Kimmo Ahonen: Oodi Juha Jokiselle
”Sää täällä Wimbledonissa on kuin naisen mieli”.
Juha Jokinen selosti Wimbledonin tennisturnauksessa Steffi Grafin ottelua, joskus 1980-luvulla. Jokinen hermostui jatkuviin sadetaukoihin. Lähetysaika uhkasi jo loppua.
Lopulta aurinko näytti pilkahtavan ja peli pääsi jatkumaan. Sitten alkoi taas sataa ja peli keskeytettiin. Jokinen oli minuutin hiljaa ja lausui sitten nuo sanat.
Näin sen muistan. Älkää kysykö minulta faktantarkistusta. Muisti ja varsinkin audiovisuaalinen muisti voi pettää.
Faktantarkistus voisi tosin olla vaikeaa, sillä Jokisen selostuksista on saatavilla vain hajanaisia katkelmia internetin videopalveluista. Hämmästyttävänkin vähän, siihen nähden miten paljon urheilua ja Urheiluruutua 1980-luvulla katsottiin ja myös taltioitiin videokaseteille.
Vuosina 1979–1992 Jokinen oli Yleisradion televisiolähetysten tunnistettavimpia ääniä. Moniosaaja selosti niin tennistä, yleisurheilua, hiihtoa, jääkiekkoa, suunnistusta kuin keilailua.
Ehkä se, että kirjoitan Juha Jokisesta, paljastaa ikäni. Nuoremmille lukijoille voi olla mahdoton selittää Jokisen merkitystä. Omalle penkkiurheilusukupolvelleni Jokisen selostukset olivat ehtymätön anekdoottien lähde.
Kyse ei ollut siitä, kuinka hyvä tai huono urheiluselostaja Jokinen oli. Ennen kaikkea hän oli selostajapersoona. Hyvin ruskettunut Jokinen kevensi urheiluruudun juontojaan erilaisilla sukkeluuksilla. Artikulointi oli suorastaan ylitäsmällistä ja järjestysnumerojen lausuminen poikkesi totutusta.
Jokisen hahmo siirtyi myös populaarikulttuuriin. Suosikki-lehdessä julkaistiin Mauri Kunnaksen piirtämää Nyrok City -sarjakuvaa. Jokisen selostus Wimbledonin Borg–McEnroe -finaalista oli Kunnaksen irvailun kohteena sarjakuvassa ”Pimpledonin paljastus” (1981).
Sittemmin Pirkka-Pekka Petelius teki muistettavia Jokis-parodioita. Alkuperäinen selostaja on populaarikulttuurin muistissa jäänyt jonnekin hänestä tehtyjen parodioiden katveeseen.
Siksi toivon, että jostain putkahtaisi lisää tallenteita katsottavaksi ja kuunneltavaksi. Ja nostan maljan selostajalegendalle.
Kimmo Ahonen, FT
Porin yliopistokeskus