Ii­ro-Mat­ti Nie­mi­nen / STT

Ylei­sen ar­von­li­sä­ve­ro­kan­nan ko­ro­tus is­kee ko­vim­min sel­lai­siin pie­niin ja kes­ki­suu­riin yri­tyk­siin, jot­ka toi­mi­vat työ­voi­ma­val­tai­sil­la pal­ve­lu­a­loil­la, ar­vi­oi Suo­men Yrit­tä­jien pää­e­ko­no­mis­ti Ju­ha­na Brot­he­rus.

Hän mai­nit­see esi­merk­ki­nä par­tu­rit ja kam­paa­mot, joi­den asi­ak­kail­la on vaih­to­eh­to­na, et­tä he voi­vat jät­tää vaik­ka­pa yh­den asi­a­kas­käyn­nin vä­liin.

– Se ei ole sil­lä ta­val­la pa­kol­lis­ta ku­lut­ta­mis­ta, tai se on sel­lais­ta, jos­sa ku­lut­ta­jat voi­vat vä­hen­tää os­ta­mis­mää­rää, Brot­he­rus sa­noo STT:lle.

Myös Sääs­tö­pank­ki­ryh­män pää­e­ko­no­mis­ti Hen­na Mik­ko­nen ker­too, et­tä jos ku­lut­ta­jat ovat ta­lou­del­li­ses­ti tiu­kil­la, niin en­sim­mäi­sek­si kar­si­taan ei-vält­tä­mät­tö­mis­tä tuot­teis­ta ja pal­ve­luis­ta.

– Tyy­pil­li­ses­ti se me­nee niin, et­tä luk­sus­ju­tuis­ta ja ei-pa­kol­li­sis­ta me­nois­ta lei­ka­taan en­sim­mäi­se­nä, Mik­ko­nen ker­too STT:lle.

Hal­li­tus päät­ti al­ku­vii­kon ke­hys­rii­hes­sään, et­tä ylei­nen ar­von­li­sä­ve­ro­kan­ta nos­te­taan ny­kyi­ses­tä 24 pro­sen­tis­ta 25,5 pro­sent­tiin. Muu­tok­sen on mää­rä tul­la voi­maan jo tä­män vuo­den ai­ka­na. Alen­net­tu­ja 14 ja 10 pro­sen­tin ve­ro­kan­to­ja muu­tos ei kos­ke, jo­ten esi­mer­kik­si ruo­an alv ei ki­ris­ty.

Se, mi­ten ylei­sen ar­von­li­sä­ve­ron ko­ro­tus koh­dis­tuu ku­lut­ta­jiin tai yri­tyk­siin, riip­puu Brot­he­ruk­sen mu­kaan sii­tä, mi­ten yri­tyk­set pys­ty­vät vie­mään ve­ron­ko­ro­tuk­sen omien tuot­tei­den­sa ja pal­ve­lui­den­sa hin­toi­hin.

Kaik­ki yri­tyk­set ei­vät pys­ty siir­tä­mään ko­ro­tus­ta hin­toi­hin, ai­na­kaan täy­si­mää­räi­ses­ti.

– Sit­ten se on siel­tä yrit­tä­jän kat­tees­ta pois, Brot­he­rus sa­noo.

Mik­ko­sen mu­kaan his­to­ria on osoit­ta­nut, et­tä ar­von­li­sä­ve­ron nos­tot me­ne­vät hy­vin läpi tuot­tei­den ja pal­ve­lui­den hin­toi­hin. Sen si­jaan ar­von­li­sä­ve­roon teh­dyt alen­nuk­set ei­vät Mik­ko­sen kä­si­tyk­sen mu­kaan ole siir­ty­neet hin­toi­hin yh­tä hy­vin.

Ai­het­ta on tut­kit­tu Val­ti­on ta­lou­del­li­sen tut­ki­mus­kes­kuk­sen ja Pal­kan­saa­jien tut­ki­mus­lai­tok­sen (nyk. La­bo­re) tut­ki­muk­ses­sa. Sii­nä tar­kas­tel­tiin Suo­mes­sa vuo­si­na 2007 ja 2012 to­teu­tet­tu­ja kam­paa­mo- ja par­tu­ri­a­lan alv-muu­tok­sia. Tut­ki­jat osoit­ti­vat, et­tä ar­von­li­sä­ve­ron alen­nuk­set siir­ty­vät hin­toi­hin pal­jon hei­kom­min kuin ar­von­li­sä­ve­ron nos­tot.

Mik­ko­sen mu­kaan voi olet­taa, et­tä ke­hys­rii­hes­sä pää­tet­ty ylei­sen ar­von­li­sä­ve­ron ko­ro­tus siir­tyy var­sin hy­vin tuot­tei­den ja pal­ve­lui­den hin­toi­hin.

