Biokaasua pian Porista?
Olisiko tämä sitä kiertotaloutta, jolle Satakuntaliitto puuhaa oikein kasvuohjelmaa maakuntaan?
SV Jukka Silvast
Jos yrittäjä Pekka Saarisen puhetta tulkitsee, hän tekee ympäristöteon puuhatessaan työryhmineen biokaasulaitosta Porin Ulasooriin jättimäisen kasvihuoneen viereen.
– Sillä on erittäin positiiviset ympäristövaikutukset, Saarinen korostaa sanomaansa.
Viime perjantaina päättyi Biogas Energy Tmi:n ympäristölupahakemukseen muistutusten jättöaika. Kaikki Ulasoorissa eivät usko hyvään. Teollisuustontin lähikorttelin asukkaiden, Pia ja Raimo Kohijoen, jättämässä muistutuksessa uusiksi haitoiksi nimetään hajut, bakteereja levittävät rotat, linnut ja kärpäset, myös lisääntyvä rekkaralli, suuri riski biokaasuräjähdykselle ja YVA-menettelyn puuttuminen.
Viime viikolla kaasuhankkeen veturi Saarinen puhui, eikä hän ole lainkaan samaa mieltä.
– Luotan ympäristölupaviranomaisten määräyksiin. Perustelut tulevat sieltä. Hajuhaittojen poisto oli jo suunnitteluvaiheessa ensimmäisiä asioita, joita yhtiö on ottanut huomioon.
– Ei pidä olla huolissaan, tässä on huomioitu lähiympäristön asukkaat. Tämä on vastuullista kiertotalouden harjoittamista, hän jatkaa.
Hanketta taustalla kasaan ajanut Manu Hollmén Pro Agriasta osasi odottaa, että hanke nostattaa vastustusta – tuli laitos sitten mihin tahansa. Tässä Ulasoori-ratkaisussa on kysymys liki olevien kasvihuoneen ja kaasulaitoksen yhteisestä edusta.
– Ei tämä ole laajemmin arka aihe, mutta paikallisesti on, Hollmén myöntää.
Yrittäjä Saarinen sanoo, että hän aikoo ohjata keskustelun ihmisten ja ympäristöviranomaisten väliseksi. Jos lupaehtoihin tarvitaan vielä täsmennyksiä tai korjattavaa, lupaviranomaiset sen ilmoittavat. Porin kaupungin ympäristö- ja lupapalvelut on tässä toimivaltainen lupaviranomainen.
Ympäristölupahakemuksessa haetaan lupaa alle 20 000 tonnin biomassan käsittelylle vuodessa. Kolmen suljetun kuvun alle sijoittuvat kaasutusprosessi, jälkikaasutus ja kiintoaineen varastointi. Prosessi on suljettu.
– Itse laitos ei haise. Hajua ainoastaan voi tulla tiellä liikkuvista lantakuljetuksista, Hollmén sanoo.
Kaasulaitos mädättämällä tuottaa metaalia hyödyntäen biojakeita, kuten meijerin rasvakaivolietettä, perunankuoria, pelto- ja nurmivihreää, lehmän- ja sianlantaa sekä pienpaninoiden mäskiä. Kaasun lisäksi prosessin jälkeen jättämä massa on Hollménin mukaan lannoitetta pelloille levitettäväksi.
– Ei pitäisi olla ongelmaa saada lannoitteelle Eviralta nimike ”luomukelpoista”.
–Lopullinen tavoite on kaasun liikennekäyttö, mutta sitä liikennettä ei vielä ole. Hanke lähtee liikkeelle kasvihuoneen energiantarpeesta, Hollmén jatkaa.
Tuotannon bruttoenergiamäärä vuodessa – 11 300 kWh – vastaa liikennekäytössä 1,133 miljoonaa litraa dieselpolttoainetta. Saarinen näkee, että biokaasulla laajemmin voidaan leikata merkittävästi hiilidioksidipäästöjä. Suomi voi toimia esimerkkinä.
Kokemukset Vaasan kaasulinja-autoista parin vuoden ajalta ovat olleet Saarisen mukana myönteisiä.
– Olemme keskustelleet Porin kaupungin kanssa, jos kaupungilta löytyisi halukkuutta hankkia vanhojen linja-autojen tilalle kaasukäyttöisiä. Liikennekaasun jakelupiste olisi helppo toteuttaa, miehet kertovat.
Investointitukihakemukseen tullaan sisällyttämään yhden jakeluaseman rakentaminen – putkiyhteydellä vaikka Karjarannantien varteen tai Porin Linjojen varikolle.
– Jos hankkisimme siirtokontteja, jakeluaseman voisi perustaa autokaupan keskukseen Herralahteen. Näitä asioita pyörittelemme nyt, Saarinen sanoo.
Saarinen kiinnostui aiheesta jo vuosia sitten. Kaverin idea kaasulaitoksesta jäi kellumaan, ilmastosopimukset ja EU:n tukipolitiikka innostivat Saarista jatkamaan kehittelyä. Hän on valmistellut aktiivisesti tätä vuoden verran. Lupaprosessista ja luvasta riippuen työt alkavat aikaisintaan keväällä.
– Tulee peruskouluajoilta juttu mieleen. Ympäristöopin tunnilla 1970-luvun puolivälissä näytettiin kaitafilmiä, jossa asiantuntija kertoi maapallon ilmaston muuttuvan siten, että banaani kasvaa Viron korkeudella vuonna 2045 – jos olisi eletty 1970-luvun tyylillä.
– Olisi muuten johtavien teollisuusmaiden tarvinnut reagoida tähän asiaan aikaa sitten, hän huokaa tänään.