­sa­ne­dus­ta­juus, ko­koo­muk­sen edus­kun­ta­ryh­män pu­heen­joh­ta­juus ja puo­lu­e­joh­don avus­tus­teh­tä­vät ovat kou­li­neen rau­ma­lai­ses­ta nuo­res­ta mie­hes­tä täys­ve­ri­sen po­li­tii­kan am­mat­ti­lai­sen. Tu­li­jaa hän ter­veh­tii vah­val­la kä­den­pu­ris­tuk­sel­la, kat­soo sil­miin ja pyy­tää koh­te­li­aas­ti is­tu­maan.

Huo­ne on kuin mi­nis­te­ri it­se. Ei lii­kaa pra­meut­ta, pi­kem­min­kin pel­kis­tet­tyä tyy­liä. Tyy­ny tuo­lil­la ker­too mie­hen ko­ti­kau­pun­gin: Raum, Rome, Pa­ris -pai­na­tus ei jää vie­rai­li­jan kat­seil­ta pait­si.

Mart­ti­nen on eh­ti­nyt jo mais­taa mi­nis­te­ri­vas­tuu­ta vas­ta­tes­saan op­po­si­ti­on tu­li­tuk­seen.

– Kol­mi­sen viik­koa sit­ten olin op­po­si­ti­on yk­kös­koh­tee­na. Ryö­py­tys oli ko­vaa ja ai­ka kuu­mas­sa kat­ti­las­sa jou­duin is­tu­maan. Täl­lai­ses­sa ti­lan­tees­sa täy­tyy vain vii­le­äs­ti pe­rus­teel­la nä­ke­myk­si­ään il­man tun­tei­lua, Mart­ti­nen nau­res­ke­lee.

Mart­ti­nen avaa sitä, mi­ten eri­lais­ta on esi­mer­kik­si edus­kun­nan ky­se­ly­tun­nin re­to­riik­ka ver­rat­tu­na sii­hen, mitä va­li­o­kun­nis­sa ja muis­sa työ­ryh­mis­sä pu­hu­taan.

– Kyl­lä näis­sä ti­lai­suuk­sis­sa ol­laan pää­sään­töi­ses­ti asi­al­li­sia ja py­ri­tään ym­mär­tä­mään eri­lai­sia mie­li­pi­tei­tä. It­se olen ve­tä­nyt työ­ryh­miä, ei­kä niis­sä au­ta lyö­dä nyrk­kiä pöy­tään. Har­voin täl­lai­nen tapa vie asi­oi­ta eteen­päin.

Vii­me ai­ko­jen ko­vin kiis­ta hal­li­tuk­sen si­säl­lä syn­tyi pe­rus­suo­ma­lais­ten ja ko­koo­muk­sen vä­lil­lä. Kyse oli ir­ti­sa­no­mi­sen oi­keu­des­ta, jos työn­te­ki­jä ali­suo­riu­tuu teh­tä­vis­tään tois­tu­vas­ti. Pe­rus­suo­ma­lais­ten mie­les­tä täl­lai­ses­ta ei ole hal­li­tu­soh­jel­mas­sa so­vit­tu. On­pa jopa uhat­tu hal­li­tuk­ses­ta läh­döl­lä.

– Tämä on yk­si asia isos­sa ko­ko­nai­suu­des­sa. En us­ko, et­tä se ai­heut­taa sen suu­rem­pia sä­rö­jä. Is­tu­taan alas ja käy­dään hier­tä­vät asi­at koh­ta koh­dal­ta läpi, sa­noo Mart­ti­nen.

Pe­rus­suo­ma­lais­ten pu­heet Ar­ka­di­an­mä­el­lä ovat ko­ven­tu­neet sa­maa tah­tia ken­täl­tä kuu­lu­van kri­tii­kin kans­sa.

– Puo­lu­e­ko­kouk­ses­sa pu­heen­joh­ta­ja Riit­ta Pur­ra sai ko­van kan­na­tuk­sen, ja hän on vah­vas­ti si­tou­tu­nut hal­li­tu­soh­jel­maan, va­kuut­taa Mart­ti­nen.

Hän muis­tut­taa, et­tei jo­kais­ta pe­rus­suo­ma­lais­ten lau­sun­toa pidä hir­ve­äs­ti häm­mäs­tel­lä.

– Mo­net reip­paat ulos­tu­lot koh­dis­te­taan omal­le vä­el­le. Sa­moin te­ke­vät muut­kin puo­lu­eet.

Toki Mart­ti­nen tun­nus­taa pu­heen sä­vyn ole­van pe­rus­suo­ma­lai­sil­la mui­ta ra­jum­pi.

Vaik­ka työl­li­syys­lu­vut rik­ko­vat lä­hi­a­jan en­nä­tyk­siä, avoi­met työ­pai­kat hu­pe­ne­vat, jul­ki­nen ta­lous vel­kaan­tuu ja uu­ti­set maa­il­mal­ta luo­vat epä­var­muut­ta ta­lous­kas­vuun, Mart­ti­nen ei syn­kis­te­le. Hän tun­nus­taa to­si­a­si­at ja sa­noo käyt­tä­vän­sä kai­ken ener­gi­an­sa sii­hen, mitä voi­daan ja mitä hän voi mi­nis­te­ri­nä teh­dä. Mart­ti­nen nos­taa esiin pit­kän lis­tan hal­li­tuk­sen pää­tök­siä: jul­ki­sia me­no­ja on lei­kat­tu mil­jar­deil­la, työ­e­lä­män pe­li­sään­tö­jä uu­dis­tet­tu, tur­haa sään­te­lyä pu­ret­tu ja vii­mek­si lä­hes kah­den mil­jar­din ve­ro­na­len­nuk­set in­ves­toin­te­ja ja ku­lu­tus­ta tu­ke­maan. Tu­lok­set ovat kui­ten­kin jää­neet tois­tai­sek­si vai­suik­si.

