Somettaminen on täysipäiväistä työtä
Tuija Saarinen
Kun raumalainen Peppi Kärki reilu vuosi sitten perusti Instagram-tilinsä, oli ajatuksena lähinnä löytää mukavaa puuhastelua hoitovapaan ajaksi. Homma lähti kuitenkin rytinällä käyntiin, sillä ensimmäisen viikon aikana Kärki onnistui haalimaan huikeat tuhat seuraajaa ja jo toisella viikolla ensimmäisen kaupallisen yhteistyön. Nyt seuraajia on yli 8 000, ja harrastus on muuttunut työksi.
Pelkästään sattumasta ei ole kysymys.
– Suunnittelin jutun hyvin etukäteen. Etsin netistä tietoa ja seurasin toisia vaikuttajia, Kärki sanoo.
Mikä on menestyvän tilin salaisuus?
– Tärkeintä on kiinnostava sisältö. Ajattelin lähteä luomaan itsestäni helposti lähestyttävää kuvaa. Se saa ihmiset kiinnostumaan ns. taviksista.
Kärjen postaukset ovat hyvin samaistuttavia. Aiheet lähtivät liikkeelle perhekeskeisyydestä. Kärki on kirjoittanut avoimesti omasta elämästä, muun muassa synnytyskokemuksistaan ja äitiyden kipuilusta.
Somevaikuttajaksi haluaville Kärki antaa vinkiksi, että kannattaa kaivaa mahdollisimman paljon tietoa eri lähteistä – silti omaa polkua kulkien.
Kärki muistuttaa, että kilpailua on tänä päivänä niin paljon, ettei alalla pärjää kopioimalla. Instagram-menestys ei myöskään ole niin helppoa kuin miltä se näyttää.
– Käsitys saattaa olla, että tässä sitä vain availlaan postipaketteja ja testaillaan ilmaista kosmetiikkaa. Tämä on täysipäiväistä hommaa. Ja mikään ei ole tosiasiassa ilmaista, kaikesta maksetaan verot.
Kärki ylläpitää laajasti myös muita somekanavia ja aloitti hiljattain myös oman blogin kirjoittamisen.
Kärki on koulutukseltaan lastentarhan-, luokan- ja historianopettaja. Tarve vaikuttaa asioihin on löydettävissä niin ammatinvalinnan kuin somettamisenkin taustalta.
– Itsellä ei missään vaiheessa ole ollut lähtökohtana, että haluaisin julkisuutta tai sometähdeksi, vaan tavoitteena on ollut tiettyjen arvojen eteenpäin vieminen ja ihmisten auttaminen.
Peppi Kärjen Instagram-tili on @pitkatossula. Hän aloittaa Satakunnan Viikon kolumnistina tässä numerossa.