STT

Pal­kan­saa­ja­kes­kus­jär­jes­tö SAK:n po­liit­ti­set työ­tais­te­lu­toi­met ovat tul­leet pää­tök­seen, ja useil­la te­ol­li­suu­den työ­pai­koil­la pa­la­taan tä­nään töi­hin.

SAK:n hal­li­tus päät­ti lak­ko­jen "kes­keyt­tä­mi­ses­tä" vii­me tors­tai­na pi­tä­mäs­sään ko­kouk­ses­sa. SAK:n pu­heen­joh­ta­ja Jark­ko Elo­ran­ta pe­rus­te­li pää­tös­tä tors­tai­na tie­do­tus­ti­lai­suu­des­sa sil­lä, et­tä hal­li­tus on ker­to­nut, et­tei neu­vot­te­lu­ja työn­te­ki­jä­puo­len kans­sa käy­dä lak­ko­jen ai­ka­na. Hän myös pai­not­ti, et­tei­vät SAK:n ta­voit­teet ole muut­tu­neet.

– Pää­tös kes­keyt­tää la­kot ei tul­lut sii­tä, et­tä lak­ko­lai­sil­la oli­si tul­lut mit­ta täy­teen. An­ne­taan ai­ka neu­vot­te­luil­le. Nyt on hal­li­tuk­sen ai­ka osoit­taa, ovat­ko he sa­no­jen­sa mit­tai­sia, hän sa­noi.

Työ­mi­nis­te­ri Ar­to Sa­to­nen (kok.) kom­men­toi SAK:n il­moi­tus­ta tors­tai­na tuo­reel­taan vies­ti­pal­ve­lu X:ssä.

– Ku­ten ai­em­min on to­det­tu, et­tä kun la­kot ei­vät ole pääl­lä, niin on mah­dol­lis­ta kes­kus­tel­la si­dos­ryh­mil­le tär­keis­tä yk­si­tyis­koh­dis­ta ja et­siä rat­kai­sua, Sa­to­nen kir­joit­ti.

SAK:n hal­li­tus ko­koon­tuu seu­raa­van ker­ran 18. huh­ti­kuu­ta eli hal­li­tuk­sen ke­hys­rii­hen jäl­keen ar­vi­oi­maan ti­lan­net­ta.

– Yh­tääl­tä sitä, on­ko työ­mark­ki­na­ti­lan­tees­sa ta­pah­tu­nut ke­hi­tys­tä, joka an­tai­si tar­peen uu­del­leen ar­vi­oi­da ti­lan­net­ta. Myös ke­hys­rii­hi lä­hes­tyy, ja mo­net kat­so­vat sen suun­taan koh­ta­lai­sen huo­les­tu­nee­na, Elo­ran­ta sa­noi.

– Päi­vä päi­väl­tä tu­lee ko­vem­pia pu­hei­ta uu­sis­ta leik­kauk­sis­ta, hän li­sä­si.

SAK:n po­liit­ti­set la­kot al­koi­vat 11. maa­lis­kuu­ta ja kes­ti­vät noin kuu­kau­den. La­koil­la am­mat­ti­lii­tot vas­tus­ti­vat hal­li­tuk­sen työ­e­lä­mä­hei­ken­nyk­siä ja so­si­aa­li­tur­van leik­kauk­sia. La­kos­sa oli SAK:n mu­kaan yh­teen­sä noin 7 000 työn­te­ki­jää.