– Pal­kan­saa­jil­la on ol­lut han­ka­lia vuo­sia. Inf­laa­tio on syö­nyt kä­teen jää­viä tu­lo­ja. Ot­taa vie­lä ai­kaa, en­nen kuin os­to­voi­ma pa­laa. Myös maa­il­man ta­lou­den heik­ko meno ja so­dat te­ke­vät niin ih­mi­set kuin yri­tyk­set va­ro­vai­sik­si in­ves­toi­maan, sa­noo Mart­ti­nen.

Hän ei kiel­lä sii­tä, et­tei­vät­kö tu­kien leik­kauk­set vai­kut­tai­si ku­lu­tus­ky­syn­tään hei­ken­tä­väs­ti. Tu­li­vat­ko leik­kauk­set vää­rään ai­kaan? Mart­ti­nen ei vas­taa suo­raan ky­sy­myk­seen, vaan muis­tut­taa sii­tä, mi­ten val­ta­o­sal­la suo­ma­lai­sis­ta me­nee ihan hy­vin. Hän sa­noo hal­li­tuk­sen teh­neen kaik­ken­sa, jot­ta ku­lu­tus läh­ti­si liik­keel­le ja viit­taa muun mu­as­sa ve­ro­na­len­nuk­siin.

– Li­säk­si kor­ko­jen las­ku, inf­laa­ti­on tait­tu­mi­nen ja pal­kan­ko­ro­tuk­set luo­vat edel­ly­tyk­set ku­lu­tuk­sel­le. Tar­vi­taan esi­mer­kik­si tul­li­so­puun pää­sy Yh­dys­val­tain ja Eu­roo­pan vä­lil­lä lau­kai­se­maan po­si­tii­vi­sen kier­teen.

Mart­ti­nen ha­lu­aan nos­taa esiin myös sen, mi­ten val­ti­on bud­jet­ti on täl­le vuo­del­le el­vyt­tä­vä. Ve­ro­a­len­nus­ten li­säk­si hän viit­taa mer­kit­tä­viin inf­ra­hank­kei­siin ym­pä­ri Suo­men. Ra­haa pa­laa nii­hin kaik­ki­aan ne­li­sen mil­jar­dia eu­roa. Yh­dek­si syyk­si heik­koon työl­li­syy­teen Mart­ti­nen sa­noo asun­to­mark­ki­noi­den ti­lan­teen.

– Täl­lä het­kel­lä Suo­mes­sa on pal­jon myy­mät­tö­miä uu­sia asun­to­ja, kun asun­to­mark­ki­nat edel­li­sen hal­li­tuk­sen ai­ka­na kuu­me­ni. Oli­si pi­tä­nyt hil­li­tä jul­kis­ta ra­ken­ta­mis­ta.

Kun tar­jon­taa on ky­syn­tää enem­män, hin­nat las­ke­vat. Ti­lan­ne pa­nee os­ta­jat odot­ta­maan ja si­joit­ta­jat pois mark­ki­noil­ta.

– Nyt en­nak­ko­mark­ki­noin­nis­sa on jo uu­sia koh­tei­ta. En­nus­tei­den mu­kaan pa­rem­paan päin men­nään koko ajan, hän iloit­see.

Suo­mi näyt­tää Mart­ti­sen mu­kaan yhä hou­kut­te­le­val­ta in­ves­toin­ti­koh­teel­ta.

– Meil­lä on kil­pai­lu­ky­kyi­nen säh­kön hin­ta ja säh­kön siir­to­yh­tey­det ovat kun­nos­sa. Ero muu­hun Eu­roop­paan on mer­kit­tä­vä. Yh­teis­kun­tam­me on va­kaa ja vi­ra­no­maisp­ro­ses­sit toi­mi­vat meil­lä hy­vin.

Mart­ti­nen nos­taa esiin myös mo­net vih­re­ät hank­keet ja da­ta­kes­kuk­set. Näi­den saa­mi­seen Suo­mel­la on hy­vät edel­ly­tyk­set.

– Me­ri­te­ol­li­suu­tem­me yh­teis­työ Yh­dys­val­to­jen ja Ka­na­dan kans­sa avaa myös uu­sia mah­dol­li­suuk­sia, ihan sa­moin kuin Nato-yh­tei­söön pää­sy. Suo­ma­lai­sel­le osaa­mi­sel­le löy­tyy laa­jaa kiin­nos­tus­ta.

Tun­ti on ku­lu­nut, avus­ta­ja saat­taa vie­raan koh­te­li­aas­ti ul­ko-ovel­le. Mart­ti­nen esi­kun­ti­neen ot­taa vas­taan jo seu­raa­via vie­rai­ta.