Porilaiskirjailija sukeltaa Toejoen-muistoihin – samalla paljastuu, kuinka paljon ajat ovat muuttuneet
Rami Nummi
Toejoella lapsuutensa viettänyt Petri Lilja on tullut tunnetuksi runoilijana. Häneltä on ilmestynyt aiemmin viisi kokoelmaa. Nyt kirjailija on kuitenkin siirtynyt proosan pariin. Hän on julkaissut teoksen "Kansakoulukatu 25, Porin Toejoki", jossa hän kertoo muistojaan lapsuutensa kodista ja sen ympäristöstä. Lilja kertoo suunnitelleensa paluuta 1970-luvun tunnelmiin jo pitkään.
– Kirja oli ajatuksissani jo useamman vuoden ajan, mutta varsinainen kirjoitusprosessi sujui melko nopeasti. Minulla oli käytössäni tietenkin Toejokeen liittyviä lähdeteoksia, mutta tärkeässä roolissa olivat myös hallussani olevat valokuvat ja kuulemani muistot. Kertomuksia menneistä ajoista kuulin erityisesti äidiltäni, joka nukkui pois ennen kirjan ilmestymistä.
Lilja toteaa, että tyyli teokseen syntyi itsestään. Hän on jakanut kirjan tarkasti eri osa-alueisiin ja kertoo esimerkiksi lapsuutensa pihapiiristä, ullakolta ja muista rakennuksista löytämistään tavaroista, pihan leikeistä, koulunkäynnistä ja leluista. Lopulta myös siitä ajankohdasta, kun talosta oli muutettava pois. Tuloksena on tarkka ja tunnevoimainen ajankuva, joka kertoo kiintymyksestä omiin juuriin ja läheisiin. Samalla paljastuu sekin, kuinka paljon ajat ovat muuttuneet.
– Lapsuudessani elämä oli vielä yhteisöllisempää, ihmiset pysyivät ehkä enemmän juurillaan kuin nykyään. Porissa on tietysti rakennuskantakin jo paljon vaihtunut, Lilja miettii.
Lilja uskoo yhä kirjallisuuden voimaan, vaikka älylaitteet ja internet siihen käytettyä aikaa monella taholla kutistavatkin. Hänen mukaansa lukeminen on kyllä vähenemään päin, mutta tuskin se loppuu. Tuoreen teoksen sivuilta paljastuu sekin, kuinka paljon muutama vuosikymmen sitten luettiin sarjakuvia ja pokkareita. Lilja harrastaa yhä vanhoja dekkareita, kuten Outsideria ja raumalaisen Kaarlo Erhon tuotantoa.
– Lyriikan saralle minua innoitti aikanaan toejokilainen Aatos Alarik Nieminen, joka julkaisi useita runokirjoja.
Tuoreesta kirjasta on otettu toistaiseksi sadan kappaleen painos. Yhteistyö Lector Kustannuksen kanssa sujui hyvin. Lilja kertoo hioneensa joitakin murreilmaisuja kirjoitusprosessin aikana yleiskielisempään suuntaan. Muutenkin palaute kirjasta on ollut myönteistä ja uusiakin suunnitelmia on.
– Minulla on tällä hetkellä joitakin keskeneräisiä teoksia ja yksi ajatukseni on tehdä jatko-osa runokirjalleni ”1918. Myrskyn mukana”.