Sähkömarkkinoiden Black Friday johtui inhimillisestä virheestä, joka tuhatkertaisti tuulipuiston tuotantoennusteen
Tuomas Savonen / STT
Sähkömarkkinoiden poikkeustilanne marraskuussa johtui inhimillisestä virheestä, selviää Kinect Energy Sweden -yhtiön selvityksestä Energiavirastolle. Virheen seurauksena pörssisähkön tuntihinnat Suomessa olivat useiden tuntien ajan reippaasti miinuksella.
Mainittu inhimillinen virhe aiheutti tuulipuistoa koskevan tuotantoennusteen tuhatkertaistumisen, minkä seurauksena Kinect Energy toimitti pohjoismaiseen sähköpörssiin Nord Pooliin vakavasti virheellisen myyntitarjouksen.
Energiavirasto toimitti Kinect Energyn ja Nord Poolin selvitykset tapahtuneesta STT:lle perjantaina. STT:lle toimitetuista selvityksistä on kuitenkin liikesalaisuuksiin vedoten poistettu runsaasti yksityiskohtia, mukaan lukien edellä mainitun inhimillisen virheen tarkka syntyprosessi.
Suomen sähkönkulutus nousi miinusmerkkisten hintojen siivittämänä perjantaina 24. marraskuuta vuoden ennätystasolle. Koska samana päivänä oli käynnissä kauppojen suuri alennusmyyntitapahtuma, tapausta alettiin kutsua sähkömarkkinoiden Black Fridayksi.
Kinect Energy kirjasi kömmähdyksestä julkisuudessa olleiden tietojen mukaan noin 50 miljoonan euron tappiot, minkä lisäksi myös muut markkinatoimijat menettivät rahaa.
Energiavirasto ilmoitti marraskuussa käynnistävänsä selvityksen sähköpörssiin annetusta virheellisestä tarjouksesta sekä sen vaikutuksista markkinoiden toimintaan.
Kauppaa kävi treidaajan sijainen
Selvityksestä ilmi, että torstaina 23. marraskuuta Kinect Energyssä kauppaa kävi niin sanotun treidaajan sijainen. "Treidaaja 1" oli toimittanut 22. marraskuuta Nord Poolille perjantaita koskevan alustavan tarjouksen. Seuraavana päivänä hänen sijaisenaan toiminut "Treidaaja 2" toimitti Nord Poolille lopullisen tarjouksen, joka korvasi aiemman.
"Treidaaja 2" ei kuitenkaan ollut tietoinen tuulipuiston tuotantoennusteeseen liittyneestä virheestä, jonka myötä myös Kinect Energyn lopullinen tarjous oli vakavasti virheellinen.
Virheen vaikutus ei myöskään näkynyt treidaajien käyttöliittymässä Kinectin kaupankäyntijärjestelmässä.
Kinect Energyn alkuperäisenä tarkoituksena oli ostaa perjantaina 24. marraskuuta sähköä markkinoilta, mutta virheen seurauksena yhtiö tarjosi kyseisenä päivänä Suomen tarjousalueelle sähköä myytäväksi keskimäärin 5 787 megawattituntia vuorokauden jokaisena tuntina.
– Virheellinen tarjous johtui useasta epäonnisesta ja poikkeuksellisesta olosuhteesta, jotka yhdessä johtivat ennakoimattomaan lopputulokseen, Kinect Energy kirjoittaa selvityksessään.
Massiivinen virhe
Energiateollisuus ry:n johtajan Pekka Salomaan mukaan Kinect Energyn myyntitarjouksessa ollut virhe on kokoluokaltaan huomattava, sillä kaikkien Suomen tuulivoimaloiden yhteenlaskettu sähköntuotanto on suurimmillaan ollut tänä talvena vajaat 6 000 megawattia.
Suomen ydinvoimaloiden yhteenlaskettu tuotanto oli lauantaina iltapäivällä hieman yli 4 300 megawattia tunnissa.
Salomaa ei lähde arvioimaan tarkemmin Kinect Energy virheellisen tarjouksen syitä, mutta kiinnittää huomiota tuulipuistoa koskevan tuotantoennusteen tuhatkertaistumiseen.
– Onko tässä mennyt jossain vaiheessa kilowatit ja megawatit sekaisin? Salomaa pohtii.
Nord Pool kieltäytyi
Kinect sai tiedon virheellisestä tarjouksesta, kun Nord Poolin työntekijä otti yhteyttä Kinectiin puhelimitse torstaina iltapäivällä ja kertoi, että Kinect oli ”ylimyynyt” Suomessa.
– Puhelun aikana Kinect välittömästi ymmärsi, että tarjous oli virheellinen, Kinect kirjoittaa selvityksessään.
