Ulvilan kaupunginjohtaja Mikko Löfbacka: On tärkeää, että kunnat ja yritykset ovat yhteistyössä keskenään
Yhteistyö lisää kuntien elinvoimaa.
Ulvilan kaupunki lähti ensimmäisenä Satakunnan kuntana mukaan ensi syksynä Porissa pidettävien valtakunnallisten Yrittäjäpäivien kumppanuushankkeeseen. Satakunnan Yrittäjät yrittää nyt saada lisää kumppanuuskuntia.
Kaupunginjohtaja Mikko Löfbackan mukaan pontimena Ulvilan osallistumiseen tähän on yrittäjien kanssa tehtävän yhteistyön tärkeys ja Ulvilan kaupungin halu näkyä ja näyttäytyä yrittäjäpiireissä.
– Haluamme tehdä Ulvilaa tunnetuksi ja markkinoida itseämme valtakunnallisessa tapahtumassa, johon osallistuu paljon yrittäjiä eri puolilta Suomea, hän sanoo.
Löfbacka sanoo, että Satakunnassa yrittäjät ja kunnat käyvät keskenään aktiivista keskustelua. Tavoitteena on ollut pitkään, että saadaan kuntia ja yrittäjiä koottua yhteen tekemään markkinointia Satakunnasta ulospäin.
Hän kehuu yrittäjien nyt luomaa kumppanuuskonseptia, jossa kunnat pystyvät näyttäytymään Satakunnan ulkopuolelle. Satakunnalla on tilaisuus esittäytyä yrittäjämaakuntana.
Mikko Löfbacka painottaa, että kunnissa jo olevilla yrityksillä on elinvoiman kannalta suurin merkitys.
– Hyvinvointialueuudistuksen jälkeen ja Ulvilan synnyttämän uuden kuntastrategian jälkeen elinvoima ja elinvoiman kehittäminen ovat Ulvilan kaupungin tärkeimpiä tehtäviä. Yrittäminen, yritykset ja niiden luomat työpaikat ovat kärkimittareita, joilla kunnan elinvoimaa mitataan.
– Ulvila kuntastrategiaan on naulittu yhdeksi neljästä kärkitavoitteesta se, että Ulvilassa on toimivia yrityksiä ja yksityisen sektorin työpaikkoja kasvavassa määrin.
Löfbacka näkee, että työpaikkojen kasvu kunnassa syntyykin pääosin jo olevista yrityksistä ja niiden kasvupoluista. Kunnan tehtävänä on sitten tukea näitä kasvupolkuja.
"Haluamme tehdä Ulvilaa tunnetuksi ja markkinoida itseämme valtakunnallisessa tapahtumassa, johon osallistuu paljon yrittäjiä eri puolilta Suomea", sanoo Löfbacka.
Jukka Vilponiemi
Ulvilalla on kaupunginjohtajan mukaan erittäin tiivis ja hyvä yhteistyö paikallisen yrittäjäyhdistyksen kanssa. Kaupungin ja yrittäjien edustajista koostuva elinkeinotiimi kokoontuu säännöllisesti, ja osapuolten välillä on paljon muutakin yhteistyötä.
– Kaupunki pyrkii näkymään kaikissa yrittäjien tapahtumissa, ja omassa kalenterissani on lähes viikoittain yrityskäynti.
Ulvilan kaupunki ostaa elinkeinopalvelunsa nykyisin yritystukikeskus Prizztech Oy:ltä, jonka tavoitteena on vahvistaa Satakunnan elinvoimaa yhdessä mm. kuntien kanssa. Löfbacka on tyytyväinen sen palveluihin, joskin kaupungin tavoitteena on vahvistaa myös omaa elinkeinotoimeaan.
Satakunnassa ja Ulvilassa on Suomen ja Euroopan yksi merkittävimmistä automaatioyritysten keskittymistä, joka on kasvu-uralla.
Näiden yritysten ympärille on Prizztechin avulla koottu Robocoast-osaamiskeskittymä, jossa ovat yritysten lisäksi mukana myös Satakunnan ammattikorkeakoulu ja Tampereen yliopiston Porin yksikkö.
– Ulvilan kaupungin näkökulmasta Robocoast-osaaminen on merkittävää. Pelkästään omin voimin Ulvila ei voisi tarjota automaatioyrityksilleen tai aluillaan oleville ala start up -yrityksille palvelua ja osaamista.
Kuntien kesken on syntynyt välillä kilpailutilanteita jonkin yrityksen saamiseksi omalle alueelleen, mutta kaukana taitavat olla jo ne ajat, jolloin esimerkiksi Ulvila ja Pori taistelivat yrityksistä.
Mikko Löfbacka ei juuri näe enää järkeä siinä, että naapurikunnat kilpailisivat yrityksistä.
– Olen täysin iloinen siitä, jos Poriin sijoittuu uusi yritys tai yritys kasvattaa työpaikkojaan. Olemme kuitenkin samaa talous- ja työpaikka-aluetta. Sama koskee oikeastaan koko jokilaaksoa aina Kokemäelle saakka, hän sanoo.
Raimo Jussila on pyörittänyt Ulvilassa Cafe Hellmania 20 vuotta.
Jukka Vilponiemi
Missä syötiin?
Vuoden kuluttua on jo helpompaa, sanoo ulvilalaisen lounasravintolan ja pitopalvelun Cafe Hellmanin yrittäjä Raimo Jussila.
Helpotuksella hän viittaa ravintolayrityksen tilauskirjaan, joka näyttää erityisesti pitopalvelun puolella ensi vuodeksi selvästi vilkastuvaa. Myös lounasasiakkaiden määrä on taas koronan jälkeen kasvussa.
– Yksityiset ihmiset ja yritykset näyttävät koronavuosien jälkeen innostuneen taas pitämään juhlia ja muita tilaisuuksia, joissa ravintolapalveluille on kysyntää, Jussila iloitsee.
Jussila on pyörittänyt Ulvilassa Friitala-talossa Cafe Hellmania parikymmentä vuotta. Ennen oman lounasravintola perustamista Jussila työskenteli kokkina useissa ravintoloissa.
– Aluksi tavoitteena oli työllistää ravintolalla itsen ja vaimoni, mutta vuosien mittaan toiminta on kasvanut niin, että parhaimmillaan töissä on ollut neljä ulkopuolista työntekijää.
Koronapandemia toi kuitenkin omat haasteena 120-paikkaiselle lounasravintolalle ja pitopalvelulle. Vakituisia lounasasiakkaita jäi pois etätöiden myötä, ja pitojen järjestäminen hiljeni. Siinä ei ravintolan hyvä maine paljon auttanut. Viime vuonna haasteita lisäsivät energiakriisi ja ruoan hinnan nousu.
– Raaka-aineiden hinta on noussut huomattavasti, ja paineita lounashintojen korotuksiin olisi. Se taas kaikottaisi asiakkaita, joten palkkakulut ovat ne, josta pitää säästää.
Nyt Cafe Hellman työllistää Jussilan lisäksi kaksi työntekijää.
Jukka Vilponiemi