Eli­as Pel­to­nen / STT

Ko­ro­na­vi­rus­ro­kot­teen ai­heut­ta­miin hait­ta­vai­ku­tuk­siin kuo­li vii­me vuon­na kuu­si ih­mis­tä, sel­vi­ää Ti­las­to­kes­kuk­sen jul­kai­se­mas­ta kuo­le­man­syy­ti­las­tos­ta.

Ti­las­to­kes­kuk­sen mu­kaan nuo­rin ro­kot­teen hait­ta­vai­ku­tuk­siin kuol­leis­ta oli 20–24-vuo­ti­ai­den ja van­hin 90–94-vuo­ti­ai­den ikä­ryh­mää. Kuol­leis­ta vii­si oli mie­hiä ja yk­si nai­nen.

Li­säk­si ko­ro­na­ro­kot­teen hait­ta­vai­ku­tus oli myö­tä­vai­kut­ta­va­na syy­nä 15 ih­mi­sen kuo­le­maan.

Ti­las­to­kes­kuk­sen mu­kaan ko­ro­na­vi­rus­tau­tiin kuo­li Suo­mes­sa vuon­na 2021 yh­teen­sä 952 ih­mis­tä.

Li­säk­si ko­ro­na­vi­rus­tau­ti vai­kut­ti yli 200 ih­mi­sen kuo­le­maan muu­na kuin ti­las­ton pe­rus­kuo­le­man­syy­nä. Täl­lai­sis­sa ta­pauk­sis­sa ih­mi­set oli­vat usein mo­ni­sai­rai­ta, Ti­las­to­kes­kus to­te­aa tie­dot­tees­sa.

Ter­vey­den ja hy­vin­voin­nin lai­tok­sen (THL) tam­mi­kuus­sa ker­to­mien lu­ku­jen pe­rus­teel­la Suo­mes­sa an­net­tiin vii­me vuon­na va­jaat 10 mil­joo­naa ko­ro­na­ro­ko­te­an­nos­ta. Tä­hän men­nes­sä Suo­mes­sa on an­net­tu yli 13 mil­joo­naa ro­ko­te­an­nos­ta.

Ro­ko­te­an­nos­ten mää­rään suh­teu­tet­tu­na lu­vut ovat pie­niä, sa­noo hait­ta­vai­ku­tu­sil­moi­tus­ten ja­os­to­pääl­lik­kö Tii­na Ka­ro­nen Lää­ke­a­lan tur­val­li­suus- ja ke­hit­tä­mis­kes­kus Fi­me­as­ta.

–  Mui­hin ro­kot­tei­siin ver­rat­tu­na täy­tyy muis­taa, et­tä ko­ro­na­ro­ko­tet­tu­jen mää­rät vii­me vuon­na ovat ihan eri mit­ta­kaa­vas­sa kuin mil­lään muul­la ro­kot­teel­la, Ka­ro­nen sa­noo.

Syys­kuus­sa 2022 päät­ty­neen THL:n seu­ran­ta­tut­ki­muk­sen mu­kaan ko­ro­na­ro­kot­teen saa­nei­den kuol­lei­suus ei ole li­sään­ty­nyt ro­kot­ta­mi­sen jäl­keen. Vä­hin­tään kak­si ro­ko­te­an­nos­ta saa­neil­la kuol­lei­suus oli sel­ke­äs­ti ma­ta­lam­pi kuin ro­kot­ta­mat­to­mal­la väs­töl­lä.

Fi­me­aan tuli vii­me vuon­na 147 hait­ta­vai­ku­tu­sil­moi­tus­ta, jois­sa ker­rot­tiin hen­ki­lön me­neh­ty­neen ko­ro­na­ro­kot­ta­mi­sen jäl­keen.

Fi­mea on saa­nut kuo­lin­to­dis­tuk­sen noin 40 pro­sen­tis­ta näis­tä ta­pauk­sis­ta. Kuo­lin­to­dis­tus­ten mu­kaan al­le vii­des­sä ta­pauk­ses­sa to­det­tiin ko­ro­na­vi­rus­ro­kot­teen ai­heut­ta­neen kuo­le­man ja yh­dek­säs­sä sen ar­vi­oi­tiin ol­leen myö­tä­vai­kut­ta­va­na te­ki­jä­nä kuo­le­maan.

–  Nämä ovat ai­ka sa­maa suu­ruus­luok­kaa, mitä Ti­las­to­kes­kus on ker­to­nut, ker­too Ka­ro­nen.

Ka­ro­nen muis­tut­taa, et­tä Fi­me­an il­moi­tus­jär­jes­tel­män tar­koi­tuk­se­na on sig­naa­lien ha­vait­se­mi­nen.

–  Se ei ole mi­kään kat­ta­va ti­las­to ro­ko­te­hai­tois­ta tai kuo­le­maan joh­ta­neis­ta hai­tois­ta, mut­ta se pal­ve­lee sig­naa­li­jär­jes­tel­mä­nä sil­le, on­ko merk­ke­jä jos­tain uu­des­ta hait­ta­vai­ku­tuk­ses­ta.

Ro­ko­tus­ten hait­ta­vai­ku­tuk­set Suo­mes­sa vas­taa­vat myös kan­sain­vä­li­siä ha­vain­to­ja.

–  Hy­vin sa­man­nä­köis­tä mai­se­maa se on. Ei Suo­mes­sa ole tul­lut esiin jo­tain sel­lais­ta, mikä oli­si poik­keuk­sel­lis­ta ver­rat­tu­na mui­hin mai­hin, Ka­ro­nen ker­too.

Tä­män vuo­den lo­ka­kuun al­kuun men­nes­sä Fi­me­aan on tul­lut 180 sel­lais­ta ko­ro­na­ro­kot­tei­den hait­ta­vai­ku­tu­sil­moi­tus­ta, jois­sa on il­moi­tet­tu kuo­le­man­ta­pauk­ses­ta. Vuo­den 2021 jäl­keen il­moi­tuk­sia on siis tul­lut 33 li­sää.

Ka­ro­sen mu­kaan myös vuo­den 2022 ro­ko­tus­kuo­le­mis­ta py­ri­tään te­ke­mään koos­tet­ta en­si vuo­den puo­lel­la.

–  En us­ko, et­tä mei­dän lu­kum­me muut­tu­vat kau­he­as­ti seu­raa­van kat­sel­muk­sen myö­tä.