Alii­sa Uu­si­ta­lo / STT

Van­ho­jen met­sien laa­ja suo­je­lu tuot­taa yh­teis­kun­nal­le enem­män hyö­ty­jä kuin kus­tan­nuk­sia, ar­vi­oi­vat Hel­sin­gin yli­o­pis­ton ym­pä­ris­tö­e­ko­no­mi­an eme­ri­tusp­ro­fes­so­ri Mark­ku Ol­li­kai­nen ja tut­ki­ja­toh­to­ri Jo­han­na Kan­gas Ko­neen Sää­ti­ön ra­hoit­ta­mas­sa sel­vi­tyk­ses­sä.

Jos val­tio suo­je­li­si Luon­to­pa­nee­lin suo­si­tuk­sen mu­kai­ses­ti tie­tee­seen pe­rus­tu­en kaik­ki omis­ta­man­sa van­hat ja luon­non­ti­lai­set met­sät, voi­si yh­teis­kun­nal­li­nen net­to­hyö­ty vuo­teen 2050 men­nes­sä ol­la sel­vi­tyk­sen mu­kaan jopa sa­to­ja mil­joo­nia eu­ro­ja. Luon­to­pa­nee­lin suo­si­tuk­sen poh­jal­ta met­sien suo­je­lu­a­la kat­tai­si ar­vi­ol­ta 100 000 heh­taa­ria.

Hal­li­tuk­sen esi­tyk­ses­sä van­ho­jen met­sien suo­je­lus­ta saa­tu net­to­hyö­ty oli­si taas sel­väs­ti laa­jem­paa suo­je­lua pie­nem­pi. Hal­li­tuk­sen esi­tyk­ses­sä suo­je­lu­a­la on sel­vi­tyk­sen mu­kaan noin 20 000 heh­taa­ria.

Hal­li­tuk­sen esi­tys met­sien suo­je­lus­ta on ke­rän­nyt laa­jaa kri­tiik­kiä met­sä- ja ym­pä­ris­tö­a­lan tut­ki­joil­ta ja -jär­jes­töil­tä. Ke­sä­kuus­sa ym­pä­ris­tö­jär­jes­töt WWF Suo­mi, Green­pe­a­ce Suo­mi ja Suo­men luon­non­suo­je­lu­liit­to il­mai­si­vat yh­tei­ses­sä tie­dot­tees­sa ole­van­sa "sy­väs­ti pet­ty­nei­tä" hal­li­tuk­sen jul­kis­ta­miin lin­jauk­siin.

Hal­li­tuk­sen esi­tyk­ses­sä van­han met­sän kri­tee­ri­nä esi­mer­kik­si ha­vu­met­sän on ol­ta­va Ete­lä- ja Kes­ki-Suo­mes­sa kes­ki-iäl­tään 140-vuo­ti­as­ta ja poh­joi­ses­sa 160–200-vuo­ti­as­ta. Leh­ti­met­sän on puo­les­taan ol­ta­va Ete­lä- ja Kes­ki-Suo­mes­sa 100-vuo­ti­as­ta ja poh­joi­ses­sa 140-vuo­ti­as­ta. Raja-ar­vot ovat eri­lai­sia Suo­men ete­lä- ja poh­joi­so­sis­sa, kos­ka met­sät kas­va­vat poh­joi­ses­sa hi­taam­min ja ovat vä­hä­puus­toi­sem­pia.

Eko­lo­gi­an yli­o­pis­to­leh­to­ri Panu Hal­me Jy­väs­ky­län yli­o­pis­tos­ta on ar­vi­oi­nut ai­em­min Ylel­le, et­tä kri­tee­rien si­sään mah­tu­vaa met­sää löy­tyy lä­hin­nä La­pis­ta, ei­kä Ete­lä-Suo­mes­ta tu­li­si suo­je­luun juu­ri mi­tään.

Ko­neen Sää­ti­ön tie­dot­teen mu­kaan kri­tee­rit van­hal­le met­säl­le on mi­toi­tet­tu hal­li­tuk­sen esi­tyk­ses­sä niin tiu­kak­si, et­tä val­ta­o­sa jo suo­jel­luis­ta­kaan met­sis­tä ei täy­tä nii­tä.

Hal­li­tuk­sen kri­tee­rit on eme­ri­tusp­ro­fes­so­ri Ol­li­kai­sen mu­kaan va­lit­tu tie­teen mää­rit­tä­mien ra­jo­jen kaik­kein tiu­kim­mas­ta pääs­tä.

– Täl­löin voi sa­noa, et­tä kri­tee­rit kyl­lä pe­rus­tu­vat tie­tee­seen, mut­ta kaik­kein tiu­kim­man ver­si­on ot­ta­mal­la sinä ikään kuin pu­do­tat pin­ta-alo­ja met­sien suo­je­lus­ta pois.

