Viikon sana: ”Yhteinen hyvä”
Vahvuutemme pienenä kansakuntana on ollut suhteellinen yksimielisyys, joka on kantanut vaikeinakin aikoina. Kansallisen itsenäisyytemme alusta olemme tehneet päätöksiä ja toteuttaneet politiikkaa, joka on suonut kaikille mahdollisuuden osallistua ”yhteisestä hyvästä”, riippumatta sosiaalisesta taustasta, koulutuksesta, sukupuolesta tai mistään muustakaan, joilla kategorioimme toisiamme. Olemme rakentaneet toimivan kouluverkoston, varallisuudesta riippumattoman terveysjärjestelmän ja sosiaalisen turvaverkoston sen takeeksi.
”Yhteinen hyvä” tarkoittaa huolehtimista toisen hyvinvoinnista, aktiivista sitoutumista oikeudenmukaisuuteen ja välittämiseen, halukkuutta kysyä mikä on hyvää ei vain minulle, vaan hyvää meille kaikille. Kysymys on ”meistä”, ei vain ”minusta”. Jos keskitymme ”minään”, kadotamme näköpiiristä ”meidät”. ”Meidän” kadotessa, kadotamme myös yhteisöllisyyden. Sijaan meillä on erilaisia identiteetti ryhmiä, jotka kilpailevat keskenään huomiosta: ”Minä olen oikeassa, sinä väärässä. Mene sinä helvettiin.”
Helposti unohdamme, että olemme ihmisiä, ja selviydymme elämässä välittämällä toisistamme, eikä vain kilpailemalla keskenämme. Kilpaileminen asettaa meidät eriarvoiseen asemaan. Eriarvoisuus usein herättää voimattomuuden, alemmuuden, pelon ja ahdistuksen tunteen, ja epätoivoisen halun löytää ihmisiä, ryhmiä ja ideologioita, jotka voivat auttaa löytämään ratkaisun nykyiseen tilanteeseen.
Olemme pikkuhiljaa oppimassa, että sosiaaliset teoriat, kilpailevat poliittiset ideologiat, kategorisointi, sosiaalinen media kulttuuri ovat yhtenäisyyden sijaan johtaneet eriarvoistumiseen ja polarisoitumiseen, jopa väkivaltaan. Polarisoituminen ruokkii itseään niin, että ihmiset voivat olla ylpeitä katkeruudestaan.
Emme voi seisoa sivussa ja katsoa, kun uhrauksin rakennettu yhteiskuntamme murentuu. Meidän tulee uskaltaa nousta poliittisten puolueiden, uskonnollisten instituutioiden ja kansallisten myyttien yläpuolelle ja osoittaa, että oikeudenmukaisuuden vaateet ja toisista välittäminen ovat välttämättömiä hyvälle elämälle ja yhteisestä hyvästä osallistumiselle.
Kalervo Aromäki
Porin adventtiseurakunta