Kirjurinluodon hotelli tällä hetkellä jäissä, mutta yrittäjä ei aio luovuttaa
Esa Narmala ei aio luopua hotellihankkeesta: ”En aio heittää hukkaan 150 000 euron investointeja.”
Pauli Uusi-Kilponen
Porissa on jo pitkään kyselty, toteutuuko Kirjurinluodon hotellihanke. Tonttivarauksesta on kulunut kohta viisi vuotta, eikä paaluakaan ole pystyssä.
– Olen jo maksanut suunnittelusta, tontin vuokrista ja muusta noin 150 000 euroa. En aio sitä heittää hukkaan, sanoo hankkeen vetäjä Esa Narmala, Narmacon Oy:n toimitusjohtaja.
Narmalalla on monta rautaa tulessa. Hän yrityksensä päätoimialana voidaan pitää betonisia julkisivurappauksia. Sen lisäksi hänellä on meneillään Raumalla iso rakennushanke. Ensi syksynä pitäisi aloittaa palaneen Löylymestarit -saunan tilalle tulevan suuren ravintola- ja saunakokonaisuuden rakentaminen.
Kirjurinluodon hotellihanke on Narmalan mukaan jäissä. Hän tunnustaa suoraan, ettei ole jaksanut panostaa moneen kokonaisuuteen yhä aikaa. Kaiken lisäksi rajusti nousseet rakennus- ja ylläpitokustannukset ovat panneet laskelmat uusiksi.
Narmala maksoi alueesta useita vuosia vuokraa. Nyt ei vuokraa ole maksettu. Hän ei kuitenkaan näe, että tämä olisi kynnyskysymys siihen, etteikö viisi vuotta sitten varatulle tontille nousisi kylpylähotelli.
Tontin koko on yli kaksi hehtaaria ja rakennusoikeutta nostettiin lähes tuplamäärä 15 500 kerrosneliöön. Huoneita hotelliin tulee 150.
Neliöitä kasvatettiin, koska se mahdollistaa paremmin liiketoiminnan kannattavuuden kuin aikaisemmat neliöt.
Narmala ei osaa sanoa, milloin Kirjurinluoto-projekti ajankohtaistuu. Hänen mukaansa ajankohta on silloin, kun nykyinen sumuinen taloustilanne selkeytyy ja rakennustarvikkeiden hinta tulee alas nykyisestä. Myös rahamarkkinoiden tilanteella on vaikutusta aloittamiseen.
Raumalla sauna- ja ravintolakokonaisuus sai hyvän vastaanoton. Kaavasta tuli vain muutama huomautus, mutta muuten se hyväksyttiin yksimielisesti kaupungin elimissä.
– Olen suhtautumiseen erittäin yllättynyt ja tyytyväinen. Raumalla todettiin laajasti tällaisen hankkeen tarpeellisuus. Se tuo kaupunkiin turisteja ja lisää raumalaisten viihtyvyyttä.
– Eli syntyy imu- ja pitovoimaa, kehuu Narmala.
Seuraavaksi pitää vielä saada rakennusluvat hyväksytyksi. Tätä pidetään yleisesti Raumalla läpihuutojuttuna.
– Itse en olisi ihan noin optimistinen. Aina on niitä, joille valittaminen lähtee ihan vain periaatteellisista syistä. Eli kaikki pitäisi olla kuten ennen, Narmala muistuttaa.
Hankkeen kustannusarvio on noin neljä miljoonaa. Ravintolaan tulee 120 asiakaspaikkaa ja 60 hengen kabinetti sekä kaksi saunaa oheistiloineen.