Vuoden juomakauppias nosti reilusti kylmäkaappien lämpötiloja – säästö kaivetaan kaikesta mahdollisesta
K-Citymarket Pori Puuvilla huikaisee yli 600 erilaisen oluen valikoimalla.
Jukka Silvast
Trendit vaihtelevat. K-Citymarket-ketjun Vuoden juomakaupan palkinnon taustalla oleva kauppias Jaakko Kauppinen miettii, että pienpanimo-oluiden nousukiito hetkeksi näyttää taittuneen ja kääntyneen taas lager-oluiden eduksi.
Kauppinen näkee, että säästöt kotitalouksissa kääntää suuntaa halvempien tuotteiden, tässä tapauksessa lager-oluiden suuntaan.
Kun puhutaan säästöistä vielä, kauppias omassa liikkeessään nosti juomaosaston kylmäkaappien lämpötiloja reilusti.
– Olemme säästäneet siinä, että lämpötilat asettuvat 12–14 asteeseen, kun ennen lämpötila oli neljä astetta. Olemme valtavasti säästäneet, kaikessa missä pystymme.
Hän lisää, että silti juomatölkki edelleen tuntuu uusissa kylmäkaappilämpötiloissakin viileältä, eikä sen pitäisi vaikuttaa menekkiin.
K-Citymarket Pori Puuvilla palkittiin K-Citymarketien vuoden 2022 parhaana juomakauppana. Edellisenä vuonna sama kauppa palkittiin Vuoden markkinoijana, jossa tehtiin ketjun parasta sosiaalisen median sisältöä.
– K-Citymarket Puuvillassa olut ja ruoka muodostavat tiiviin liiton, ja asiakkaiden oluttietouden lisääminen sekä paikallisuus juomavalikoimassa on nostettu juomaosastolla keskiöön. Kaupan juomaosasto on viihtyisä sekä valikoimaltaan laaja ja monipuolinen – sekä paikalliset että kauempanakin sijaitsevat pienpanimot ovat kattavasti edustettuna. Asiakastoiveita toteutetaan Puuvillassa runsaasti, ja uutuuksia ilmestyy myyntiin nopeasti. Eri juomalaadut on kaupassa merkitty selkeästi merkitty, ja tuotteiden yhteydessä on myös ruokasuosituksia. Kuten Puuvillassa sopii odottaa, laadukas olutosasto näkyy myös kaupan laadukkaassa sosiaalisessa mediassa, kuvailee K-Citymarket-ketjun johtaja Ari Sääksmäki palkinnon perusteita.
Kauppias Kauppinen itse linjaa, että panostus oluisiin alkoi tietoisesti vuonna 2020, kun liikkeen juomaosasto uusittiin.
– Panostimme erityisesti pienpanimo-oluisiin. Se on ollut voimakas trendi. Siirtymä on ollut lager-oluista erikoisoluisiin, joiden myynti parhaimmillaan on ollut lähes lager-oluiden tasoa.
Se, että olut kiertää kaupassa, eikä pilaannu hävikiksi, Jaakko Kauppisen mukaan on tavaran kierron hallitsemista.
– Paljon tulee uutta hyllylle, mutta paljon poistuukin koko ajan.
Hän sanoo, että tietysti huonosti kiertävät erät joudutaan myymään isoilla alennuksilla tai tappiollakin, jotta ei syntyisi hävikkiä.
Kauppinen mainitsee, että pienpanimokulttuuri on Suomessa vahva, mutta kilpailu kovaa. Jos oli Porin pienpanomoiden eräänlainen kehto, kilpailu on karsinut viime aikoina alan tekijöitä markkinoilta.