STT

Ruo­ka­kau­pois­sa saa myy­dä käy­mis­teit­se val­mis­tet­tu­ja kah­dek­sanp­ro­sent­ti­sia al­ko­ho­li­juo­mia maa­nan­tais­ta al­ka­en, ker­too so­si­aa­li- ja ter­veys­mi­nis­te­riö.

Edus­kun­ta hy­väk­syi kes­ki­viik­ko­na hal­li­tuk­sen esi­tyk­sen, jon­ka myö­tä lu­van­va­rai­ses­sa vä­hit­täis­myyn­nis­sä ole­vien käy­mis­teit­se val­mis­tet­tu­jen al­ko­ho­li­juo­mien pro­sent­ti­ra­ja nou­see 8,0 pro­sent­tiin.

Uu­dis­tuk­sen myö­tä päi­vit­täis­ta­va­ra­kau­pois­sa voi myy­dä ny­kyis­tä vah­vem­pia olui­ta, sii­de­rei­tä ja vii­ne­jä.

Tä­hän as­ti lu­van­va­rai­ses­sa vä­hit­täis­myyn­nis­sä on saa­nut myy­dä enin­tään 5,5 pro­sen­tin vah­vui­sia al­ko­ho­li­juo­mia. Yk­si­noi­keus yli 5,5-pro­sent­tis­ten al­ko­ho­li­juo­mien vä­hit­täis­myyn­tiin on ol­lut Al­kol­la.

– Hal­li­tus va­paut­taa al­ko­ho­li­sään­te­lyä vas­tuul­li­sin as­ke­lin eu­roop­pa­lai­seen suun­taan. Tämä suun­ta on mah­dol­li­nen, kos­ka al­ko­ho­lin ko­ko­nais­ku­lu­tus on ol­lut las­kus­sa, so­si­aa­li­tur­va­mi­nis­te­ri San­ni Grahn-Laa­so­nen (kok.) sa­noo tie­dot­tees­sa.

Edus­kun­ta hy­väk­syi al­ko­ho­li­lain muu­tok­sen kes­ki­viik­ko­na ää­nin 102–80. Pois­sa oli 17 edus­ta­jaa, tyh­jää ei ää­nes­tä­nyt ku­kaan.

Hal­li­tus­puo­lu­ei­den kan­sa­ne­dus­ta­jis­ta kaik­ki vii­si kris­til­lis­de­mok­raat­tia vas­tus­ti­vat esi­tys­tä.

Op­po­si­ti­os­ta hal­li­tuk­sen esi­tys­tä kan­nat­ti­vat kol­me kes­kus­tan ja kak­si vih­rei­den kan­sa­ne­dus­ta­jaa.

Pro­sent­ti­ra­jan ko­ro­tus ei kos­ke juo­ma­se­koi­tuk­sia eli niin sa­not­tu­ja li­mu­vii­no­ja tai eta­no­li­poh­jai­sia lon­ke­roi­ta, vaan lä­hin­nä olui­ta, sii­de­rei­tä ja mie­to­ja vii­ne­jä.