Tina toteuttaa isoa unelmaansa
Yksinyrittäjyys on 2000-luvun työelämän merkittävä suuntaus. Myös Tina Nissinen päätyi rohkeaan ratkaisuun.
Parin viime vuosikymmenen aikana merkittävin yritystoiminnassa tapahtunut rakenteellinen muutos on ollut yksinyrittäjien määrän kasvu. Määrä on kasvanut koko 2000-luvun ajan. Kaikista yrityksistä yksinyrittäjiä oli jo muutama vuosi sitten noin puolet ja koko työvoimasta yksinyrittäjien osuus oli noin 8 prosenttia eli yli 200 000 henkilöä.
Yksinyrittäjien joukko on hyvin heterogeeninen. Heitä työskentelee kaikilla talouden lohkoilla ja heidän asemansa ja tilanteensa vaihtelee paljon aloittain ja ammateittain. Moni yksinyrittäjistä työskentelee palvelualoilla. Yksi rohkean ratkaisun tehneistä on Ulvilan keskustaan kahvila-konditorian kolme vuotta sitten avannut Tina Nissinen.
– Sain ovet auki hieman etuajassa, juuri sopivasti loppuvuoden juhlasesongin kynnyksellä. Neljä kuukautta myöhemmin maailma siirtyikin sitten korona-aikaan. Varsinkin tuoreelle yrittäjälle se aiheutti tietenkin mietittävää ja vähän paineitakin. Koronan vuoksi leipomon yhteydessä oleva pieni kahviotila olikin suljettava. Aloinkin myydä tuotteita ulos ja tein paljon tilaustöitä.
Haasteita siis riitti, mutta uusi yrittäjä oli jo ehtinyt laadukkailla ja yksilöllisillä tuotteillaan lunastaa asiakkaiden luottamuksen.
– Tina's Bakerylle ei koronasta ei oikeastaan muodostunut mitään romahdusta vaan päinvastoin. Muun muassa vilkkaan some-näkyvyyden turvin tilauksia tuli tasaiseen tahtiin, iloitsee Nissinen.
Asiakkaiden arvostuksen ohella Nissisen tinkimätön työ ja persoonallinen konditoriakonsepti ovat keränneet positiivista huomiota myös satakuntalaisilta yrittäjäjärjestöiltä. Aiemmin syksyllä Nissinen voitti Vuoden 2022 Uusyrittäjän -kisan yleisöäänestyksen. Marraskuun alussa Tina’s Bakeryn perustaja puolestaan vastaanotti Satakunnan vuoden yksinyrittäjä -palkinnon. Molemmat huomionosoitukset lämmittävät yrittäjän mieltä.
– Sekä asiakkaiden luottamus että Satakunnan Yrittäjien taholta saatu palkitseminen osoittavat, että kolmessa vuodessa on tullut tehtyä oikeita asioita. Huomionosoituksissa on kiitelty muun muassa yrityksen liikeidean ainutlaatuisuutta, oivaltavuutta, rohkeutta ja ennakkoluulottomuutta, painottaa Nissinen.
Vuoden yksinyrittäjä toteuttaa nyt nuoruutensa unelmaa.
– Haaveilin jo peruskouluiässä leipurin ammatista. Jauhopölyallergia romutti kuitenkin kondiittorihaaveet. Päätinkin suunnata muihin opintoihin ja valmistuin pukuompelijaksi. Friitalan Nahkatehtaalla vierähtikin 17 vuotta. Unelma leipurin töistä ei silti sammunut, ja vähitellen allergiatkin katosivat. Se herätti suuren haaveeni taas henkiin.
Kondiittoriopintojen myötä Nissisen halu yrittäjän polulle lähtemisestä vahvistui.
– Pohdittavaa riitti. Byrokratian määrä ja taloudellinen selviytyminen toki askarruttivat, mutta päätin tehdä rohkean ratkaisun. Nyt se päätös tuntuu oikealta. Kun sopivalla liikepaikalla sijainnut toimitila löytyi ja liikeideakin tuntui toimivalta, kaikki palikat loksahtivat kohdalleen. Tiesin, että yrittäjän päivät ovat pitkiä ja vapaa-aika jää vähiin, mutta siitäkin selviää, kun saa tehdä rakastamaansa työtä, kertoo Nissinen.
Idyllisessä konditoriassa on tarjolla monipuolinen kattaus niin makeita kuin suolaisia herkkuja. Tina valmistaa kaikki leivonnaisensa omin käsin.
– Suolaiset piirakat ovat aina laktoosittomia ja gluteenittomia. Täytetyt leivät sekä sämpylät ovat puolestaan laktoosittomia. Makeista tuotteista puolet on laktoosittomia ja gluteenittomia ja puolet laktoosittomia.
Tehtaantien taituri valmistaa vuoden aikana yli 50 erilaista ja uniikkia leivosta.
– Tavoitteenani on kehitellä yksi uutuusleivos viikossa. Se tulee myyntiin tiistaisin ja on tarjolla vain 1–2 päivää.
Yksinyrittäjyydessä on monenlaisia haasteita, mutta paljon on myös positiivisia seikkoja.
– Tämä sopii minulle, ja eihän tähän 40 neliön työtilaan oikein muita mahdukaan. Nykyisellä toimintakonseptilla pärjään ainakin lähiajat. Asiakkaiden kohtaamisen ja heidän palvelemisensa ohella hienointa yksinyrittäjän arjessa on ammatin tarjoama vapaus, korostaa palkittu kondiittori.
Vesa-Pekka Järvelä