STT

Tasa-ar­vo­val­tuu­tet­tu kat­soo osan työ­eh­to­so­pi­muk­sis­ta rik­ko­van tasa-ar­vo­lain palk­ka­syr­jin­nän kiel­toa, kos­ka niis­sä mie­hil­le mak­se­taan van­hem­pain­va­paal­ta ly­hy­em­mäl­tä ajal­ta palk­kaa kuin syn­nyt­tä­neil­le nai­sil­le.

Työ­eh­to­so­pi­muk­sis­sa on tasa-ar­vo­val­tuu­te­tun mu­kaan myös mää­räyk­siä, jot­ka jät­tä­vät per­he­va­paal­la ole­vat hen­ki­löt palk­kaan kuu­lu­van ker­ta­e­rän mak­sun ul­ko­puo­lel­le tai ra­joit­ta­vat osa-ai­kai­sel­la per­he­va­paal­la ole­van oi­keut­ta ker­ta­e­rään.

– Tasa-ar­vo­lain syr­jin­nän kiel­tä­vät sään­nök­set ovat eh­dot­to­mia ei­kä työ­nan­ta­ja voi poi­ke­ta niis­tä ve­to­a­mal­la vir­ka- tai työ­eh­to­so­pi­muk­siin, tasa-ar­vo­val­tuu­tet­tu Rai­ner Hil­tu­nen muis­tut­taa tie­dot­tees­sa.

Vuon­na 2022 voi­maan tul­lees­sa uu­dis­tuk­ses­sa van­hem­pain­va­paat ja­et­tiin läh­tö­koh­tai­ses­ti ta­san mo­lem­mil­le van­hem­mil­le. Uu­dis­tuk­sen tar­koi­tus oli muun mu­as­sa tu­kea hoi­to­vas­tuun ta­sais­ta ja­kau­tu­mis­ta mo­lem­pien van­hem­pien kes­ken.

Ke­lan ti­las­to­jen mu­kaan mie­het käyt­tä­vät kui­ten­kin vain va­jaan vii­de­so­san van­hem­pain­va­paas­ta, jota mo­lem­mil­la van­hem­mil­la on käy­tet­tä­vis­sä syn­nyt­tä­väl­le hen­ki­löl­le myön­net­tä­vän ras­kaus­va­paan li­säk­si.

– Tasa-ar­von kan­nal­ta oli­si pa­ras­ta, et­tä mie­het käyt­täi­si­vät puo­let van­hem­pain­va­paa­päi­vis­tä. Tä­män ta­kia on tär­ke­ää, et­tei mie­hiä syr­ji­tä per­he­va­pai­den käy­tös­sä. Työ­pai­koil­la ja työ­eh­to­so­pi­mus­pöy­dis­sä ei vie­lä riit­tä­väs­ti tun­ne­ta per­he­va­paa­ta kos­ke­van lain­sää­dän­nön ta­voit­tei­ta ei­kä ai­na tun­nis­te­ta tasa-ar­vo­lain su­ku­puo­li­syr­jin­nän kiel­toa per­he­va­pais­sa, Hil­tu­nen sa­noo.