Tuomola: Hyvinvointialueen haasteet
Hyvinvointialueen merkittävät haasteet ovat olleet ainakin väestön ikääntymisen osalta tiedossa jo kauan sitten. Väestötilastojen lisäksi tulevaisuuden tutkijat esittivät 1980-luvun puolivälissä hyvinvointipalveluiden purkamisen välttämättömyydestä, ellei väestö muuta suurimpiin kasvukeskuksiin. Silloin oli jo tiedossa madaltunut syntyvyys, vain 1,6 lasta synnyttäjää kohden, mutta sotien jälkeiset suuret ikäluokat aiheuttivat silloisten ikäpyramidien keikahduksen.
Edellä mainitun jälkeen on merkittävästi pienessä valtiossamme lisääntyneet yllättävät menot, pandemiat ja sodat. SuomiAreenan keskusteluissa 2015 hahmoteltiin alueellista terveydenhuollon muutosta. SK:n huomioitsijana blogikirjoituksessa suhtauduin epäilevän kriittisesti mammuttimaiseen uudistukseen kaikkine riskeineen, jotka jo silloin oli ymmärrettävissä mammuttimaisesta myllerryksestä. Täydellisen tyrmäyksen sijasta kuitenkin varovaisen avoimin mielin jätin portin raolleen. Silloin huoleni korostui erikoissairaanhoidon, ympärivuorokautisen päivystyksen mahdollisesta romuttamisesta Satakunnassa, karkaamista toisen maakunnan alueelle. Siellä on yliopistosairaalat, mutta meillä oli aina ollut oikeus erittäin kriittisessä tilanteessa hoitoon yliopistosairaalassa.
Budjetoinnissa puhaltaa nyt johtamisen Lean-filosofian tuulet, riippumatta soveltuuko se karsimisen filosofia terveydenhuoltoalalle inhimillisten, eettisten kriteerien rajoissa. Hyvinvointialueille tarjottu budjetointi edellyttää palvelujen merkittävää karsimista, osin uudelleen järjestelyjä. Tärkeää on päättäjien haasteissa omata vankka terveydenhuoltoalan kokonaisvaltainen asiantuntemus pitkältä ajanjaksolta, mielellään kerroksellisesti alaa tuntevat. Hoitotyön kokemuksen lisäksi myös hallintoa ja etiikkaa opettaneena totean, parempi jos tuntee ruohonjuuritasoa lisäksi myös hallinnollisesti alaa. Niin ymmärtää alan tiedollista kehitystä ja vakavia seurauksia myös heikon kielitaidon ja erilaisen kulttuuritaustan omaavien rekrytoinnissa. Kokonaisuuden hahmottaminen, asiantuntemus tärkeää, lisäksi terveydenhuoltoala ja koko sote-ala vahvasti lainsäädännöllä ja julkisoikeudellisella ohjauksella määritettyä. Säädökset koskee ruohonjuuritason lisäksi alaa laajemmin.
Maaret Tuomola
Terveydenhuollon lehtori el., HHJ, Alue- ja kuntavaaliehdokas vihr. (sit.), Pori