STT

En­ti­nen pää­mi­nis­te­ri, edus­kun­nan pu­he­mies ja kes­kus­tan pu­heen­joh­ta­ja Mat­ti Van­ha­nen on saa­nut val­ti­o­neu­vok­sen ar­vo­ni­men. Van­ha­sel­le ja 98 muul­le an­si­oi­tu­neel­le kan­sa­lai­sel­le myön­net­tiin ar­vo­ni­mi pre­si­den­tin esit­te­lys­sä per­jan­tai­na.

Eli­san en­ti­nen toi­mi­tus­joh­ta­ja Veli-Mat­ti Mat­ti­la sai vuo­ri­neu­vok­sen ar­vo­ni­men.

Li­säk­si pe­rus­suo­ma­lais­ten en­ti­set kan­sa­ne­dus­ta­jat Toi­mi Kan­kaan­nie­mi ja Ans­si Jout­sen­lah­ti sai­vat val­ti­o­päi­vä­neu­vok­sen ar­vo­ni­men. Kan­kaan­nie­mi eh­ti en­nen siir­ty­mis­tään pe­rus­suo­ma­lai­siin toi­mia kan­sa­ne­dus­ta­ja­na myös kris­til­lis­de­mok­raat­tien ri­veis­sä ja oli puo­lu­een pu­heen­joh­ta­ja vuo­si­na 1989–95.

Van­taan en­ti­nen kau­pun­gin­joh­ta­ja Rit­va Vil­ja­nen sai kau­pun­ki­neu­vok­sen ar­vo­ni­men ja THL:n yli­lää­kä­ri Han­na No­hy­nek pro­fes­so­rin ar­vo­ni­men.

Ar­vo­ni­mi on kan­sa­lai­sel­le myön­net­ty jul­ki­sen ar­vo­nan­non osoi­tus hä­nen yh­teis­kun­nan hy­väk­si te­ke­mäs­tään työs­tä. Ar­vo­ni­miä on käy­tös­sä noin sata. Niis­tä ar­vok­kaim­mat ovat val­ti­o­neu­vos ja vuo­ri­neu­vos.

Ar­vo­ni­mis­tä pää­te­tään ar­vo­ni­mi­lau­ta­kun­nas­sa, ja esi­tyk­sen niis­tä voi­vat teh­dä yk­si­tyis­hen­ki­löt, yh­tei­söt tai mo­lem­mat yh­des­sä. Esi­tyk­sen te­ki­jöi­den täy­tyy si­tou­tua mak­sa­maan ar­vo­ni­mes­tä pe­rit­tä­vä vero.

Kai­ken kaik­ki­aan ar­vo­ni­miä on myön­net­ty vuo­des­ta 1918 läh­tien va­jaa 15 000.