– Mi­ten sit­ten ku­lut­ta­jat re­a­goi­vat, riip­puu var­maan mo­nes­ta te­ki­jäs­tä. It­se kyl­lä odo­tan, et­tä jon­kin ver­ran ku­lu­tus­kin re­a­goi.

Mik­ko­nen ker­too, et­tä ai­em­min ei ole näh­ty val­ta­van dra­maat­ti­sia vai­ku­tuk­sia ti­lan­teis­sa, jois­sa ar­von­li­sä­ve­roa on ko­ro­tet­tu. Ar­von­li­sä­ve­ron nos­to tuo hä­nen mu­kaan­sa jon­kin ver­ran pai­net­ta nos­taa en­si vuo­den en­nus­tet­ta inf­laa­ti­os­ta ja alen­taa en­nus­tet­ta yk­si­tyi­ses­tä ku­lu­tuk­ses­ta.

Hal­li­tus lin­ja­si ke­hys­rii­hes­sä myös 100 mil­joo­nan eu­ron leik­kauk­ses­ta ko­ti­ta­lous­vä­hen­nyk­seen. Brot­he­ruk­sen mu­kaan saat­taa käy­dä niin, et­tä ku­lut­ta­jat vä­hen­tä­vät pal­ve­lui­den ky­syn­tää kah­den pää­tök­sen eli ar­von­li­sä­ve­ron ko­ro­tuk­sen ja ko­ti­ta­lous­vä­hen­nyk­sen pie­nen­tä­mi­sen yh­teis­vai­ku­tuk­se­na.

Hän to­sin huo­maut­taa, et­tei vie­lä ole kuul­tu, mil­lä ta­val­la ko­ti­ta­lous­vä­hen­nyk­sen leik­kaus ai­o­taan to­teu­taa.

– Kyl­lä siel­lä on täl­lai­sia ris­ke­jä näh­tä­vis­sä, mut­ta pi­täi­si näh­dä vie­lä yk­si­tyis­koh­tia, mi­ten tämä ai­o­taan toi­meen­pan­na, Brot­he­rus sa­noo.

Ylei­sen alv-kan­nan pii­ris­sä on suu­ri mää­rä tuot­tei­ta ja pal­ve­lui­ta, jo­ten ve­ron­ko­ro­tuk­sel­la on laa­jat vai­ku­tuk­set. Ve­ron­mak­sa­jain Kes­kus­lii­ton ar­vi­on mu­kaan alv-ko­ro­tus nos­tai­si yleis­tä ku­lut­ta­ja­hin­to­jen ta­soa noin 0,6 pro­sent­tia, jos ko­ro­tus me­ni­si täy­si­mää­räi­ses­ti hin­toi­hin.

Sii­tä huo­li­mat­ta Brot­he­rus ja Mik­ko­nen kum­pi­kin sa­no­vat, et­tä ku­lut­ta­jien os­to­voi­ma on kas­va­mas­sa alv-ko­ro­tuk­ses­ta huo­li­mat­ta.

Mik­ko­nen viit­taa sii­hen, et­tä ruo­an hin­nan ja kor­ko­ta­son en­na­koi­daan las­ke­van tänä vuon­na, mikä toi­si hel­po­tus­ta suo­ma­lai­sil­le ko­ti­ta­louk­sil­le.

– On­nek­si on myös näi­tä te­ki­jöi­tä, jot­ka me­ne­vät pa­rem­paan suun­taan, Mik­ko­nen sa­noo.

Brot­he­rus en­na­koi, et­tä moni yri­tys ajoit­taa hin­to­jen­sa muu­tok­set sii­hen het­keen, kun alv-ko­ro­tus tu­lee voi­maan.

– Var­mas­ti ku­lut­ta­jat­kin ym­mär­tä­vät, et­tä hin­nat nou­se­vat nyt tä­män muu­tok­sen ta­kia. Se on var­mas­ti ihan jär­ke­vä­kin het­ki päi­vit­tää hin­nas­to­ja.

Jos alv-ko­ro­tus tu­li­si voi­maan al­ku­syk­sys­tä, niin Brot­he­ruk­sen mu­kaan voi ol­la, et­tä yri­tyk­set ei­vät päi­vi­tä ke­säl­lä hin­nas­to­jaan tai jos päi­vit­tä­vät, ne voi­vat sii­nä jo va­rau­tua kor­ke­am­paan ar­von­li­sä­ve­ro­kan­taan.

Tiet­ty ris­ki si­säl­tyy hä­nen mu­kaan­sa sii­hen, mi­ten uu­si alv-pro­sent­ti eli de­si­maa­li­lu­ku 25,5 me­nee jär­jes­tel­mis­sä läpi.

– Kir­jan­pi­dos­sa­kin on van­ho­ja it-jär­jes­tel­miä käy­tös­sä. Mi­ten ne tai­pu­vat täl­lai­seen, se­kin jää näh­tä­väk­si.