Suomi välttää nyt "talouden tarkkailuluokan" EU:ssa
Mikko Gustafsson / STT
EU-komissio ei ole esittämässä Suomea liiallisen alijäämän menettelyyn. Suomessa menettelyä on kutsuttu myös talouden tarkkailuluokaksi.
Liiallisen alijäämän menettelyllä pyritään huolehtimaan budjettikurista. EU-maiden taloussääntöjen mukaan mailla saa olla velkaa korkeintaan 60 prosenttia ja alijäämää 3 prosenttia suhteessa bruttokansantuotteeseen.
Komissio totesi kertomuksessaan, että Suomi ja Slovenia ovat ennakoineet ylittävänsä kolmen prosentin julkisen talouden alijäämärajan tänä vuonna. Tämä on alustava todiste jäsenvaltioiden liiallisesta alijäämästä, se muistutti.
– Suomen osalta julkisen talouden alijäämän ennustetaan ylittävän viitearvon vuonna 2024 mutta ei vuonna 2025, joten alijäämän odotetaan olevan väliaikainen, raportissa sanotaan.
Komissio arvioi, että menettelyn aloittaminen on perusteltua seitsemässä maassa. Näitä ovat Belgia, Ranska, Italia, Unkari, Malta, Puola ja Slovakia.
Alijäämäkriteeriin perustuvassa liiallisen alijäämän menettelyssä edellytetään, että vuotuinen rakenteellinen sopeutus on vähintään 0,5 prosenttia suhteessa bruttokansantuotteeseen. Sääntöjen noudattamatta jättämisestä voi ainakin periaatteessa seurata pahimmillaan sakko.
Keskiviikkona julkaistu raportti on vasta ensimmäinen askel liiallisen alijäämän menettelyjen aloittamisessa. Varsinaisesti komissio ehdottaa menettelyjen aloittamista jäsenmaista koostuvalle EU:n neuvostolle heinäkuussa, kun se on ensin kuullut talous- ja rahoituskomiteaa asiassa.
Komissio arvioi säännöllisesti, onko asianomainen hallitus toteuttanut tuloksellisia toimia, ja antaa neuvostolle suosituksen. Tämän jälkeen neuvosto päättää, voidaanko seuraamukset lopettaa vai onko niitä jatkettava tai jopa kovennettava.
Kaikkiaan komissio laati nyt kertomuksen 12 jäsenvaltiolle. Tavoitteena oli arvioida, täyttävätkö maat perussopimuksen alijäämää koskevan kriteerin.