Jo­han­na Lat­va­la / STT

Tal­vi eli jou­lu-hel­mi­kuu oli ta­va­no­mais­ta kyl­mem­pi, sel­vi­ää Il­ma­tie­teen lai­tok­sen ti­las­tois­ta. Läm­pö­ti­la oli ylei­ses­ti 1‒3 as­tet­ta pit­kän ajan kes­ki­ar­voa alem­pi.

Il­ma­tie­teen lai­tok­sen mu­kaan edel­li­sen ker­ran tal­vi oli kyl­mem­pi suu­res­sa osas­sa maa­ta vuon­na 2011. Poh­jois-La­pis­sa to­sin oli kyl­mem­pää tal­vel­la 2018.

Hel­mi­kuu puo­les­taan oli läm­pö­ti­loil­taan mel­ko ta­va­no­mai­nen, mut­ta sel­väs­ti kes­ki­ar­voa kyl­mem­mät jou­lu- ja tam­mi­kuu sai­vat koko tal­ven kal­lis­tu­maan ta­va­no­mais­ta kyl­mem­mäk­si.

Tal­ven kes­ki­läm­pö­ti­la vaih­te­li lou­nais­saa­ris­ton noin yh­des­tä pak­ka­sas­tees­ta Itä- ja Poh­jois-La­pin noin 14 pak­ka­sas­tee­seen.

Tal­ven alin läm­pö­ti­la, 44,3 pak­ka­sas­tet­ta, mi­tat­tiin Enon­te­ki­ön len­to­a­se­mal­la tam­mi­kuun 5. päi­vä­nä. Ky­sees­sä oli sa­mal­la 2000-lu­vun al­hai­sin Suo­mes­sa mi­tat­tu läm­pö­ti­la.

Tal­ven ylin läm­pö­ti­la, 6,8 plu­sas­tet­ta, mi­tat­tiin Kö­ka­rin Bogs­kä­rin ha­vain­to­a­se­mal­la jou­lu­kuun 19. päi­vä­nä.

Jou­lu-hel­mi­kuun sa­de­mää­rä oli Il­ma­tie­teen lai­tok­sen mu­kaan lä­hel­lä tyy­pil­lis­tä. Lä­hin­nä län­si­ran­ni­kol­la ja La­pis­sa jää­tiin hie­man pit­kän ajan kes­ki­ar­vo­jen ala­puo­lel­le.

Il­ma­tie­teen lai­tok­sen alus­ta­vien tie­to­jen mu­kaan tal­vi­kuu­kau­si­na sa­toi eni­ten Hel­sin­gin Kum­pu­lan ha­vain­to­a­se­mal­la, 207,6 mil­li­met­riä, ja vä­hi­ten Ina­rin Nel­li­min ha­vain­to­a­se­mal­la, 59,9 mil­li­met­riä.

Suu­rim­mal­la osal­la ha­vain­to­a­se­mis­ta au­rin­gon­pais­te­tun­te­ja oli tal­vi­kuu­kau­sien ai­ka­na ta­va­no­mais­ta vä­hem­män.

Il­ma­tie­teen lai­tok­sen mu­kaan lun­ta oli hel­mi­kuun lo­pus­sa kai­kil­la Man­ner-Suo­men ha­vain­to­a­se­mil­la, mut­ta Ah­ve­nan­maal­la ja pai­koin myös lou­nais­saa­ris­tos­sa oli lu­me­ton­ta. Eni­ten lun­ta oli Kai­nuus­sa Puo­lan­gan Pal­ja­kan ha­vain­to­a­se­mal­la, 111 sent­ti­met­riä. Ajan­koh­taan näh­den lun­ta oli ta­va­no­mais­ta enem­män eten­kin maan kes­ki­o­sas­sa, Kes­ki-Suo­mes­ta Kai­nuu­seen pai­koin jopa har­vi­nai­sen pal­jon.

Ete­lä­ran­ni­kol­la ja Itä-La­pis­sa oli alu­ei­ta, jois­sa lun­ta oli puo­les­taan kes­ki­mää­räis­tä vä­hem­män.