Nina Vähä-Krekula ja Marko Kruunari pyörittävät Kauvatsan maalaismiljöössä ravintolaa ja valmistelevat häitään
Kokemäen Kauvatsalla sijaitsevan Kurjenkruunun avajaisia vietettiin viime isänpäivänä.
Tuija Saarinen
Kun Nina Vähä-Krekulan ja Marko Kruunarin katseet ensi kerran kohtasivat kauvatsalaisen ravintola Majavakeitaan huvimajassa, ei kumpikaan osannut odottaa, että muutama vuosi myöhemmin pari pyörittaisi samassa paikassa omaa yritystä. Alun perin ajatus lähti huumorimielellä heitetystä kommentista.
– Majavakeitaan omistaja Jaana Rosenqvist kertoi suunnittelevansa Norjaan lähtöä, ja Marko totesi siihen, että me tulemme sitten Ninan kanssa talonmiehiksi. Kun Jaanan suunnitelma toteutui, hän soitti ja kysyi, että mites sen asian kanssa nyt on.
Pari teki Rosenqvistin kanssa vuoden vuokrasopimuksen ja hyppäsi heti kättelyssä niin sanotusti syvään päähän. Kokemäen Kauvatsalla sijaitsevan Kurjenkruunun avajaisia vietettiin viime isänpäivänä.
– Päivän aikana kävi varmaan sata ihmistä syömässä. Tilausravintolamme sijaitsee vanhassa navetassa, jossa ei ole keittiötä eikä vesipistettä, ja sinne pitää kantaa kaikki astioista lähtien. Askelmittarini näytti 37 000 askelta illalla, naurahtaa Marko.
Ravintolataustaa ei kummallakaan ole. Marko työskentelee johtotehtävissä ilmanvaihtoalalla ja Nina puolestaan yksityisyrittäjänä vanhustenhoidossa. Lisäksi hän on hieroja.
Kurjenkruunun nimi viittaa ympärillä olevilla pelloilla syksyisin viivähtäviin kurkiparviin ja Markon sukunimeen.
Idea Kurjenkruunun logosta ja sen ensimmäinen vedos olivat Ninan käsialaa.
Kivinavettaa metrin paksuisine seinineen ei talven pakkasilla ole mielekästä lämmittää, joten toiminta on joulun jälkeen keskittynyt kahvila-pizzeriaan, joka on ollut auki perjantaista sunnuntaihin.
– Ihmiset ovat yllättävän hyvin löytäneet meidät. Asiakkaita on tullut muun muassa Porista, Huittisista, Kokemäeltä ja Sastamalasta. Ja tuntuu mukavalta, että kauvatsalaiset ovat selvästi halunneet tukea uutta yrittäjää, esimerkiksi yhdistykset ovat käyneet meillä. Meidät on otettu todella hyvin vastaan.
Keväältä ja kesältä Nina ja Marko odottavat paljon. Huhtikuussa yritykseen saadaan työharjoittelija ja tilausravintolaa aletaan taas lämmitellä. Tarkoitus on tarjota arkipäivisin lounasta. Kahvila-pizzeria levittäytyy laajemmalle terassin ansiosta. Ihmiset myös liikkuvat enemmän.
– Lisäksi Kauvatsan Sääksjärvi tuo joka kesä tänne 600–700 mökkiläistä.
Parilla on paljon ideoita: suunnitteilla on taidenäyttelyitä, runoiltaa, karaokea, stand-upia… Tiistaisin paikalla voisi olla amerikanautojen ja moottoripyörien kokoontuminen. Isännällä itsellään on Thunderbird vuosimallia 1973.
Nina ja Marko ovat saaneet uuden yrityksen alkuun tukea Uusyrityskeskus Enter Satakunnasta.
– Etenkin Kokemäen kuntayhteyshenkilö Tero Patoranta on auttanut erittäin paljon. Ilman Enteriä ja Prizztechiä emme olisi tässä, tai olisimme tässä vaikeimman kautta. Ja tällainen palvelu on vieläpä maksutonta!, kiittelee Nina.
Kesän kohokohta tulevat olemaan parin häät 20. heinäkuuta. Ne pidetään luonnollisesti Kurjenkruunun tilausravintolassa, jonne mahtuu noin 80 vierasta. Silloin keittiö- ja tarjoiluhommat delegoidaan muille. Hääkakun Nina tekee kuitenkin itse.
– Olen aina ajatellut, että haluan itse tehdä oman hääkakkuni. Ruokalistalla on varmaan ainakin savukalaa ja rosvopaistia, siitä pitää huolen meidän pari tuttavaamme. Ehtoolla tarjotaan makkaraa ja lettuja.
Kun kurjet taas syksyllä kokoontuvat ympäröiville pelloille, on Kurjenkruunussa päätösten aika.
– Meillä on sopimus lokakuun loppuun. Siihen mennessä olemme jo nähneet, miten tämä on lähtenyt sujumaan. Joka tapauksessa olemme voineet toteuttaa yhden haaveemme. Tärkeää meille on myös se, että voimme omalta osaltamme pitää Kauvatsaa vireänä paikkana, toteavat Nina ja Marko.
Kurjenkruunu löytyy osoitteesta Yttiläntie 5, Kauvatsa. Lisätietoa löytyy Facebookista.