Em­mi Til­vis / STT

Pal­kan­saa­ja­kes­kus­jär­jes­tö SAK ei ole teh­nyt pää­tök­siä uu­sis­ta po­liit­ti­sis­ta la­kois­ta, ker­too SAK tie­dot­tees­saan. SAK:n pu­heen­joh­ta­jan Jark­ko Elo­ran­nan mu­kaan kes­kus­te­lut hal­li­tuk­sen kans­sa ovat kes­ken.

– Kes­key­tim­me la­kot kym­me­nen päi­vää sit­ten, jot­ta pää­sem­me kes­kus­te­le­maan Or­pon-Pur­ran hal­li­tuk­sen kans­sa sen suun­nit­te­le­mis­ta työ­e­lä­mä­hei­ken­nyk­sis­tä. Kes­kus­te­lut ovat käyn­nis­sä ja kes­ken. Tä­nään ei teh­ty pää­tök­siä po­liit­ti­sis­ta la­kois­ta puo­leen taik­ka toi­seen, Elo­ran­ta ker­too tie­dot­tees­sa.

Elo­ran­nan mu­kaan työ­mi­nis­te­ri Ar­to Sa­to­sen (kok.) kans­sa on kes­kus­tel­tu eri­tyi­ses­ti pai­kal­li­ses­ta so­pi­mi­ses­ta sekä edel­ly­tyk­sis­tä neu­vo­tel­la vien­ti­ve­toi­ses­ta työ­mark­ki­na­mal­lis­ta.

– Nä­ke­myk­set ovat vie­lä kau­ka­na toi­sis­taan, mut­ta kes­kus­te­lu­ja on käy­ty ihan hy­väs­sä hen­ges­sä, Elo­ran­ta sa­noo.

SAK:n hal­li­tus kes­kus­te­li tors­tai­na työ­mark­ki­na­ti­lan­tees­ta ja ke­hys­rii­hen pää­tök­sis­tä. Se ei teh­nyt uu­sia pää­tök­siä työ­mark­ki­na­mal­li­neu­vot­te­luis­ta.

SAK:n vies­ti on ol­lut, et­tei se neu­vot­te­le pel­käs­tä vien­ti­ve­toi­ses­ta palk­ka­mal­lis­ta. SAK on kat­so­nut, et­tä sa­mal­la tu­lee neu­vo­tel­la myös työ­rau­ha­ky­sy­myk­sis­tä ja pai­kal­li­sen so­pi­mi­sen pe­li­sään­nöis­tä.

Po­liit­ti­sia lak­ko­ja ra­joit­ta­va työ­rau­ha­lain­sää­dän­tö on jo edus­kun­nan kä­sit­te­lys­sä. Tä­nään jän­ni­te­tään, saa­ko edus­kun­nan työ­e­lä­mä- ja tasa-ar­vo­va­li­o­kun­nan sitä kos­ke­van mie­tin­tön­sä val­miik­si. Lain voi­maan­tu­lo­päi­vä ei ole vie­lä tie­dos­sa.

Op­po­si­ti­o­puo­lu­ei­den edus­ta­jat ovat epäil­leet, et­tä hal­li­tus­puo­lu­ei­den edus­ta­jat ovat ha­lun­neet kii­reh­tiä mie­tin­nön kä­sit­te­lyä, jot­ta po­liit­ti­sia lak­ko­ja ra­joit­ta­va lain­sää­dän­tö saa­tai­siin mah­dol­li­sim­man pian voi­maan. Hal­li­tuk­sen al­ku­pe­räi­sen la­kie­si­tyk­sen mu­kaan lain­sää­dän­tö tu­li­si voi­maan hei­nä­kuun alus­sa, mut­ta va­li­o­kun­nas­sa ai­ka­tau­lua voi­daan muut­taa.

SAK:n hal­li­tus ar­vi­oi, et­tä tal­ven ja ke­vään le­vot­to­muu­det sekä yk­si­puo­li­set lain­muu­tok­set vai­keut­ta­vat syk­syl­lä al­ka­via työ­eh­to­so­pi­mus­neu­vot­te­lui­ta. Elo­ran­nan mu­kaan tu­le­vaan tes-kier­rok­seen ka­saan­tuu ko­via pai­nei­ta.

SAK:n jä­sen­liit­to­jen laa­jat hal­li­tuk­sen toi­mia vas­tus­ta­vat po­liit­ti­set la­kot päät­tyi­vät 8. huh­ti­kuu­ta.