Reilut puoli tuntia puhelun jälkeen Kinect julkaisi muille markkinatoimijoille suunnatun niin sanotun kiireellisen markkinaviestin, jonka mukaan yhtiön virheellinen myyntitarjous johtui sen sisäisestä järjestelmävirheestä.
– Työskentelemme muiden markkinaosapuolten kanssa ratkaistaksemme tämän äärimmäisen tilanteen, Kinect kirjoitti.
Kinect olisi halunnut, että Nord Pool järjestäisi perjantaita koskevan huutokaupan uudelleen tai muuten auttaisi korjaamaan ilmeisen virheen, mutta Nord Pool kieltäytyi näistä toimenpiteistä.
Kinectin ja Nord Poolin välillä käytiin torstaina iltapäivällä ilmeisen kiihkeää näkemysten vaihtoa, sillä kaikkiaan yhtiöiden välillä käytiin 14 puhelinkeskustelua, minkä lisäksi yhtiöt vaihtoivat myös sähköpostiviestejä.
Yhteydenpito jatkui myöhäiseen iltaan, jolloin yhtiöiden välillä järjestettiin Teams-kokous. Kokouksessa Nord Pool sanoi, että seuraavaa päivää koskeva vuorokausimarkkinoiden huutokauppa oli suljettu eikä sitä voitu enää avata.
"Riskit jäivät toteutumatta"
Kinect kävi selvityksensä mukaan keskusteluja myös kantaverkkoyhtiö Fingridin kanssa lieventääkseen virheellisen tarjouksensa negatiivista vaikutusta Suomessa.
Selvityksensä mukaan Kinect osti torstai-illasta alkaen päivänsisäisillä markkinoilla niin paljon sähköä kuin se pystyi kattaakseen virheellisen tarjouksensa.
Kinectin mukaan yhtiö teki kaikki mahdolliset ja tarvittavat toimenpiteet lieventääkseen virheellisen tarjouksen vaikutusta markkinoille ja täyttääkseen lainsäädännölliset velvoitteensa ja vastuunsa markkinoilla.
– Koska Kinect sai ostettua vaaditun määrän sähköä lähes kokonaan, Suomen sähkömarkkinoita uhannut sähkövaje ja sähköjärjestelmän vakauteen kohdistuneet riskit jäivät onneksi toteutumatta. Kinectin suorittamilla toimenpiteillä oli siten olennainen merkitys sähkömarkkinoiden toiminnan ja sähköjärjestelmän vakauden osalta sen jälkeen, kun virheellinen tarjous oli valitettavasti otettu mukaan Nord Poolin huutokauppaan, Kinect kirjoittaa selvityksessään.
– Varmistaakseen, ettei samankaltaista virhettä tapahtuisi enää tulevaisuudessa, Kinect on huolellisesti arvioinut ja läpikäynyt sisäisiä prosessejaan ja ottanut käyttöön uusia toimenpiteitä, jotka estävät virheellisten tarjousten toimittamisen sähkömarkkinoille, yhtiö kertoo.
Euroopan kallein tarjousvirhe?
Uutissivusto Montel kertoi aiemmin tällä viikolla, että Nord Pool aikoo ottaa käyttöön mekanismin, jolla rajoitetaan yksittäisten sähkönmyyjien- ja ostajien tekemiä tarjouksia pörssissä.
Uusien rajoitusten myötä esimerkiksi sähkönmyyjät eivät voisi tarjota huutokaupassa enempää sähköä kuin heidän hallinnoimansa tuotantoportfolio sisältää.
Tarjousrajoitusten tarkoituksena on välttää tilanteet, joissa pörssisähkön hintaan tulee suuria muutoksia tarjousvirheiden vuoksi.
Nord Poolin on määrä ottaa uudet rajoitusmekanismit käyttöön vuoden toisella neljänneksellä.
Montel viittaa uutisessaan Kinect Energyn tekemään tarjousvirheeseen. Montelin mukaan kyseessä saattaa olla kalleimmaksi käynyt tarjousvirhe eurooppalaisten sähkömarkkinoiden historiassa.
-----
Jutussa käytetyt virheelliset sähkön tehoyksiköt on korjattu 25.2. klo 15.43:. Kinect Energy -yhtiön myyntitarjouksen yhteydessä käytetty "megawattia tunnissa vuorokauden jokaisena tuntina" -muotoilu on korjattu muotoon "megawattituntia vuorokauden jokaisena tuntina". Tuulivoimaloiden yhteenlasketun tuotantokapasiteetin yhteydessä käytetty "megawattia tunnissa" -ilmaisu on korjattu muotoon "megawattia".