Kosmetiikka vei Jaana Saintrondin ulkomaille, mutta hän viettää osan vuotta yrittäjänä Karviassa
Arto Papunen
Karvialaissyntyisen Jaana Saintrondin ura on sisältänyt monenlaisia käänteitä. Karviassa vietetyn lapsuuden jälkeen hän opiskeli kemistiksi Oulun yliopistossa ja työuran hän aloitti Kemira Pigmentsissä UV-suoja-ainespesialistina. Sen jälkeen hän kuitenkin lähti maailmalle, ensin Yhdysvaltoihin ja sen jälkeen Ranskaan, jossa hän on työskennellyt teknisenä johtajana vuodesta 1995. Hänen vastuualueisiinsa on kuulunut tuotekehitystä, laadunvalvontaa, markkinointia ja asiakaspalvelua kansainvälisesti.
Nyt hän omistaa yhdessä miehensä Alain Saintrondin kanssa hienokemikaaleja valmistavan yrityksen, jonka Alain perusti vuonna 1987. The Innovation Company -niminen yritys sijaitsee 80 kilometriä Pariisista länteen ja se työllistää noin 45 työntekijää. Tuotanto- ja toimistotilojen lisäksi yrityksellä on muun muassa hyvin varusteltu oma testauslaboratorio, jotta tuotteiden tehokkuus ja toiminnallisuus voidaan tieteellisesti todentaa. Saintrondien yritys ei kuitenkaan myy itse kosmetiikkatuotteita vaan se myy raaka-aineita muille kosmetiikkayrityksille maailmanlaajuisesti.
Suomalaisia raaka-aineita hyödyntävä Nordic Beauty Finlandia tuotesarja esiteltiin Pariisissa vuonna 2016. Kuva: Jaana Saintrond
Raaka-aineita kosmetiikkateollisuudelle saadaan myös Suomesta ja Saintrondien yritys hyödyntää myös kotimaisia luonnonraaka-aineita. Tuotesarjan nimi on Nordic Beauty Finlandia ja se esiteltiin ensimmäistä kertaa kansainvälisillä kosmetiikka-alan messuilla Pariisissa huhtikuussa 2016. Näiden tuotteiden valmistuksessa käytettävät raaka-aineet kerätään suomalaisilta soilta, metsistä ja pelloilta, sillä tuotesarjan pääraaka-aineita ovat esimerkiksi marjat, mahla, koivunlehdet, turve ja viljoista saatavat kasviöljyt.
– Suomalaiset luonnontuotteet ovat hyvin puhtaita, mutta niiden toinen tärkeä etu eurooppalaisiin vastaaviin tuotteisiin verrattuna on niiden sisältämien vitamiinien ja phytokemikaalien monenkertaiset pitoisuudet, jota esimerkiksi Helsingin yliopistossa on jo pitkään tutkittu. Suomalaiset raaka-aineet koetaan korkealaatuisina sekä eksoottisina tuotteina ulkomailla, oikein kiehtoviksi raaka-aineiksi hyödynnettäviksi kosmetiikassa siinä missä ranskalaiset viiniuutteet tai italialainen oliiviöljy, Jaana Saintrond kertoo.
Luonnontuotteiden käyttöön liittyy nykyään myös eettisiä aspekteja.
– Esimerkiksi turve on yksi parhaimmista ihoa stimuloivista tuotteista, mutta se koetaan soiden säilyttämisen takia hieman ongelmalliseksi raaka-aineeksi.
Kosmetiikka-ala on tarkasti kontrolloitu ala siinä missä lääke- ja ruokateollisuuskin. Jotta voi alkaa kosmetiikkatuotteiden valmistajaksi, lainsäädäntö pitää tuntea siinä missä kaikki tuotteissa käytettävät raaka-aineetkin. Ennen korona-aikaa Jaana halusikin perustaa hankkimalleen kiinteistölle Karviaan kosmetiikka-alan koulutuskeskuksen auttaakseen pieniä kosmetiikkavalmistajia. Korona-aika kuitenkin muutti suunnitelmia.
– Nyt koulutuksia käydään enemmän internetin kautta ja vähemmän on tarvetta kasvokkaiseen tapaamiseen.
Alain ja Jaana Saintrond ovat sisustaneet vanhan Sarvelan koulun hienoin sisustuselementein. Kuva: Arto Papunen
Suunniteltu koulutuskeskus, vanha Sarvelan kyläkoulu, kuitenkin muuttui Juhlatalo Kahvimyllyksi, jota voi vuokrata erilaisiin juhliin aina häistä läksiäisiin. Tämän lisäksi hän osti myös viereisen Holkon nimellä tunnetun rakennuksen ja teki siitä majoituskäyttöön sopivan tilan. Kummatkin rakennukset on sisustettu hienosti ja niissä näkyy ranskalaista tyyliä. Tämän lisäksi Jaanalla on muutama muu kiinteistö Karviassa. Hän viettääkin nykyisin noin puolet ajastaan Karviassa ja puolet Ranskassa. Kiinteistöihin liittyvät työt vievätkin osan ajasta, vaikka siskon perhe myös on aktiivisesti mukana auttamassa.