Nina Tör­nudd / STT

Ku­lut­ta­jien luot­ta­mus py­syi hel­mi­kuus­sa en­nal­laan ja hy­vin heik­ko­na, ker­too Ti­las­to­kes­kus. Ar­vio oman ta­lou­den ny­ky­ti­las­ta heik­ke­ni hie­man tam­mi­kuu­hun ver­rat­tu­na, ja ajan­koh­taa pi­det­tiin edel­leen hy­vin epä­e­dul­li­se­na kes­to­ta­va­roi­den os­ta­mi­sel­le. Asun­non os­to­ai­keet py­syi­vät hy­vin vai­sui­na.

Odo­tuk­set omas­ta ta­lou­des­ta säi­lyi­vät mel­ko va­loi­si­na, mut­ta odo­tus Suo­men ta­lou­des­ta on pes­si­mis­ti­nen. Vain 12 pro­sent­tia odot­ti, et­tä työt­tö­myys vä­he­nee seu­raa­van vuo­den ai­ka­na, ja 58 pro­sent­tia ar­vi­oi työt­tö­myy­den li­sään­ty­vän. Myös oma ris­ki jou­tua työt­tö­mäk­si tai lo­mau­te­tuk­si ar­vi­oi­tiin suh­teel­li­sen suu­rek­si.

Yri­tyk­sis­sä tun­nel­ma kään­tyi syn­kem­mäk­si kah­den nou­su­kuu­kau­den jäl­keen. EK:n luot­ta­mu­sin­di­kaat­to­rin mu­kaan luot­ta­mus las­ki kai­kil­la pää­toi­mi­a­loil­la pait­si te­ol­li­suu­des­sa.

– Uu­sim­mat luot­ta­mus­lu­ke­mat vah­vis­ta­vat vai­ke­aa al­ku­vuot­ta koko yri­tys­kent­tään. Ti­las­to­kes­kuk­sen­kin en­nak­ko­tie­to­jen pe­rus­teel­la ta­lous­kas­vu hyy­tyi sel­väs­ti odo­tet­tua enem­män heti al­ku­vuon­na, sa­noi EK:n joh­ta­ja Sami Pa­ka­ri­nen tie­dot­tees­sa.

Kes­kus­kaup­pa­ka­ma­rin pää­e­ko­no­mis­ti Juk­ka Ap­pelq­vist kat­soi suo­ma­lais­ten ku­lut­ta­jien ole­van eh­kä lii­an­kin pes­si­mis­ti­siä Suo­men ta­lou­den ke­hi­tyk­ses­tä.

– It­se pi­täi­sin var­sin to­den­nä­köi­se­nä, et­tä suh­dan­ne­ke­hi­tys kään­tyy jo sel­väs­ti ny­kyis­tä pa­rem­mak­si vuo­den ku­lu­es­sa, Ap­pelq­vist ar­vi­oi tie­dot­tees­sa.

Myön­teis­tä on, et­tä odo­tuk­set oman ta­lou­den ke­hi­tyk­ses­tä ovat va­loi­sia.

– To­den­nä­köi­ses­ti ih­mi­siä pi­ris­tää ai­na­kin nä­kö­a­la kor­ke­a­na rie­hu­neen inf­laa­ti­on laan­tu­mi­ses­ta ja lä­hes­ty­vä kor­ko­ta­son las­ku. Pi­dem­män pääl­le voi­daan si­ten en­na­koi­da myös yk­si­tyi­sen ku­lu­tuk­sen ke­hi­tyk­seen kai­vat­tua pi­ris­ty­mis­tä, Ap­pelq­vist sa­noi.

Ra­ken­ta­mi­ses­sa luot­ta­mu­sin­di­kaat­to­ri pai­nui yhä sy­vem­mäl­le pak­ka­sen puo­lel­le. Luot­ta­mus­ta ku­vaa­va sal­do­lu­ku las­ki ar­voon -42, kak­si pis­tet­tä al­le tam­mi­kuun tar­kis­te­tun lu­ke­man. Pit­kän ai­ka­vä­lin kes­ki­ar­vo on -7.

– Eri­tyi­sen han­ka­la ti­lan­ne on yhä ra­ken­ta­mi­ses­sa. Kun luot­ta­mus ei ole vie­lä­kään kään­ty­nyt nou­suun, on sel­vää, et­tä ke­vääl­lä­kään va­sa­rat ei­vät työ­mail­la juu­ri­kaan pau­ku. Li­sään­ty­neet kon­kurs­sit ja muu­tos­neu­vot­te­lut ta­lou­des­sa hei­jas­tu­vat myös pal­ve­lu­a­loil­le ja vä­hit­täis­kaup­paan, jois­sa näh­tiin vaih­teek­si isom­pia pu­do­tuk­sia luot­ta­mus­lu­vuis­sa, Pa­ka­ri­nen sum­ma­si.

Kaik­kien pää­toi­mi­ta­lo­jen luot­ta­mus jää edel­leen al­le pit­kän ai­ka­vä­lin kes­ki­ar­vo­jen. Te­ol­li­suu­des­sa luot­ta­mus nou­si kak­si pis­tet­tä ja oli -11. Pal­ve­luis­sa luot­ta­mus­lu­ku oli -4, vii­si pis­tet­tä vä­hem­män kuin tam­mi­kuus­sa. Vä­hit­täis­kau­pas­sa luot­ta­mus heik­ke­ni lu­ke­maan -12, joka on vii­si pis­tet­tä vä­hem­män kuin tam­mi­kuus­sa.

– Ke­vät tu­lee, mut­ta ta­lou­des­sa ko­vin kit­ku­tel­len. Ku­lut­ta­jien luot­ta­mus ot­ti hel­mi­kuus­sa taas pien­tä ta­ka­pak­kia, vaik­ka ma­ta­lal­la se oli en­tuu­des­taan­kin. Sama vika EK:n toi­mi­a­loit­tai­sis­sa suh­dan­ne­ba­ro­met­reis­sa. Vuo­den start­ti ei nyt ko­vin hy­väl­tä näy­tä, sum­ma­si Kun­ta­ra­hoi­tuk­sen pää­e­ko­no­mis­ti Timo Ve­sa­la vies­ti­pal­ve­lu X:ssä.

Dans­ke Ban­kin pää­e­ko­no­mis­ti Pasi Kuop­pa­mä­ki to­te­si, et­tä ta­lou­den nou­sua saa­daan vie­lä odot­taa.

– Ei läh­de Suo­men ta­lous len­toon ai­na­kaan en­sim­mäi­sel­lä nel­jän­nek­sel­lä, hän kir­joit­ti X:ssä.

- - - - -

Uu­tis­ta on kor­jat­tu klo 8.54. Elin­kei­no­e­lä­män luot­ta­mus kään­tyi las­kuun hel­mi­kuus­sa, ei vah­vis­tu­nut.