Ju­lia Blomq­vist / STT

Syk­syn 2023 oras­ta­va ta­lous­taan­tu­ma ei li­sän­nyt pal­kan­saa­jien ko­ke­maa ir­ti­sa­no­mi­sen uh­kaa, sel­vi­ää työ- ja elin­kei­no­mi­nis­te­ri­ön työ­o­lo­ba­ro­met­ris­tä. Kui­ten­kin lo­mau­tuk­sen uh­kaa ko­kee ba­ro­met­rin mu­kaan ai­em­paa use­am­pi pal­kan­saa­ja.

Pal­kan­saa­jis­ta kuu­si pro­sent­tia ar­vi­oi ir­ti­sa­no­mi­sen ole­van mah­dol­li­nen ja kak­si pro­sent­tia piti var­ma­na ir­ti­sa­no­tuk­si tu­le­mis­ta seu­raa­van 12 kuu­kau­den ai­ka­na. Puo­les­taan 11 pro­sent­tia ker­toi lo­mau­tuk­sen ole­van mah­dol­li­nen seu­raa­van 12 kuu­kau­den ai­ka­na ja kol­me pro­sent­tia oli sii­tä va­kuut­tu­nut.

Mie­het ja nai­set ko­ki­vat ir­ti­sa­no­mi­sen uh­kaa suu­rin piir­tein yh­tä pal­jon.

Eten­kin mies­ten ko­ke­ma lo­mau­tus­ten uh­ka kas­voi edel­lis­vuo­des­ta. Mie­his­tä 18 pro­sent­tia ja nai­sis­ta yh­dek­sän pro­sent­tia piti lo­mau­te­tuk­si tu­le­mis­ta var­ma­na tai vä­hin­tään­kin mah­dol­li­se­na seu­raa­van vuo­den ai­ka­na.

Ko­et­tu kii­re työs­sä on ba­ro­met­rin mu­kaan aa­vis­tuk­sen vä­häi­sem­pää kuin edel­lis­vuo­te­na, mut­ta sil­ti edel­leen yleis­tä. Vuon­na 2023 pal­kan­saa­jis­ta nel­jän­nes ker­toi päi­vit­täi­sen työ­ai­ka­tau­lun­sa ole­van tiuk­ka tai hy­vin no­pe­a­tah­ti­nen, kun 37 pro­sent­tia työs­ken­te­li vii­koit­tain ko­vas­sa ai­ka­pai­nees­sa. Työ­o­lo­ba­ro­met­rin mu­kaan eten­kin al­le 35-vuo­ti­ail­la oli kes­ki­mää­räis­tä enem­män työ­uu­pu­muk­sen oi­rei­ta ja hai­tal­lis­ta stres­siä.

Kii­rees­tä ja ul­koi­sis­ta pai­neis­ta huo­li­mat­ta työ­pai­koil­la on säi­ly­nyt työn­te­ki­jöi­den mie­les­tä hyvä il­ma­pii­ri. Täs­tä ker­to­vat ko­ke­muk­set ta­sa­puo­li­ses­ta koh­te­lus­ta, avoi­mes­ta tie­don­ku­lus­ta sekä ky­vys­tä rat­koa työ­pai­kal­la il­me­ne­viä ris­ti­rii­to­ja.

Työ­o­lo­ba­ro­met­riin haas­ta­tel­tiin yli 2 000 pal­kan­saa­jaa vii­me vuo­den elo–lo­ka­kuus­sa. Haas­tat­te­lut to­teu­tet­tiin joko verk­ko­ky­se­lyl­lä tai pu­he­li­mit­se. Ba­ro­met­ria on teh­ty vuo­sit­tain vuo­des­ta 1992 läh­tien.