Kaupunginhallituksen johtoon valittu Hiljanen painottaa yhteistyötä
Harvoin, jos koskaan, on Rauman kaupunginhallituksen puheenjohtajan valinta mennyt näin tiukalle. Mitään dramatiikkaa valinta ei tuonut, eikä säröjä demarileiriin, väitetään.
Pauli Uusi-Kilponen
Rauma sai uuden kaupunginhallituksen puheenjohtajan arpapelillä. Hän on 38-vuotias sairaanhoitaja Heidi Hiljanen. Tehtävää hoitanut Kalle Leppikorpi sai väistyä.
– Olen ollut toistakymmentä vuotta politiikassa mukana. Ikinä ennen en ole kokenut vastaavaa, että kh:n puheenjohtajuus ratkaistaan arvalla, sanoo kunnallisjärjestön puheenjohtajuutta neljä vuotta hoitanut Ilse Vauhonen, joka luopuu tehtävästä.
Näin tiukka valinta nostaa esiin kysymyksen, tuleeko kunnallisjärjestön ja valtuustoryhmän sisälle säröjä.
– Siihen en usko. Toimimme kaikkien demokratian ja järjestön sääntöjen mukaan. Enkä ainakaan minä havainnut junttausta tai muuta taustapeliä. Leppikorpikin otti vaihdon tyynesti vastaan, sanoo Vauhkonen.
Leppikorpi on hoitanut puolipäiväpormestarin virkaa kahdeksan vuotta eli koko sen ajan, jolloin kaupunginhallituksen puheenjohtajalle on maksettu puolta palkkaa, noin 2 700 euroa kuukaudessa.
Tehtävä on muotoutunut pitkälti Leppikorven näköiseksi.
Mikä muuttuu?
– Ei merkittävästi mikään. Raumalla on tehty ja tehdään vastakin vahvaa yhteistyötä puolueiden kesken. Toivon mukaan pääsemme istumaan nopeasti alas puheenjohtajiston ja kaupunginjohtajan kanssa, sanoo Heidi Hiljanen.
Ensimmäiseksi tehtäväksi hän sanoo työnjaon täsmentämisen. Tähän mennessä jako esimerkiksi kaupunginjohtajan kanssa on toiminut niin, että puolipormestari edustaa kaupunginjohtajaa enemmän ja on yhteydessä sidosryhmiin. Tämä vaatii siviilityössä uusia järjestelyjä. Hiljanen toimii Länsirannikon mielenterveys ry:n toiminnanjohtajana.
– Olen sopinut työnantajan kanssa jo ennakkoon, että jos luottamustehtävät vaativat enemmän aikaa, niin aikasidonnaisia töitä on vähemmän ja vastaavasti voin työskennellä esimerkiksi iltaisin.
Hiljasella on kaksi alaikäistä poikaa. Perhe-elämäänkin valinta vaikuttaa.
– Olen hyvin työorientoitunut ja uuden pestin aiheuttamista järjestelyistä on jo sovittu puolisoni kanssa, kertoo Hiljanen.
Demarileiristä kuului soraääniä siitä, miten Leppikorpi informoi liian vähän valtuustoryhmää ja muuta omaa väkeä. Tämän sanotaan olleen yksi vaihdon syy.
– En ota millään tavalla kantaa edeltäjäni toimintaan. Nyt on tärkeintä toimia tiiviissä yhteistyössä oman puolueväen kanssa. Olen valmis ottamaan ideoita ja keskustelemaan omista näkemyksistäni niin, että kenttä tulee kuulluksi, sanoo Hiljanen.
Rauman poliittista ilmapiiriä hän kehuu hyväksi. Pikkupolitikointia ei juuri ole ja kaiken tekemisen lähtökohtana on kaupungin etu.
Hiljanen näkee Rauman tilanteen positiivisena, mutta samalla myös haasteellisena.
– Positiivista on esimerkiksi väestömäärän kasvua 140 henkilöllä ja vakaa kuntatalous. Sitten tulevat nuo isot mahdolliset investoinnit, hän muistuttaa.
Lakari, Järviluoto ja Petäjäs. Noille alueille on suunniteltu kahden ydinvoimayksikön hintalapun verran pääasiassa vihreitä investointeja.
– Kaupunki joutuu investoimaan paljon hankkeiden takia. Pitää tarkasti harkita, miten rahoitetaan ja millä aikataululla. Kaupungin pitää varmistaa hankkeiden toteutuminen sovitusti. Liian etupainotteisesti ja isolla riskillä ei pidä toimia, Hiljanen arvioi.
Hänen mukaansa kaupungin talouden vakaudesta pitää kaikissa tilanteissa huolehtia.