STT

Kuol­leen omai­sen asi­oi­den hoi­ta­mis­ta on tar­koi­tus su­ju­voit­taa muun mu­as­sa di­gi­ta­li­soi­mal­la tar­vit­ta­via asi­a­kir­jo­ja, ker­too val­ti­o­va­rain­mi­nis­te­riö.

Mi­nis­te­riö pyr­kii ke­hit­tä­mi­soh­jel­mas­saan di­gi­ta­li­soi­maan muun mu­as­sa kuo­lin­pe­sän hoi­toon ja pe­ru­kir­jan laa­ti­mi­seen liit­ty­viä pal­ve­lui­ta. Uu­sia pal­ve­lui­ta tu­le­vat ole­maan esi­mer­kik­si kan­sa­lai­sen säh­köi­nen asi­oin­ti­pal­ve­lu, säh­köi­nen pe­ru­kir­ja ja kuo­lin­pe­sän osa­kas­re­kis­te­ri.

Ta­voi­te on su­ju­voit­taa omais­ten asi­oin­tia ras­kaas­sa elä­män­ti­lan­tees­sa. Täl­lä het­kel­lä lä­hei­sen kuo­le­maan liit­ty­vien asi­oi­den hoi­ta­mi­nen on omai­sil­le usein pit­kä pro­ses­si, jo­hon liit­tyy asi­oin­tia eri vi­ra­no­mais­ten kans­sa ja pa­pe­ri­lo­mak­kei­den täyt­tä­mis­tä.

Mi­nis­te­ri­ön mu­kaan ny­kyi­nen toi­min­ta­mal­li on ras­kas ja kus­tan­nus­te­ho­ton myös vi­ra­no­mai­sil­le ja muil­le pal­ve­lun­tar­jo­a­jil­le. Pal­ve­lu­jen di­gi­ta­li­soin­nin, au­to­maa­ti­on ja tie­don te­hok­kaam­man hyö­dyn­tä­mi­sen avul­la on mah­dol­lis­ta saa­da kuo­lin­pe­sän ja sen osak­kai­den asi­oin­ti su­ju­vam­mak­si, mi­nis­te­riö ker­too.

Pa­pe­ri­a­si­oin­nis­ta ei ole kui­ten­kaan tar­koi­tus luo­pua, vaan se on mah­dol­lis­ta jat­kos­sa­kin.

Kun­ta- ja alu­e­mi­nis­te­ri An­na-Kai­sa Iko­sen (kok.) mu­kaan oh­jel­man ai­ka­na teh­dään myös ku­lut­ta­ja­tut­ki­mus kan­sa­lais­ten tar­peis­ta uu­sien pal­ve­lui­den käy­tet­tä­vyy­den suh­teen.

Val­ti­o­va­rain­mi­nis­te­ri­ön aset­ta­ma oh­jel­ma pe­rus­tuu pää­mi­nis­te­ri Pet­te­ri Or­pon (kok.) hal­li­tu­soh­jel­man kir­jauk­siin ja Suo­men di­gi­taa­li­sen kom­pas­sin ta­voit­tei­siin elä­män­ta­pah­tu­ma­läh­töi­sen di­gi­ta­li­saa­ti­on edis­tä­mi­ses­tä. Hal­li­tus­kau­den ai­ka­na to­teu­te­taan hank­kei­ta, joil­la di­gi­ta­li­soi­daan eri­lai­siin elä­män­ta­pah­tu­miin liit­ty­viä pal­ve­lui­ta.

Alus­ta­van ai­ka­tau­lun mu­kaan uu­sien pal­ve­lu­jen käyt­töö­not­to ja tar­vit­ta­van lain­sää­dän­nön voi­maan­tu­lo ta­pah­tui­si­vat vuo­sien 2026 ja 2027 ai­ka­na.