Vaalien jälkeen: Tavoitteena lisää elinvoimaa ja kansainvälistymistä – Yrittäjätaustaisia päättäjiä valittiin lisää
Uusilta kuntapäättäjiltä odotetaan nyt toimia elinvoiman ja kansainvälistymisen lisäämiseksi.
Jukka Vilponiemi
Satakunnan Yrittäjien toimitusjohtaja Kari Varis on tyytyväinen erityisesti siihen, että yrittäjätaustaisten päättäjien määrä Satakunnan kunnissa nousi näissä vaaleissa.
– Kunnissa yrittäjätaustaisten valtuutettujen määrä nousi 32 prosentista 40 prosenttiin. Satakunnan hyvinvointialueen valtuustossa heidän määränsä nousi 16 prosentista 28:aan. Tunnelma on erittäin positiivinen, Varis sanoo.
– Kun kunnissa nyt ryhdytään käynnistämään uutta valtuustokautta yhteistyössä poliittisten ryhmien kesken, varmasti helpottaa, että päättäjissä on ymmärrystä yrittämiseen aiempaa enemmän. Tämä on tärkeää, kun puhutaan kuntien elinvoimasta ja pitovoimasta.
Hän huomauttaa, että Satakunnan Yrittäjät on puoluepoliittisesti sitoutumaton, ja yrittäjiä on jokaisessa puolueessa.
– Puoluetaustaa tärkeämpää on se, kuinka yksilö ymmärtää yrittäjyyden merkityksen yhteiskunnalle.
Kari Variksen mukaan kyse on siitä, miten sitä voidaan käytännössä hyödyntää elinvoimana ja kasvavina yrityksinä. Se on perusedellytys sille, että yritykset voivat kasvaa ja kehittyä. Tämä ei koske hänen mukaansa vain mikro- ja pk-yrityksiä vaan myös suurempia yrityksiä, joiden investoinnit edellyttävät sujuvia lupaprosesseja ja matalampaa byrokratiaa.
– Kunnissa on osattava toimia niin, että kunta tai alue selviää kilpailussa, ja että iso yritys valitsee investointipaikakseen Satakunnan.
Kari Varis
Konkreettisena tavoitteena Satakunnan Yrittäjillä on, että jokaisessa Satakunnan kunnassa uudistetaan ja allekirjoitetaan mahdollisimman nopeasti elinvoimalupaus, joka päättyvällä kaudella tehtiin jokaisessa kunnassa.
– Se on ensimmäinen signaali siitä, että haluamme yhdessä kehittää kuntia ja koko Satakuntaa.
Toinen tärkeä asia on Variksen mielestä se, että kuntien hankintatoimintaa kehitetään edelleen.
Kristiina Salonen
Myös Satakuntaliiton maakuntajohtaja Kristiina Salonen pitää myönteisenä asiana sitä, että yrittäjien määrä päättäjinä kasvoi Satakunnassa. Hän uskoo, että jatkossa yrittäjien ääni kuuluu paremmin kunnan suunnitellessa omaa toimintaansa ja luodessaan elinvoimansa kehittämistä.
Salonen ottaa esimerkiksi Huittisten kaupungin, joka äskettäin tuli valituksi vuoden hankintayksiköksi. Tämä johtui siitä, että kaupunki on halunnut kouluttaa niin alueensa yrittäjiä kuin päättäjiä hankintaprosesseista. Näin on haluttu mataloittaa paikalisten yrittäjien osallistumista hankintakilpailuihin.
Satakuntaliiton ydintehtävänä on aluekehitys. Miten päättäjien yrittäjätausta voi vaikuttaa aluekehitykseen?
– Se riippuu siitä, millaisia henkilöitä kunnista valitaan maakuntaliiton päättäjiksi. Kuntien valtuustot valitsevat edustajansa maakuntavaltuustoon, Salonen sanoo.
– Maakuntaliiton tehtävänä on myös elinvoiman kehittäminen muiden muassa maankäytön avulla. Kaikilla lienee selvää, että Satakunnan väestöennusteet ovat olleet negatiivisia, ja me tulemme kärsimään työikäisen väestön vähenemisestä, ellemme pysty tekemään alueella radikaaleja toimia suunnan muuttamiseksi.
Salosen mukaan onkin toivottavaa, että niin kunnissa kuin maakunnassakin päättäjät ottaisivat suunnan kansainvälistymiseen.
– Siinä meille riittää yhdessä tekemistä.
Yrittäjävaltuutettujen määrässä selvä kasvu
Satakunnassa kuntavaalien ehdokkaista 30 prosenttia oli yrittäjäehdokkaita, ja aluevaaleissakin 23 prosenttia. Nyt äänet on annettu ja uudet päättäjät valittu. Seuraavalla valtuustokaudella jopa 180 kuntapäättäjää on yrittäjiä, mikä tekee lähes 40 prosenttia kuntien ja kaupunkien valtuutetuista. Aluevaltuustossakin 28 prosenttia valtuutetuista on yrittäjätaustaisia.
Yrittäjävaltuutettujen määrä kasvoi tuleviin kunnanvaltuustoihin 32 prosentista jopa 40 prosenttiin. Joissain kunnissa yli puolet päättäjistä on yrittäjätaustaisia. Varavaltuutetuistakin jopa 111 on yrittäjää.
Yrittäjävaltuutettujen määrän kasvu kertoo siitä, että yrittäjät haluavat nyt kuntien keskittyvän perustehtäväänsä eli elinvoiman lisäämiseen. Yrittäjät haluavat tarjota tähän tyhön omaa osaamistaan sekä kykyä ajatella ja tehdä toisin kuin on aina tehty.
Eniten yrittäjätaustaisia valtuutettuja on Siikaisissa, Kankaanpäässä ja Karviassa. Vähiten heitä on Raumalla, Porissa ja Eurassa. Yrittäjävaltuutettujen määrä nousi kaikissa muissa kunnissa paitsi Eurassa ja Merikarvialla.
Hyvinvointialueen ensimmäisellä valtuustokaudella 16 prosenttia valtuutetuista oli yrittäjiä. Nyt luku tulee nousemaan 28 prosenttiin. Yrittäjien osaamiseen kuuluu taloudesta huolehtiminen ja resurssien ohjaaminen oikeisiin asioihin. Tätä selkeästi kaivataan nyt, kun tavoitteena on rakentaa taloudellisesti kestävä perusta sekä kunnille että hyvinvointialueelle.