Jaetut MM-kilpailut ovat tulleet jäädäkseen
Petteri Ikonen / STT
Usean maan järjestettäväksi jaetut miesten MM-kilpailut ovat uudehko asia, mutta Kansainvälisen jääkiekkoliiton IIHF:n puheenjohtaja Luc Tardifin mukaan varteenotettava kehityssuunta jatkossakin.
– Miksipäs ei, kun katsoo monia eri lajeja. Niissä on paljon jaettuja arvokilpailuja. Olympialaisissakin on kaavailtu yhteishankkeita, hän kertoi STT:lle talvella Suomen-vierailullaan.
Suuremmista pallopeleistä etenkin koripallossa ja lentopallossa jaettuihin arvokilpailuihin on totuttu.
Tosin ensimmäiset jääkiekon miesten MM-kilpailut jaettiin Itävallan, Ranskan ja Saksan kesken 1930, mutta seuraavan kerran vasta 82 vuotta myöhemmin, kun Suomi ja Ruotsi järjestivät MM-kilpailut 2012 ja 2013. Saksan ja Ranskan vuoro oli 2017.
Perjantaista alkaen pelataan Tampereella ja Latvian Riiassa, vuonna 2025 Ruotsissa ja Tanskassa.
Onko seuraava askel kisaisäntien määrän kasvattaminen kahdesta neljään?
– Tuo on hyvä kysymys selvitettäväksi. Neljä isäntämaata, mutta meidän täytyy huomioida, millainen nykyinen turnausformaatti on, Tardif viittasi kahdessa lohkossa pelaamiseen.
Lajin levittäminen uusiin maihin ja huippumaiden joukon laajentaminen ovat asiat, jotka toistuvat Tardifin puheessa. Hiljattain 70 vuotta täyttäneen puheenjohtajan taustassakin risteävät lajin jättimaa ja keskitason maa. Kanadalaissyntyinen Tardif siirtyi 1970-luvulla Eurooppaan pelaamaan ja asettui Ranskaan.
– Tässä ei ole kyse vain miehistä vaan myös naisista ja junioreista, hän korosti jääkiekon olevan muutakin kuin reilut kaksi viikkoa keväällä.
Samaan hengenvetoon Tardif muistutti miesten MM-kilpailujen merkityksestä.
– Ne ovat päätapahtumamme, josta saamme rahaa organisoida muita turnauksiamme, naisten, alle 20-vuotiaiden, alle 18-vuotiaiden ja näiden kaikkien alemmat divisioonat, IIHF:n tekemää kehitystyötä unohtamatta.
Laajenemispuheista huolimatta kisaisännyydet kiertävät tutussa, suppeassa ympyrässä. Tardif ei kiistä tätä ja myönsi, että järjestelykykyisiä maita on vielä varsin vähän.
Jaettu kisaisännyys voi olla väliaskel.
– Joskus jaetut MM-kilpailut ovat hyvä asia, kuten Ranskassa ja Saksassa. Luulen Ranskan olevan ehdokkaana yksin vuodeksi 2028. Mutta edellisellä kerralla se ei ollut vielä mahdollista.
IIHF:n tuoreimpiin uudistuksiin kuuluu naisten MM-kilpailujen pelaaminen olympiavuosinakin, mutta elo-syyskuun taitteen Tanskassa kohtasivat väärä aika ja paikka.
– Halusimme todella pelata sen turnauksen, eikä meillä ollut muuta vaihtoehtoa, Tardif pyöritteli kalenteria.
– Tärkeintä on löytää hyvä ajankohta ja vakioida se, kuten alle 20-vuotiaiden kohdalla. Se on suuri tapahtuma.
Alle 20-vuotiaiden miesten MM-kilpailut aloittavat joulunpyhinä ja miesten MM-kilpailut päättävät toukokuussa arvokilpailukauden. Nuo turnaukset ovat peruspilarit, joiden välissä pitää pelata alle 18-vuotiaiden tyttöjen, naisten ja alle 18-vuotiaiden poikien MM-kilpailut.
Äärimmilleen pingotettu kalenteri joutui erikoistestiin koronapandemian myötä 2020–22.
Lisäksi IIHF:n päämarkkina-alue Euroopan tilanne on huolestuttanut jo ennen Venäjän hyökkäystä Ukrainaan. Kaksi vuotta sitten Latvian piti järjestää MM-kilpailut Valko-Venäjän kanssa, mutta jälkimmäiseltä otettiin isännyys pois poliittisen tilanteen takia.
Riialle jäi koronapandemian tahraamat rääppiäiset.
– Latvia joutui järjestämään kisat niin, ettei ollut yleisöä. Nyt he pääsevät vihdoin täyttämään katsomot, Tardif toivoi.