Lauri Inna: Meri-Porin tulevaisuus alkaa hahmottua
Pääsiäisen alusviikko oli Porin kaupungin kannalta melko myönteinen isojen asioiden kannalta. Kaupunginhallitus käsitteli ja allekirjoitti vuoden 2023 tilinpäätöksen ja Meri-Porin alueen vihreän siirtymän ensimmäinen aalto alkoi saada kovaa maata jalkojensa alle pitkän valmistelutyön myötä.
Porin kaupungin vuoden 2023 tilinpäätöstä voimme tervehtiä kohtuullisen hyvillä mielin. Taloudellinen tulos toteutui hieman ennakoitua parempana, ylijäämän ollessa hieman vajaa 15 miljoonaa euroa. Hyvästä tuloksesta on syytä kiittää sekä kaupunkilaisia, henkilöstöä että kaupungin luottamusjohtoa. Toimintaa on ohjattu hyvässä yhteistyössä työntekijöiden, viranhaltijajohdon sekä kaikkien kaupungin toimielinten välillä. Taloudellinen onnistuminen ei ikinä ole itsestäänselvyys, vaan se vaatii toimialojen hyvää johtamista, mutta ennen kaikkea henkilöstön sitoutunutta tapaa tehdä työnsä ja hoitaa vastuunsa.
Lähes samaan hengenvetoon on todettava, että vuosi 2024 tulee olemaan kuntataloudessa huomattavasti viime vuotta vaikeampi, myös Porin kohdalla.
Talouden haasteista huolimatta kaupungin tulevaisuutta voidaan tarkastella myönteisellä tavalla ja Porilla on edessään paljon mahdollisuuksia. Keväällä 2024 käynnistetty laaja keskustelu kaupungin kasvusuunnitelmasta antaa näkymää tulevaisuuteen. Vuosien 2024 ja 2025 tärkeimmäksi tehtäväksi tulee väistämättä kaupungin taloudellisen pitkän ajan suunnitelman laatiminen ja toteuttaminen.
Tämä tulee vaatimaan sekä virkakoneistolta että päätöksentekijöiltä vahvaa vastuunkantoa ja kykyä nähdä tulevaisuuteen. Yhteistyön sekä avoimen osallisuuden edistäminen ovat avainasia tulevien haasteiden selättämisessä. Näin meneillään oleva kuntatalouden sukellus saadaan jäämään mahdollisimman lyhyeksi.
Pääsiäisviikolla lopullisen lainvoiman saanut Mäntyluodon Kirrinsannan teollisuuskaava mahdollistaa jo nyt uusien hankkeiden maanvaraukset ja niiden myötä aiempaa konkreettisemman valmistelun. Lähitulevaisuudessa tulemmekin kuulemaan näiden hankkeiden osalta uusia avauksia. Ison mittaluokan kehitysnäkymästä alkaa varmasti myös laajempi keskustelu sekä Satakunnassa että koko Suomessa. Kiinnostus meitä kohtaan on jo jonkin aikaa ollut varsin laaja ja kokonaisuudessa työ tulee kestämään vuosia valmisteluineen ja rakentamisineen.
Matkalla tulee varmasti olemaan myös vastoinkäymisiä ja epäonnistumisia. Isossa kuvassa kehitysnäkymä on kuitenkin kiinnostava niin maailman laajuisesti kuin Euroopan ja Suomenkin näkökulmasta. Myötätuultakin tulevaisuuteen mahtuu. Porin poikkeuksellisen hyvä merellinen saavutettavuus merkitsee kaupungille monipuolisia mahdollisuuksia. Potentiaalia on paljon hyödynnettävänä.
Erityisesti Meri-Porin teollisuutta kehitettäessä ympäristö- ja vastuullisuusnäkökulmat nousevat ratkaisevaan rooliin. Kokemäenjoen suiston teollinen historia on kansallisesti merkittävää, mutta kannamme myös mukanamme taakkaa vaikeista ympäristökysymyksistä.
Kun Eurooppa on nyt uuden teollistumisen kynnyksellä, avainaloina toimivat ratkaisut mahdollistavat kestävämmän tulevaisuuden rakentamisen. Se tarkoittaa meillä hyvin konkreettista toimintaa sekä maankäytön suunnittelun jatkuvan parantamisen muodossa, hankkeiden teknisen ja taloudellisen suunnittelun ratkaisuina sekä lupaviranomaisten toimivana yhteistyönä. Tässä työssä meidän tulee onnistua ja siinä voidaan onnistua vain hyvällä yhteistyöllä.
Samaan aikaan elämme ankaran kilpailun maailmassa. Suomi on jo jäänyt verrokkimaidensa jalkoihin keskeisillä talouden mittareilla. Viime kädessä elämme vientiteollisuudesta. Ennen kuin yhtään tavaraa tai tonnia on toimitettu asiakkaille, on käytävä läpi hyvin monta prosessia ja monesti jopa satojen miljoonien eurojen rakennushankkeita. Paljon on siis yhteensovittamista edessä.
Lopuksi. Pori sai viime vuoden aikana muuttovoittoa eniten sitten vuoden 1980. Tämä pieni ihme johtui osaltaan vahvasta ukrainalaisten integroitumisesta kaupungin asukkaiksi sekä Satakunnan ammattikorkeakoulun ulkomaisten opiskelijoiden muutosta Poriin. Pieni ihme oli myös alkaneen vuoden 2024 kehitys. Tammi-helmikuussa kaupungin absoluuttinen väestönkehitys oli jopa 109 henkilöä. Kuntien välistä positiivista muuttovoittoa Pori sai alkuvuodesta 60 asukasta ja nettomaahanmuuttoa 125 henkilöä luonnollisen väestönkehityksen ollessa tappiolla 76 henkeä.
No. Porilaisittain voisi kai todeta, että kyllä se tuosta rauhoittuu ja pienelle tappiolle vielä päädytään. Tua noin nii.
Lauri Inna
kaupunginjohtaja
Pori