Säännöllinen ruokailu on avain työssä jaksamiseen – hanke toi työpaikalle yksilöllistä ohjausta ja ravintoneuvontaa
Eat@Work-hanke on tukenut Plusprintin henkilöstön hyvinvointia vahvan kasvun aikana.
Hyvinvoivat ja vireät työntekijät ovat yrityksen tärkein voimavara. Heidän panostaan tarvitaan erityisesti silloin, kun yritys kasvaa voimakkaasti. Ulvilassa päämajaansa pitävä painotalo Plusprint elää huikeaa kasvun kautta. Yrityksessä on tunnistettu tarve panostaa henkilöstön hyvinvointiin ja siksi yrityksen johto halusi hyödyntää mahdollisuuden lähteä mukaan Eat@Work-hankkeeseen. Satakunnan ammattikorkeakoulun operoimassa hankkeessa tavoitteena on parantaa työntekijöiden vireyttä ja jaksamista ravitsemusohjauksen avulla.
– Hankkeen aktiivisin aika osui viime kevääseen, joka oli meillä myös kaikkein kiireisintä aikaa. Hankkeen ajankohdassa oli sekä hyvää että huonoa. Työntekijöiden hyvinvointi korostuu, kun jatkuva kiire työssä lisää stressiä. Mutta itse olisin toivonut enemmän aikaa panostaa hankkeessa opittuihin asioihin, toimitusjohtaja Jari Kuivalainen kertoo.
Euroopan sosiaalirahaston rahoittamassa Eat@Work-hankkeessa mukana olevat PK-yritykset saavat työntekijöilleen yksilöllistä ohjausta ja ravintoneuvontaa. Plusprint lähti hankkeeseen mukaan keväällä ja loppukeskustelut työntekijöiden kanssa käytiin elokuussa.
– Olen saanut työntekijöiltä vain positiivista palautetta hankkeesta ja hankkeella on saatu aikaan hyviä tuloksia. Ruokapäiväkirjan pitäminen oli hyvä työkalu, jonka avulla huomaa nopeasti säännöllisen ruokailun merkityksen. Olen itsekin huomannut, että säännöllinen ateriarytmi on tärkein avain työssä jaksamiseen, Kuivalainen sanoo.
Toinen tärkeä asia on aamiaisen merkitys.
– Työntekijät ovat selvästi tiedostaneet asian, sillä monella on aamupala mukana. Aikaisemmin aamutauolla työntekijät joivat vain kahvin. Lisäksi aina välillä keitämme täällä työpaikalla yhteisen aamupuuron.
Eat@Work-hankkeen asiantuntijoina toimivat liikkeenjohdon konsultti Juha Harttunen, elintarviketieteiden tohtori Susanna Kunvik ja neurologian dosentti Juha Puustinen.
Mediaplane, Mika Haavisto
Tutkimusten mukaan aivot tarvitsevat tasaista verensokeria. Säännöllinen ateriarytmi edesauttaa myös monipuolista ruokavaliota ja sitä, että kerralla ei tarvitse syödä liian suuria määriä. Käytännössä tämä tarkoittaa syömistä 3–4 tunnin välein niin, että pääaterioita aamiaista, lounasta ja päivällistä täydennetään väli- ja iltapaloilla.
Plusprintissä työntekijöiden säännöllistä ateriarytmiä alettiin tukea hankkimalla yritykseen välipala-automaatti.
– Automaatissa on panostettu terveelliseen ruokavalioon. Sieltä saa esimerkiksi pähkinöitä ja rahkaa. Mutta kyllä sieltä voi valita myös suklaata tai karkkia, Jari Kuivalainen kertoo.
Tämäkään ei ole pelkästään paha asia, sillä tumman suklaan on todettu edistävän verisuonten laajentumista ja joustavuutta sekä lisäävän verenkiertoa aivoissa.
Tutkimuksen mukaan tärkeää on myös, missä, miten ja kenen kanssa syödään. Aivot tarvitsevat työpäivän lomaan taukoja ja muuta ajateltavaa, joten lounaalla on hyvä olla seuraa ja siinä voi vaihtaa vaikka päivän kuulumiset. Kuivalainen kertoo, että valtaosa Plusprintin työntekijöistä ottaa eväät mukaan töihin ja syö lounaan työpaikalla.
– Lähistöllä on myös lounasravintoloita, joissa käymme aina välillä porukalla.
Vaikka hankkeeseen osallistuminen toi valtavasti lisää tietoa, Jari Kuivalainen kokee, että tiedon viemisessä käytäntöön on omat haasteensa. Koska Plusprintillä menee hyvin ja tilausmäärät kasvavat nopeasti, työn hektisyydessä perusasiat unohtuvat.
– Esimerkiksi tiedän todella hyvin, että minun pitäisi juoda enemmän vettä. Mutta kiireessä se vain unohtuu.
Kuivalaisen mielestä hankkeessa luotu mobiilisovellus on hyvä työkalu arjessa. Siihen saa muistutuksia tukemaan omaa hyvinvointia.
– Sovellus esimerkiksi kyselee, olenko jo syönyt lounaan.
Katri Mäenpää