Van­ho­jen met­sien kri­tee­rit kos­ke­vat puus­ton iän li­säk­si muun mu­as­sa kuol­leen puun mää­rää met­sis­sä ja suo­jel­ta­van met­si­kön pin­ta-alaa. Met­sät ovat luon­to­ka­don py­säyt­tä­mi­ses­sä kes­kei­siä, kos­ka ne ovat mo­nen uha­na­lai­sen la­jin eli­nym­pä­ris­tö.

Ym­pä­ris­tö­jär­jes­tö­jen li­säk­si noin 400 met­sä- ja ym­pä­ris­tö­a­lan tut­ki­jaa vaa­ti­vat Ko­neen Sää­ti­ön tut­ki­ja­ve­too­muk­ses­sa hal­li­tus­ta mää­rit­tä­mään van­ho­jen met­sien kri­tee­rit uu­del­leen tie­teel­li­sin pe­rus­tein.

Ko­neen Sää­tiö ker­too toi­mit­ta­van­sa sel­vi­tyk­sen ja tut­ki­ja­ve­too­muk­sen seu­raa­vak­si val­ti­o­neu­vos­tol­le.

Sel­vi­tyk­ses­sä van­ho­jen met­sien ar­vo yh­teis­kun­nal­le on mi­tat­tu kah­den kri­tee­rin pe­rus­teel­la.

– En­sim­mäi­nen on mo­ni­muo­toi­suu­den suo­je­lu, ja mi­ten yh­teis­kun­ta sitä ar­vos­taa. Täs­sä on käy­tet­ty pe­rus­lu­ku­na sitä, kuin­ka pal­jon ih­mi­set ovat MET­SO-oh­jel­man kaut­ta ol­leet ikään kuin val­mii­ta mak­sa­maan suo­jel­luis­ta koh­teis­ta, Ol­li­kai­nen ker­too.

Mo­ni­muo­toi­suut­ta on mi­tat­tu sel­vi­tyk­ses­sä MET­SO-oh­jel­man avul­la, sil­lä sil­le ei ole mark­ki­noil­la no­tee­rat­tua hin­taa. Ete­lä-Suo­men met­sien mo­ni­muo­toi­suu­den toi­min­ta­oh­jel­ma eli MET­SO on met­sä­no­mis­ta­jil­le suun­nat­tu, va­paa­eh­toi­suu­teen pe­rus­tu­va met­sien­suo­je­luoh­jel­ma.

– Toi­nen on van­ho­jen met­sien hii­li­nie­lu­hyö­ty, jos­ta tar­kas­te­lu­pe­ri­o­dil­la vuo­teen 2025 ker­tyy ny­ky­ar­von poh­jal­ta koh­tuul­li­nen sum­ma, sa­noo Ol­li­kai­nen.

Hii­li­nie­lun osal­ta sel­vi­tyk­ses­sä on so­vel­let­tu EU:n il­mas­to­po­li­tii­kan mu­kais­ta hii­len hin­taa eli maan­käyt­tö­sek­to­ril­la syn­ty­vää nie­lu­yk­si­köi­den hin­taa.

Sel­vi­tyk­sen pe­rus­teel­la hal­li­tuk­sen esi­tyk­ses­sä hak­kui­ta voi­daan teh­dä suo­je­lua vail­le jää­neil­lä noin 80 000 heh­taa­rin ar­vok­kail­la alu­eil­la suh­tees­sa laa­jem­paan suo­je­lu­a­laan. Hak­kuis­ta saa­ta­va met­sä­tu­lo ei sel­vi­tyk­sen mu­kaan kui­ten­kaan rii­tä kat­ta­maan me­ne­tet­ty­jen mo­ni­muo­toi­suus- ja il­mas­to­hyö­ty­jen yh­teen­las­ket­tua ar­voa.

Hal­li­tuk­sen esi­tyk­sen mu­kai­nen suo­je­lu­rat­kai­su tuot­taa sel­vi­tyk­sen kus­tan­nus-hyö­ty­a­na­lyy­sis­sa yh­teis­kun­nal­le ne­ga­tii­vi­sen net­to­hyö­dyn kai­kis­sa ta­pauk­sis­sa, kun mu­kaan las­ke­taan alu­ei­den hak­kuu­ris­ki.

Hal­li­tuk­sen ke­sä­kuus­sa lau­sun­noil­le lä­he­te­tyn esi­tyk­sen li­säk­si hal­li­tus päät­ti 31 000 heh­taa­rin li­sä­suo­je­lu­pa­ke­tis­ta, joka pai­not­tuu pää­a­si­as­sa Lap­piin ja sel­lai­siin met­siin, jot­ka on jo ai­em­min jä­tet­ty ta­lou­del­li­sen toi­min­nan ul­ko­puo­lel­le eli käy­tän­nös­sä suo­jel­tu.

Maa- ja met­sä­ta­lous­mi­nis­te­ri Sari Es­sa­ya­hin mu­kaan ko­ko­nai­suu­te­na val­ti­on mail­la teh­tä­vän uu­den py­sy­vän suo­je­lun pin­ta-ala nou­si­si ar­vi­ol­ta 80 000–90 000 heh­taa­riin, kun in­ven­taa­rio on teh­ty.