Porin kaupungin tarkastuslautakunta nostaa esille riskien hallinnan ja sisäisen valvonnan tilan
Tarkastuslautakunta on saanut valmiiksi vuotta 2024 koskevan arviointikertomuksen. Porin kaupunginvaltuusto käsittelee arviointikertomuksen 19. toukokuuta pidettävässä valtuuston kokouksessa. Tarkastuslautakunnan ydintehtävä on arvioida, ovatko kaupunginvaltuuston asettamat toiminnalliset ja taloudelliset tavoitteet toteutuneet.
Arviointikertomus kokoaa yhteen vuoden 2024 arviointityön keskeiset tulokset ja avaa tunnistettuja saavutuksia ja kehitystarpeita. Vuosittain toistuvien arviointiaiheiden lisäksi vuoden 2024 arviointikertomuksessa erityisteemoina on käsitelty nuorisoyksikön toimintaa TE-uudistuksen rajapinnassa, kaavoitusyksikköä ja Suisto Kiinteistö Oy:tä. Kyseessä on valtuustokauden 2021–2024 päättävä arviointikertomus.
Arviointikertomuksen olennaisena havaintona nostetaan esille Porin kaupungin riskienhallinnan ja sisäisen valvonnan tila, mikä vaatii tarkastuslautakunnan mukaan vielä paljon kehitystyötä. Lisäksi keskeisenä haasteena nähdään edelleen Porin kaupungin talouden kehitys.
Tarkastuslautakunnan puheenjohtaja Mika Tuhkanen tiivistää valtuustokauden olleen muutosten täyteinen eikä vuosi 2024 tehnyt tähän poikkeusta. Tuhkanen iloitsee monien tarkastuslautakunnan suosituksien johtaneen konkreettisiin toimenpiteisiin, ja valtuustokaudella onkin päivitetty omistajapolitiikan linjauksia, kiertotalouden tiekartta on otettu käyttöön ja sisäisen valvonnan kehittämistyötä on edistetty.
– Erityisenä onnistumisena voidaan pitää tarkastuslautakunnan kannanottojen vaikuttavuuden arviointia koko valtuustokauden ajalta, ja siten luotu malli luo hyvän pohjan seuraavalle tarkastuslautakunnalle jatkaa työtä Porin kehittämiseksi, Tuhkanen korostaa.
Arviointikertomuksessa korostetaan, että Porin kaupungin riskienhallinnassa ja sisäisessä valvonnassa on vielä paljon kehitettävää. Tarkastuslautakunta edellyttää, että kaikki voitava on tulevaisuudessa tehtävä kaupungin riskienhallinnan ja sisäisen valvonnan vahvistamiseksi. Arviointikertomuksessa nousee esille huoli Porin kaupungin riskienhallintaan ja sisäiseen valvontaan osoitettujen resurssien riittävyydestä. Lisäksi arviointikertomuksessa korostuu tarve kiinnittää huomiota riskienhallinnan ja sisäisen valvonnan asemaan kaupungin johtamiskäytännöissä.
Konsernijohdolle asetettu tavoite konserniohjeen päivittämisestä jäi saavuttamatta arviointivuonna 2024, ja asian käsittely siirtyi seuraavalla vuodelle. Tarkastuslautakunta huomioi myös konserniyhtiöiden ja kaupungin eri yksiköiden toiminnan osana riskienhallinnan kokonaisuutta. Näiden tulee raportoida selkeästi toiminnastaan ja tavoitteiden toteutumisesta omistajalle. Erityisinä huomioina tarkastuslautakunta edellyttää Porin kaupungin kriittisen infran turvaamisen sekä nostaa esille huolen Suisto Kiinteistöt Oy:n henkilöriskeistä.
t
Vuonna 2024 Porin kaupungin taloudessa tapahtui odotuksienmukainen tuloksen heikkeneminen. Kaupungin tilikauden tulos oli -8,5 miljoonaa euroa ja kaupunkikonsernin tilikauden 2024 alijäämä oli 1,3 miljoonaa euroa. Vaikka tilikauden tulos laski vuoden 2023 tuloksesta, toteutui se 8,4 miljoonaa euroa arvioitua vahvempana. Tuloksen heikentymistä selittävät tilitettyjen verojen ja valtionosuuksien määrän lasku.
Tarkastuslautakunta esittää huolensa Porin kaupungin lainamäärän suuruudesta, kun tilinpäätöshetkellä lainaa oli 364,6 miljoonaa euroa. Kaupungin suhteellinen velkaantuneisuus on ollut kasvussa, ja tämän yhdistyminen nousseisiin korkokustannuksiin ja tulojen heikkoon kehittymiseen aiheuttaa haasteita. Tarkastuslautakunta korostaa kaupungin toimintojen ja palvelurakenteen tehostamisen tärkeyttä taloudellisesti kestävämmän aseman saavuttamiseksi.
Toiminnallisten tavoitteiden osalta tarkastuslautakunta kiinnitti huomiota varhaiskasvatukselle asetettuihin kolmeen tavoitteeseen, joista ei saavutettu yhtäkään. Tämän lisäksi varhaiskasvatuksen yksiköiden täyttöprosentin laskiessa, tarkastuslautakunta toteaa varhaiskasvatuksen mittareiden suunnan olevan huolestuttava.
Tarkemmin tarkastuslautakunnan vuoden 2024 arviointityöhön pääsee tutustumaan julkaistun arviointikertomuksen muodossa.
Tarkastuslautakunnan arviointikertomuksiin pääsee tutustumaan osoitteessa: