Mik­ko Gus­tafs­son / STT

EU:n jä­sen­mai­den pi­tää teh­dä enem­män aut­taak­seen Uk­rai­naa no­pe­as­ti, sa­noo pää­mi­nis­te­ri Pet­te­ri Or­po (kok.). Or­po to­te­si Brys­se­lis­sä kes­ki­viik­ko­na, et­tä Uk­rai­na tar­vit­see asei­ta, il­ma­tor­jun­taa ja am­muk­sia.

Kes­ki­viik­koil­ta­na al­kaa EU:n po­liit­tis­ten joh­ta­jien huip­pu­ko­kous, jon­ka ole­te­taan jat­ku­van tors­tai­na.

Uk­rai­nan pre­si­dent­ti Vo­lo­dy­myr Ze­lens­kyi rin­nas­ti ai­em­min täl­lä vii­kol­la Is­ra­e­lin saa­man il­ma­suo­jan sii­hen, et­tä Uk­rai­nan koh­dal­la Ve­nä­jän is­ku­ja ei ole pys­tyt­ty es­tä­mään. Or­po sa­noi tä­män he­rät­tä­vän tot­ta kai aja­tuk­sia.

– Ve­nä­jä pys­tyy tu­ho­a­maan inf­rast­ruk­tuu­ria, ener­gi­a­lai­tok­sia. Is­ke­mään si­vii­lei­hin, so­ti­las­koh­tei­siin. Saa­maan ai­kaan sil­mi­tön­tä tu­hoa. Ja kyl­lä tämä vies­ti on men­nyt läpi, Or­po sa­noi.

Hän kui­ten­kin li­sä­si ky­syt­tä­es­sä, et­tä ei rin­nas­tai­si suo­raan Is­ra­e­lia ja Uk­rai­naa.

– Täs­sä on tie­ten­kin ta­ka­na se, et­tä Uk­rai­na on käy­nyt so­taa yli kak­si vuot­ta. Il­ma­tor­jun­taa on jou­dut­tu käyt­tä­mään joka päi­vä, siel­lä on va­ras­tot tyh­ji­nä. Sa­maan ai­kaan pys­ty­tään nä­ke­mään, et­tä jos se ka­pa­si­teet­ti siel­lä on, niin kuin­ka te­hok­kaas­ti pys­ty­tään es­tä­mään Uk­rai­nan ti­lan­ne.

Uk­rai­na on val­ta­va, yli 600 000 ne­li­ö­ki­lo­met­rin ko­koi­nen maa. Is­ra­e­lin pin­ta-ala puo­les­taan on run­sas 20 000 ne­li­ö­ki­lo­met­riä eli alue vas­taa kool­taan ku­ta­kuin­kin Kai­nuu­ta.

EU:n huip­pu­ko­kouk­sen oli al­ku­jaan tar­koi­tus kes­kit­tyä eri­tyi­ses­ti si­sä­mark­ki­noi­hin ja EU:n kil­pai­lu­ky­kyyn, mut­ta ki­ris­ty­nyt ti­lan­ne maa­il­mal­la joh­ti myös ul­ko­suh­tei­den kä­sit­te­le­mi­seen ko­kouk­ses­sa. Kes­ki­viik­ko­na po­liit­tis­ten joh­ta­jien työn al­la ovat Uk­rai­nan heik­ko ti­lan­ne, Ira­nin vii­kon­lo­pun hyök­käys Is­ra­e­liin sekä uni­o­nin Turk­ki-po­li­tiik­ka.

Huip­pu­ko­kouk­sen tu­lok­set kir­ja­taan pää­tel­mik­si. STT:n nä­ke­män – kes­ki­viik­ko­na val­mis­tu­neen – pää­tel­mä­luon­nok­sen pe­rus­teel­la po­liit­ti­set joh­ta­jat ha­lu­a­vat muun mu­as­sa ra­joit­taa pa­kot­teil­la Ira­nin mah­dol­li­suut­ta toi­mia oh­juk­sin ja len­no­kein.

– Eu­roo­pan uni­o­ni ryh­tyy uu­siin Ira­niin koh­dis­tu­viin ra­joit­ta­viin toi­men­pi­tei­siin eri­tyi­ses­ti liit­ty­en mie­hit­tä­mät­tö­miin il­ma-aluk­siin ja oh­juk­siin, teks­ti­luon­nok­ses­sa sa­no­taan.

Or­po ei ha­lun­nut ko­kouk­seen saa­pu­es­saan täs­men­tää, mi­ten muo­toi­lua voi­tai­siin myö­hem­min konk­re­ti­soi­da pa­kot­teik­si.

