STT

Kela ker­too pe­ri­neen­sä vii­me vuon­na lii­kaa tai ai­heet­to­mas­ti mak­set­tu­ja etuuk­sia ta­kai­sin yh­teen­sä 117 mil­joo­naa eu­roa. Ke­lan tie­dot­teen mu­kaan mää­rä kas­voi kol­mel­la mil­joo­nal­la eu­rol­la edel­lis­vuo­des­ta. Vii­den vii­me vuo­den ai­ka­na Ke­lan ta­kai­sin pe­ri­mä ra­ha­mää­rä on kas­va­nut ta­sai­ses­ti.

Eni­ten Kela peri ta­kai­sin yleis­tä asu­mis­tu­kea, eläk­keen­saa­jan asu­mis­tu­kea ja opin­to­tu­kea. Asu­mis­tu­kia pe­rit­tiin vuon­na 2023 ta­kai­sin yli 40 mil­joo­naa eu­roa ja opin­to­tu­kea lä­hes 45 mil­joo­naa.

Vuo­den 2023 lo­pus­sa Ke­lal­la oli etuuk­sia pe­rit­tä­vä­nä ta­kai­sin vie­lä rei­lut 137 mil­joo­naa eu­roa, mikä oli lä­hes kym­me­nen mil­joo­naa eu­roa enem­män kuin vuon­na 2022. Tämä luku si­säl­tää vuo­den 2023 ai­ka­na syn­ty­nei­den saa­ta­vien li­säk­si myös ai­em­mil­ta vuo­sil­ta pe­rin­tään jää­nei­tä ra­ho­ja.

Ke­lal­la on la­ki­sää­tei­nen vel­vol­li­suus pe­riä ta­kai­sin etuuk­sia, jos nii­tä on mak­set­tu asi­ak­kaal­le lii­kaa tai ai­heet­to­mas­ti. Kela ker­too tie­dot­tees­sa, et­tä lii­ka­mak­su voi joh­tua esi­mer­kik­si sii­tä, et­tä asi­a­kas ei ole il­moit­ta­nut olo­suh­tei­den­sa muu­tok­ses­ta ajois­sa ja etuut­ta on eh­dit­ty mak­saa lii­kaa.

Etuuk­sien li­säk­si Kela pe­rii asi­ak­kail­taan ta­kai­sin ela­tu­sa­pu­vel­ko­ja ja opin­to­lai­nan ta­kaus­saa­ta­via.