STT

Verk­ko­lai­teyh­tiö No­ki­an ver­tai­lu­kel­poi­nen lii­ke­voit­to nou­si tam­mi–maa­lis­kuus­sa 25 pro­sent­tia vuo­den ta­kai­ses­ta ja oli 597 mil­joo­naa eu­roa.

Lii­ke­vaih­to las­ki sa­ma­na ai­ka­na 20 pro­sent­tia ja oli noin 4,7 mil­jar­dia eu­roa.

Toi­mi­tus­joh­ta­ja Pek­ka Lund­mark to­te­aa tie­dot­tees­sa, et­tä mark­ki­na­ti­lan­ne jat­kui haas­ta­va­na en­sim­mäi­sel­lä vuo­si­nel­jän­nek­sel­lä, ku­ten oli en­na­koi­tu­kin.

– Ti­laus­ker­ty­mä kui­ten­kin kas­voi edel­leen, jo­ten toi­nen vuo­si­puo­lis­ko näyt­tää vah­vem­mal­ta ja us­kom­me saa­vut­ta­vam­me tä­män vuo­den ta­lou­del­li­set nä­ky­mäm­me.

Yh­tiö odot­taa, et­tä ver­tai­lu­kel­poi­nen lii­ke­voit­to on tänä vuon­na 2,3–2,9 mil­jar­dia eu­roa.

Verkkoinf­rast­ruk­tuurin tilauskertymän kasvu jatkui

Lund­mark sa­noo ole­van­sa tyy­ty­väi­nen sii­hen, et­tä verk­koinf­rast­ruk­tuu­ri-ryh­män ti­laus­ker­ty­män kas­vu jat­kui myös täl­lä nel­jän­nek­sel­lä edel­lis­vuo­teen ver­rat­tu­na ja vah­vis­ti edel­leen yh­ti­ön ti­laus­kan­taa. Hän huo­maut­taa, et­tä kiin­tei­den verk­ko­jen ky­syn­tä el­pyy yleen­sä en­sim­mäi­se­nä.

– Vaik­ka mak­ro­ta­lou­del­li­nen toi­min­ta­ym­pä­ris­tö on haas­ta­va, ar­vi­oim­me verk­koinf­rast­ruk­tuu­rin koko vuo­den lii­ke­vaih­don kas­va­van vah­van ti­laus­ker­ty­män an­si­os­ta, mut­ta kas­vu pai­not­tuu jäl­kim­mäi­sel­le vuo­si­puo­lis­kol­le.

Mat­ka­pu­he­lin­ver­kois­sa ky­syn­tä oli hä­nen mu­kaan­sa eri­tyi­sen heik­koa Poh­jois-Ame­ri­kas­sa ja In­ti­as­sa, ja lii­ke­vaih­to las­ki vuo­si­nel­jän­nek­sel­lä 37 pro­sent­tia il­man va­luut­ta­kurs­si­muu­tos­ten vai­ku­tus­ta.

Pil­vi- ja verk­ko­pal­ve­lui­den tu­los­ta hei­ken­si haas­ta­va toi­min­ta­ym­pä­ris­tö, mut­ta ti­laus­ker­ty­mä on Lund­mar­kin mu­kaan kui­ten­kin vah­vis­tu­nut ja uu­sien hank­kei­den mää­rä on kas­vus­sa.

Tek­no­lo­gia-ryh­mä aloit­ti vuo­den Lund­mar­kin mu­kaan vah­vas­ti. Hän sa­noo, et­tä äly­pu­he­lin­li­sens­sien uu­si­mis­syk­li on saa­tu pää­tök­seen, ei­kä mer­kit­tä­viä li­sens­si­so­pi­muk­sia ole um­peu­tu­mas­sa use­aan vuo­teen.

– Tek­no­lo­gia-lii­ke­toi­min­ta­ryh­mä on ta­lou­del­li­ses­ti va­kaal­la poh­jal­la ja kes­kit­tyy nyt kas­vat­ta­maan lii­ke­vaih­to­aan uu­sil­la alu­eil­la.

"Investointeja verkkojen kehittämiseen tarvitaan"

Tu­los­jul­kis­tuk­sen jäl­kei­ses­sä me­di­a­pu­he­lus­sa Lund­mark sa­noi, et­tei 5g:n täyt­tä po­ten­ti­aa­lia ole vie­lä lä­hes­kään saa­vu­tet­tu ja li­säk­si te­ko­ä­lyn ja pil­vi­las­ken­nan no­pea ke­hi­tys vaa­ti­vat in­ves­toin­te­ja tie­to­lii­ken­ne­verk­koi­hin. Sik­si ver­koil­ta vaa­di­taan jat­kos­sa yhä edis­ty­neem­piä omi­nai­suuk­sia.

– In­ves­toin­te­ja verk­ko­jen ke­hit­tä­mi­seen siis tar­vi­taan. Ky­sy­mys on vain ajan­koh­das­ta.

Lund­mark us­koo No­ki­an ole­van hy­väs­sä ase­mas­sa, kun in­ves­toin­nit taas el­py­vät. Hän sa­noi, et­tä yri­tyk­sen tuo­te­port­fo­lio on laa­ja ja pe­rus­tuu huip­pu­luo­kan tek­no­lo­gi­aan.

– Meil­lä on täy­sin avoin lä­hes­ty­mis­ta­pa verk­koi­hin, jon­ka an­si­os­ta asi­ak­kaam­me voi­vat ra­ken­taa verk­ko­jaan ha­lu­a­mal­laan ta­val­la.

"Nato-jäsenyys on avaamassa ovia"

Lund­mar­kil­ta ky­syt­tiin ti­lai­suu­des­sa myös Suo­men Nato-jä­se­nyy­den vai­ku­tuk­ses­ta No­ki­an toi­min­taan.

Hän vas­ta­si, et­tä yh­ti­ön te­ke­mien verk­ko­jen mer­ki­tys val­ti­oi­den ja yri­tys­ten tur­val­li­suu­del­le on jat­ku­vas­ti kas­vus­sa ja sik­si asi­as­sa on hy­vin vah­va ge­o­po­liit­ti­nen ulot­tu­vuus.

–  Ja sii­nä mie­les­sä Nato-jä­se­nyys lie­veil­mi­öi­neen tuo myös meil­le ja mei­dän nä­ky­miim­me tiet­tyä va­kaut­ta.

Toi­nen vai­ku­tus liit­tyy Lund­mar­kin mu­kaan sii­hen, et­tä No­ki­al­la on hy­vin vah­va int­res­si laa­jen­taa asi­a­kas­kun­taan­sa myös puo­lus­tus­te­ol­li­suu­teen.

Hän sa­noi, et­tä puo­lus­tus­te­ol­li­suu­den in­ves­toin­nit ovat li­sään­ty­mäs­sä ja verk­ko­tek­no­lo­gi­an mer­ki­tys on siel­lä erit­täin tär­keä ja kau­pal­lis­ten tek­no­lo­gi­oi­den mer­ki­tys on täs­sä kas­va­mas­sa.

– Me nä­em­me tä­män erit­täin suu­re­na mah­dol­li­suu­te­na. Ja täs­sä­kin suh­tees­sa se, et­tä Suo­mi on Na­ton jä­sen, on avaa­mas­sa meil­le sel­lai­sia ovia, jot­ka oli­vat ai­em­min sul­jet­tu­ja.