– Kat­so­taan sit­ten yk­si­tyis­koh­tai­sem­min, mitä se tar­koit­taa. Ylei­sel­lä ta­sol­la eh­kä voin kom­men­toi­da niin, et­tä mei­dän täy­tyy ol­la val­mii­ta löy­tä­mään yh­tei­siä rat­kai­su­ja myös­kin Ira­nin pai­nos­ta­mi­sek­si täs­sä ti­lan­tees­sa.

EU:lta myös odo­te­taan vies­tiä, jol­la uni­o­ni pyr­kii suit­si­maan ti­lan­teen kär­jis­ty­mis­tä en­ti­ses­tään Lähi-idäs­sä. Myös täl­lai­nen vies­ti huip­pu­ko­kouk­sen eli Eu­roop­pa-neu­vos­ton pää­tel­miin on luon­nos­tel­tu.

– Eu­roop­pa-neu­vos­to ke­hot­taa Ira­nia ja sen vä­li­kä­siä lo­pet­ta­maan kaik­ki hyök­käyk­set ja ke­hot­taa kaik­kia osa­puo­lia nou­dat­ta­maan ää­rim­mäis­tä pi­dät­ty­vyyt­tä sekä pi­dät­täy­ty­mään kai­kis­ta toi­mis­ta, jot­ka voi­vat li­sä­tä jän­nit­tei­tä alu­eel­la, luon­nok­ses­sa to­de­taan.

Pää­tel­mät jul­kais­taan huip­pu­ko­kouk­sen päät­ty­es­sä, ja nii­hin voi yhä tul­la muu­tok­sia huip­pu­ko­kouk­sen ai­ka­na.

Uk­rai­nan pre­si­dent­ti Vo­lo­dy­myr Ze­lens­kyi ve­to­si kes­ki­viik­ko­na vi­de­oyh­teyk­sin EU-mai­den po­liit­ti­siin joh­ta­jiin, jot­ta nämä toi­mit­tai­si­vat li­sää ase­a­pua ja il­ma­puo­lus­tus­ta Uk­rai­naan. Ze­lens­kyi to­te­si, et­tä Ve­nä­jän es­tä­mi­nen on myös Eu­roo­pan mai­den etu.

Hän kiit­ti kaik­kia EU-mai­den joh­ta­jia näi­den ai­em­mis­ta pon­nis­tuk­sis­ta sekä Sak­san liit­to­kans­le­ria Olaf Schol­zia uu­des­ta Pat­ri­ot-jär­jes­tel­mäs­tä, mut­ta sa­noi Uk­rai­nan tar­vit­se­van li­sää apua.

Ze­lens­kyi pu­hui myös suo­raan lu­pauk­sis­ta, jot­ka ovat jää­neet tois­tai­sek­si to­teu­tu­mat­ta.

– Va­li­tet­ta­vas­ti em­me ole näh­neet Eu­roo­pan uni­o­nis­ta mil­joo­naa ty­kis­tö­am­mus­ta, jois­ta oli niin pal­jon pu­het­ta, hän sa­noi.

Mil­joo­nan ty­kis­tö­am­muk­sen toi­mit­ta­mi­nen Uk­rai­naan oli Vi­ron aloit­tees­ta keh­key­ty­nyt han­ke, joka ei ole to­teu­tu­nut mää­rä­a­jas­sa. Ze­lens­kyi myös tois­ti jo ai­em­min esi­te­tyn ver­tauk­sen liit­to­lais­ten pa­nos­tuk­ses­ta Is­ra­e­lin ja Uk­rai­nan il­ma­puo­lus­tuk­seen.

– Tääl­lä Uk­rai­nas­sa meil­lä ei ole sel­lais­ta puo­lus­tus­ta­soa, jon­ka näim­me Lähi-idäs­sä muut­ta­ma päi­vä sit­ten. Kun liit­to­lais­ten yh­tei­sen voi­man an­si­os­ta he on­nis­tui­vat am­pu­maan alas lä­hes kaik­ki len­no­kit ja oh­juk­set, joil­la hyö­kät­tiin Is­ra­e­liin, Ze­lens­kyi sa­noi.

Ze­lens­kyi sa­noi, et­tä myös "Uk­rai­nan ja sen naa­pu­rei­den tai­vas" an­sait­see sa­man tur­van. Hän myös to­te­si maan­sa tar­vit­se­van tu­kea ener­gi­an­saan­nin tur­vaa­mi­sek­si. Ve­nä­jä on mou­ka­roi­nut il­ma­hyök­käyk­sil­lään muun mu­as­sa Uk­rai­nan ener­gi­a­jär­jes­tel­mää.