Porin kaupunginjohtaja Inna: Syksyn kalenteri täyttyy isoista asioista
Kaupungin päätöksenteon suunnitteluun ja valmisteluun vaikuttaa luonnollisesti vuoden kierto. Siinä missä maaseudun kalenterissa kylvöt tehdään keväällä ja sadonkorjuu eli puinnit syksyllä, kaupungin talouden ja tuottavuuden vuosikalenteri on toisen näköinen.
Syksyllä suunniteltavan ja vahvistettavan talousarvion pohjalta edetään seuraavaan vuoteen käyttösuunnitelmineen ja toimintoineen, ja keväällä laadittavan tilinpäätöksen perusteella arvioidaan kokonaisvaltaisesti edellisen vuoden suoritusta. Toki yhä enemmän pyritään tiedolla johtamisen keinoin jo kuluvan vuoden jälkiseurannalla arvioimaan ajankohtaista tilannetta, mutta niin sanotut isot linjat ja ratkaisut ohjaavat toimintaa ja taloutta hyvin vahvasti talousarvioon sidottuna.
Yleisesti kunta-alalla vuosi 2023 tulee olemaan melko vahva, ja kuntien tulisi pystyä tekemään ylijäämäiset tilinpäätökset normaalitasoa suurempien verotilityksien ansiosta. Sen sijaan talousarvioista 2024 ennakoidaan laajasti kunta-alalle alijäämäisiä.
Päällimmäisenä syynä alijäämäisiin talousarvioihin on verotilitysten tason palautuminen niin sanotulle normaalilukemille hyvinvointialueiden perustamisten ja siihen liittyvän verotilitysten muutoksen jälkeen. Samaan aikaan nykyinen inflaation taso nostaa ostettavien tavaroiden ja palveluiden hintoja. Myös korkojen nousun myötä lainarahasta maksetaan aiempaa korkeampia rahoituskuluja.
Edelleen kesällä 2023 voimaan astuneet työ- ja virkaehtosopimusten mukaiset palkkaratkaisut nostavat henkilöstömenoja. Palkkaratkaisuiden vaikutus Porin kaupungissa nostaa palkkasumman sivukuluineen noin 155 miljoonaan euroon kasvun ollessa noin seitsemän miljoonaa euroa vuoteen 2023 verrattuna. Toki inflaation myötä kasvaneet palkat kasvattavat takautuvasti myös kunnallisverokertymää. Silti kasvavien kustannusten sovittaminen tulevaisuuden kuntatalouden raameihin edellyttää myös työpaikkojen absoluuttisen määrän kasvua.
Talouden haasteista huolimatta tulevaisuutta on rakennettava. Tulevan syksyn aikana Porin kaupunginvaltuuston tulee tehdä päätökset vuoden 2025 alusta toimintansa aloittavasta Satakunnan työllisyysalueesta, Porin kaupungin hallintosäännön uudistuksesta, omistajaohjauksen linjauksista sekä lukuisista muista asioista. Päätöksenteko on kaupungin hallinnon tärkeintä polttoainetta.
Porin kaupungin ja sitä myöden myös Satakunnan aluetalouden pitkän tähtäimen menestystekijä on uusien työpaikkojen muodostuminen. Uusia työpaikkoja maakuntaan kaivataan ennemmin muutamia tuhansia kuin satoja. Asuntorakentamisen suhdanteen hiipuminen luo tarvetta ja tilausta teolliselle ja toimitiloja koskevalle rakentamiselle. Tähän haasteeseen kaupunki voi vastata laatimalla laadukkaita maankäytön suunnitelmia, mistä parhaimpana esimerkkinä toimii Meri-Porin Kirrinsantaan valmistuva reilun 100 hehtaarin tulevaisuuden teollisuutta palveleva asemakaava. Näiden kaavojen valmiiksi saattaminen on Porille hyvin tärkeä asia ja ne toteutetaan myös ympäristön osalta vastuullisesti.
Jossakin tulevaisuudessa siintää Ukrainan sodan päättyminen sekä siihen liittyvä valtavan jälleenrakentamisen aallon käynnistyminen Euroopassa. Tätä odottaessa suomalaisella teollisella rakentamisella on mahdollisuuksien ajankohta.
Pori luo tälle ajankohdalle Suomen mittakaavassa ainutlaatuiset ja kilpailukykyiset olosuhteet muun muassa puhtaan energian, kuten Suomen Hyötytuuli Oy:n merituulipuiston, sekä vientiteollisuuden ylivertaisen saavutettavuuden osalta.
Pori on jo laittanut verkot vesille mittavien investointien toteuttamiseksi. Jatketaan siis tärkeää työtä, jotta maakunnan kuntien talousarvioiden rakentaminen tulevaisuudessa olisi piirun verran helpompaa.
Lauri Inna
Porin kaupunginjohtaja